Almát eszem vagy almát eszek?
Sokszor hallottam hogy az eszem-et tartják helyesnek, tehát nem tájszólás vagy más nyelvjárás hanem "szép beszéd".
Ha viszont a nyelvtant nézzük, akkor meg az eszek a jó a tárgyas ragozás szerint.
Az otthonról hozott almámat eszem.
Almát eszek.
Szerintem így a helyes a nyelvtan szerint. Most akkor mégis mi az elfogadott, ami nem tájszólás?

"tehát nem tájszólás vagy más nyelvjárás hanem "szép beszéd". "
??? nem tudom ezt értelmezni egyben az első mondatodat :) De miért lenne helytelen a -k?
Bocs a fura mondat miatt.
Szóval a nyest.hu-n olvastam egy cikket és ott voltak tájszólások, hogy a pestiek próbálják "átnevelni" tájszólásban beszélő társaikat.
És lehet hogy én értelmeztem félre de ebben a cikkben is, mintha felmerült volna ez a dolog. Szerintem tévesen.
Szóval ez érdekel, hogy melyik a helyes, hivatalos, helyes beszéd? Az amit leírtam példának, vagy másképp?

hát nem talált, az eszeK helytelen :D ugyanis nyelvtan szerint az IK-es igék végén M áll.
Vagyis - eszik, alszik, kérődzik---> eszem, alszom, kérődzöm....

EszeK VALAMIT.
EszeM EGY ALMÁT.
Nem mindegy, hogy ami az ige után jön, az egy dolog, vagy egy meghatározott dolog. Szerintem...

hát igen rosszul tudjátok...
na de mindegy....
üdv, egy magyartanár
Mivel ikes ige, ezért almát eszeM.
Szerintem.
Magyartanár?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!