Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » El lehet választani a kristály...

El lehet választani a kristálycukor és a konhyasó keverékét fizikai módon? És ha igen hogyan?

Figyelt kérdés
2009. nov. 26. 17:09
 1/5 A kérdező kommentje:
konyhasó bocsi
2009. nov. 26. 17:10
 2/5 anonim ***** válasza:
Vizes oldatra gondolsz, vagy száraz keverékre?
2009. nov. 26. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
száraz keverékre
2009. nov. 26. 17:37
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Végül is mindegy, mert ha száraz, fel lehet oldani, ha vizes, akkor le lehet párolni.


Alább elvi lehetőségeket vázolok, de hogy a gyakorlatban melyik működik, azt nem fogom most végig nyálazni. A konyhában elég nez ezeket végre hajtani, ezért gyakorlati szempontból a válasz az, hogy nem igazán. De ha kémia faktra kell, akkor persze van megoldása a feladatnak.


1) Félig áteresztő hártyával, ha tudunk szerezni olyat, amin a cukor nem megy át. Nem tudom, hogy létezik-e olyan. Ekkor oldatból indulunk ki, desztvizet teszünk a hártya túloldalára, amibe szépen átmegy a só. Amikor már sok a só a túloldalon, az átvándorlás leáll, ezért időnként újra desztvízzel kell feltölteni a túloldalt. A sós desztvizeket összegyűjtjük, lepároljuk, így visszanyerjük a tiszta sót. A cukros oldatfélben mindig marad egy kis só, de ha jól csináljuk, akkor elég kevés.


2) Hűtéssel. Nem tudom, hogy milyen hőmérsékleten milyen a két cucc oldhatósága, de ha találunk olyan hőmérsékletet, ahol az egyik még jól oldódik, a másik már nem, akkor megfelelő hűtéssel oldatból kicsapható, majd leszűrhető a rosszabbul oldódó komponens. Ha elég jók vagyunk, akkor viszonylag kevés szennyeződés marad a két oldatban a másikból.


3) Oldással. Meg kell nézni, hogy van-e valami szerves oldószer, ami a cukrot oldja de a sót nem. Szerintem nem sok ilyen létezik, ha egyáltalán létezik. Viszont ha van, akkor porkeverékből ki lehet oldani a cukrot. A visszamaradó só tiszta lesz, de a cukor mellé lehet hogy oldódik egy kis só.


4) Ha kristálycukrunk van, akkor szitán át lehet szűrni. A baj az, hogy mindig vannak kicsi cukorszemcsék és olykor nagyobb sók is, ezért ez az elválasztás nem olyan hatékony.


5) Ha nem cél, hogy a cukrot visszanyerjük, akkor elégetjük a cukrot, a só meg visszamarad. Ez nem igazi elválasztás, mert az egyik komponens elvész.


6) Elméletileg olvasztással. Azért írom, hogy elméletileg, mert többe kerülne, mint venni egy mázsa sót és cukrot. Ha levegő nélkül melegíted az oldatot, akkor a cukor jóval előbb olvad meg, mint a só. (Ugye a levegő hiányában nem ég el.) A cukorolvadékot le tudod önteni a sóról, szűrni is kell, de biztosan lesz némi só, ami beleoldódik a cukorolvadékba. Az is lehet, hogy a cukrot el tudod párologtatni, és lecsapni valamilyen felületen. Nem tudom a cukor forráspontját, de a legjobb, ha a cukor már forr, de a só még meg se olvadt. A kérdés, hogy a cukor elbomlik-e azelőtt, hogy felforrna, mert akkor nem működik a dolog.


7) Hívjuk Hamupipőkét.

2009. nov. 26. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2009. nov. 27. 20:34

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!