Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hamulúg készítése: Ugyanaz az...

Hamulúg készítése: Ugyanaz az eredmény, ha hideg vízben sok napig áztatom, mintha felforralás után áztatom? Akármi is a válasz: Mi a tudományos magyarázata?

Figyelt kérdés

márc. 11. 12:06
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
A forralás nyilván erősen befolyásolja az oldódás mértékét. Persze hidegen is működik a dolog, csak más mértékben.
márc. 11. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
A hőfokemelés kétféle módon segít. Egyrészt nő, vagy drasztikusan nő az oldódás sebessége. Egy pohár hideg vízben egy evőkanál konyhasót percekig kevergetsz mire feloldódik. Ugyanez lobogó vízben pár másodperc. Másrészt az oldhatóság is növekszik. [Erre mondjuk a só pont nem jó példa, de a cukor jó lesz.] Szóval míg egy pohár hideg vízben 3 teáskanál cukrot tudsz kevergetéssel feloldani, és telített oldat lesz belőle, addig a forró teádban mondjuk 9 kanál cukrot is fel bírsz oldani. [És mikor lehűl 6 kanálnyi kandiscukor kikristályosodik belőle.]
márc. 12. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, különösen 2-es részletes kifejtését! És bocsánatot kérek, hogy ilyen soká reagáltam, de sok életbeli nehézséget kellett megoldjak.
márc. 17. 10:05

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!