Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a bolygók gömb alakúak,...

Ha a bolygók gömb alakúak, akkor a galaxisok miért diszklemez alakúak?

Figyelt kérdés

Neten ezt találtam egy idegen nyelven:


Galaxies are flat and disk-shaped because a disk is the natural equilibrium state between the spinning forces of angular momentum trying to eject material outwards and gravitational forces trying to draw it inwards.


De a bolygók is forognak és ugyanazok az erők vannak benne. Tehát akkor most vagy a bolygóknak kéne szintén diszk alakúnak lenni, vagy a galaxisnak gömbnek.


Kérnék felvilágosítást egy okos embertől.


febr. 12. 15:11
 1/7 Zcom09 ***** válasza:
89%

Nem minden galaxis spirál, csak azokat találjuk szépnek ezért azokról van a legtöbb kép és ábrázolás. Sok teljesen szabálytalan galaxis van amik csak egy szabálytalan csillaghalmaznak néznek ki.


A legtöbb bolygó egyszerűen nem forog elég gyorsan hogy ellaposodjon. De vannak olyan bolygók amik nagyon forrók és gyorsan forognak azok ellaposodnak. (Bár ez a jelenség általában akkor látható ha a bolygó túl közel van a csillagához, és annak a gravitáció vonzása okozza a torzulást nem pedig a gyors forgása.)

febr. 12. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:
69%
A kérdésre a válasz túl hosszú és bonyolult lenne írásban, ez a videó lehet segít megérteni: https://www.youtube.com/watch?v=CvRKmcXDyZM
febr. 12. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
90%
A naprendszerek is laposak.
febr. 12. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim válasza:
76%

Einstein szerint a téridőben a tömeggel rendelkező objektumok( pl. égitestek)körül a téridő meggörbül, ( ha görbül a tér, akkor az idő is ), az Einstein-féle gravitációelmélet lényege: a gravitá-​


ció nem erő, hanem a téridő torzulása. Például a Hold nem azért kering A Föld körül, mert bolygónk gravitációja vonzza, hanem​


a Föld tömege által meggörbített téridő kürtőjében mozog, aho-​


gyan egy versenyautó rója a köröket a döntött oválpályán. Vagyis az égitestek a téridőben helyezkednek el a téridőt saját maguk körül görbítik meg. A kis tömegű testek nem görbítik meg az időt ezért saját alakjuk van, de a nagy tömegű égitesetek kénytelenek ellenállni a nyomásnak és az amorf alakjuk gömbszerűvé préselődik.​


A galaxisok meg azért "laposak" mert "forognak" egyszerűen megfogalmazva, vannak gömbgalaxisok vagy másnéven gömbhalmazok pl. Messier 13, ahol egy rakat csillag és bolygó található egymás hátán, a forgás (centrifugális erő) miatt alakul a spirál forma.


febr. 12. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
88%
disk = lemez
febr. 12. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
90%
A galaxis nem összefüggő anyaghalmaz, mint egy bolygó. A bolygó, ha elég nagy hozzá, gyakorlatilag folyadékként viselkedik, és a hidrosztatikai egyensúly miatt vesz fel közel gömb alakot. Persze ha baromi gyorsan forog (Jupiter ilyen), akkor azért el is lapul az alakja valamennyire.
febr. 12. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
88%

A bolygók fizikája más, mint a galaxisoké. Pláne az univerzumé. Egy csepp víz is másképpen viselkedik, mint az óceán. Pedig mindkettő víz. Ha egy dolog mennyisége átlép bizonyos határt, akkor a dolog más minőséget vesz fel.

Egy további probléma. A galaxisok egyáltalán nem mind olyanok (lemez). Végy száz sokféle idomot. Nézd őket mind szemből. Megállapítod, hogy sokfélék. Most mindet fordítsd el 90 fokkal, vidd messzire és nézd jból. Mind nagyjából egyforma.

De mi nem tudunk odamenni, mind megfelelő szögbe állítani. Röpködni se tudunk a galaxisok között, hogy szemügyre vegyük őket. Mindet egy pontból és jó messziről kell néznünk.

Rafinált és bonyolult eszköztárral közvetve néhány galaxisról már kimutatták, hogy a térbeli szerkezetük más, mint aminek látjuk őket.


Az összes bolygó úgy jön létre, hogy van egy központi anyagdarab, amely sok nagyságrenddel nagyobb tömegű, mint a többi egyenként. Ez nálunk a nap (másutt is, esetleg kettő). ezután az egyes anyagok helyzetétől és sebességétől függ, hogy a) begyűjt őket a központi test, b) elkezdenek keringeni körülötte. Aztán szép lassan a többi is összeáll és forogni kezd, forgását a korábbi állapotok határozzák meg. A galaxisokkal is ugyanez történik, csak sokkal nagyobb térben és sokkal nagyobb tömeggel, ezért a galaxisnak nem minden részére hat ugyanolyan erőszerkezet, emiatt van lehetősége sokfélének lenni.

febr. 12. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!