Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi történik tészta főzésekor?

Mi történik tészta főzésekor?

Figyelt kérdés

Csak megpuhul vagy valami más is történik?

Eltekintve az állagtól: Ha hideg vízben tésztát áztatok (sokáig), ugyanazt érem el vele, mintha főzném?



febr. 29. 05:01
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Megváltozik a keményítő struktúrája, ezért irreverzibilisen megköt. Részlegesen hidrolizál és így dextrin lesz belőle:

[link]

febr. 29. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Hideg vízben csak szétázik a száraztészta lisztre - ha nem volt gyárilag megpörkölve, mint a zacskós-levesekben - de soha nem lesz kötött tésztaállagú.


A néhány perces duzzadási idő elteltével és közel a víz forráspontjánál viszonylag hirtelen bizonyos irreverzibilis változás áll be a keményítőszemcsékben.


Főztél már pudingot?

febr. 29. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Igen, főztem már pudingot. Így nagyon érthető! Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a válaszotokat!


"közel a víz forráspontjánán" - Ha tehát úgy 90 fokos vízbe bele teszem a tésztát és úgy még egy percig melegítem – mert ugye a tészta felvesz belőle valamennyi hőt –, meg hagyom állni is, akkor gyakorlatilag ugyanazt érem el, mintha az előírás szerint x pedig főzném?


Azt esetleg tudjátok, hogy az emésztésre milyen hatással van az így (tehát főzéssel) készült tészta a hideg vizes áztatáshoz képest?

febr. 29. 18:53
 4/5 anonim ***** válasza:

A tészta állagán látszik, hogy mikor elég a főzés, ezért nem kell belőle tudományt csinálni. Mindig forrásban levő vízbe szórjuk bele a száraztésztát, hogy megakadályozzuk a szétmállását, és a legnagyobb teljesítménnyel újra felhajtjuk a forráspontig. Utána fenntartó hevítésre váltunk és néhány percig várunk a tészta megfelelő szétpuhulására. Nem felejtünk el fedőt használni, mert a szabad vízfelszín hőleadása óriási.


A főzővíz besűrűsödik, így azt jól le kell öblíteni a végén. Ha később fogyasztjuk el a kész tésztát, akkor érdemes bezsírozni, hogy ne tapadjon össze.


A vizes áztatáshoz képest kissé csökken a cucc tápértéke. Minden hőkezelés károsítja a tápanyagokat.

febr. 29. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

Azért "'csinálok belőle tudományt", mert erdőben való tartózkodás alkalmazával gázzal is szoktam főzni és akkor nem mindegy, hogy mennyi gázt használok el, mert rendkívül drága a kis méretű kemping gázpalack.


Köszönöm válaszodat, hasznos volt!


Azonban az emésztéssel kapcsolatos kérdésre nem kaptam választ.

márc. 4. 06:26

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!