Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől van az, hogy ugyanannak...

Mitől van az, hogy ugyanannak az ételnek/italnak hideg és meleg állapotban máshogy érezzük az ízét?

Figyelt kérdés
2011. dec. 17. 15:06
 1/2 anonim ***** válasza:
Az étel hőfokát is ízként fogjuk fel.
2011. dec. 17. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
Elsősorban nem, hanem azért, mert az ízlelés egy kémiai folyamat, az étel anyagai érintkeznek az ízlelőbimbók kemoreceptoraival, innen indul az ízinger, amiből kialakul az ízérzet. Az étel különböző kémiai összetevői viszont különböző hőmérsékleten különböző tulajdonságokkal bírnak (a legegyszerűbb a halmazállapotváltozás). Ha változtatjuk a hőmérsékletet, akkor bizonyos összetevők különböző mértékben képesek ingerelni a receptorokat. Pl. ha egy összetevő hidegben hamar megdermed, egy másik meg nem, akkor az utóbbi jobban fogja ingerelni a receptoraid.
2011. dec. 17. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!