Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Vajon Japánnak köszönhetjük,...

Vajon Japánnak köszönhetjük, hogy a második világháborút a Szövetségesek nyerték meg és nem a Tengelyhatalmak?

Figyelt kérdés

Azért gondolok erre, mert ha Hirohito nem Pearl Harbourt támadja meg, hanem a németekkel együtt a Szovjetúniót kétoldalról, akkor egyértelműen bekebelezték volna a Szovjetúniót, övéké a rengeteg nyersanyag és persze kőolaj készlet, így Németország és Japán is dinamikusan tudott volna fejlődni. Mind a két ország technikai fejlettsége jóval a Amerika felett volt, csak a gazdaságuk volt gyengébb, így nem tudták tartani a lépést és a túlerő győzött (Amerika a túlerő végett legyőzte Japánt, Szovjetúnió a túlerő végett legyőzte Németországot). De ez nem lett volna, ha Japán így lép, és nem úgy, ahogy tette. Ez esetben Európa garantáltan német és japán (valamint egy kis része olasz) kézre kerül. Amerika meg inkább összehúzta volna magát a túloldalon és inkább védekezésbe fog (ha jót akar magának, akkor valószínűleg ezt tette volna).


Ti, hogy gondoljátok?2016. febr. 9. 20:36
 1/6 anonim ***** válasza:
48%
Amerika sok pénz adott a franciáknak és a briteknek. Gondolod, hogy nem talált volna semmi okot se arra, hogy megtámadja a Tengelyhatalmakat, ha akart volna? Azt hiszed, hogy a pénzimádó jenkiknek elfogadható lett volna az, hogy az európai szövetségeseit lesöpörje a térképről egy új világrendet hirdető szövetség? Tud meg, hogy nem. A jenkiknek jól jött, hogy az első VH-ban megtorpedózták azt a hajót, Pearl Barbour is jól jött nekik.
2016. febr. 9. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Én úgy gondolom, hogy mire Amerika észbe kapott volna, a Szovjetúnió már nincs. Akkoriban még magasan a német és a japán technika volt a legjobb, legerősebb, így valószínűleg ez lett volna.


Értem, hogy mit mondasz, ettől függetlenül Franciaország semmit nem tudna tenni Németország ellen és nem is tudott, hát szegények ki lettek iktatva elég hamar. Oké, nem akarok én isteníteni senkit, bármennyire is tűnhet úgy. Csak én úgy vélem, hogy nem nagyon tudtak volna semmit tenni a Szovjetúnió érdekében.

2016. febr. 9. 21:04
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Éppen arról beszélek, ha nem lett volna Pearl Harbour, akkor az amcsik találtak volna okot, hogy beavatkozzanak a világháborúba. Ha mást nem, akkor küldtek volna még egy hajót háborús övezetbe, hogy a németek kilőjék, ahogy az I. VH-ba is volt.
2016. febr. 9. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Ja, értem. A probléma annyi, hogy beavatkozhat, az odáig rendben van, azonban mit akar felmutatni? Nem tud mivel. Amerika legnagyobb fegyvere a túlereje és a gazdasága volt, de még a háború végén is volt olyan, hogy nem bírtak elbánni 6-an egy japán Ki-43-mal, mert abban profi pilóta volt és hülyét csinált mindből, párat lelőtt, majd elmenekült. Ezzel arra célzok, hogy akkor, ha Japánnak és Németországnak van elég nyersanyaga, erős gazdasága, akkor Amerika nem tud túlerőben lenni és idővel vissza kellett volna vonulnia.


A tengeri csatákról ne is beszéljünk. Az amerikaiak hajóval nem is támadták a japán hajókat, mert tudták, hogy reménytelen, helyette repülőkkel támadták őket, ami tökéletesen működött, ugyanis azok erre nem voltak felkészülve. De nem tudom, hogy mennyi kedve lenne felszállni egy F6F rajnak, ha 200 db N1K2 és 500 Focke Wulf figyel a hajók biztonságára.


Oké, nem ez történt és a történelem egy olyan dolog, ahol hülyeség agyalni a "mi lett volna ha..." témán, de szerintem érdekes. :D

2016. febr. 9. 21:45
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

"Mind a két ország technikai fejlettsége jóval a Amerika felett volt"


Ez jól hangzik, csak sajnos nem igaz.

A mára legendás japán technológiai fejlettséget a II. vh. után alapozták meg, jórészt amerikai segítséggel.

2016. febr. 9. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Nem a jelen a lényeg, hanem a múlt. :D Most kivételesen. :D


Pedig igaz! Kezdjük a Zero-val. Amikor megjelent, a világon nem volt nála jobb gép, nem volt ellenfele. Amerikaiak zsákmányoltak egyet, alaposan letesztelték, megcsinálták ellenszerét az F6F-et, jött az F4U is, és máris elavult a Zero. Ami használható volt, az a Ki-44 és Ki-43. A Ki-43 speciel minimálisan avult el, egy profi pilóta azzal a géppel még 1945-ben is megkeserítette az amerikai pilóták életét, holott 4-5 amerikai repülő jutott egy japán vadászra. De a japán légierő legjobbjai a Ki-84 Hayate, N1K2 Shinden-Kai és a J2M Raiden volt.


Egy érdekesség: az amerikaiak a zsákmányolt Ki-84-be amerikai üzemanyagot tettek, így a gép 30(!!!) km/h-val lett gyorsabb (azaz 7020 méteren 686 km/h helyett 716 km/h, máris felülmúlva a P-51-et), valamint emelkedő és gyorsuló képessége is extrém lett. De, van itt még kettő fontos dolog. Az amerikaiak lelakkozták a gépeiket, ezzel azok átlagban 50(!!!) km/h-val lettek gyorsabbak, valamint a P-51-nek van még egy csodás tulajdonsága: tökéletes szárnya volt. Ez nem tudom, hogy mennyit adott hozzá, de gondolom sokat. Különböző számítások szerint, ha a Ki-84-et felruházzuk eme tulajdonságokkal, a gép csúcssebessége 7200-7300 méter körül 746 km/h, ezzel lehagyva az összes amerikai vadászt. Ergo, a Ki-84 képes ezeket felzabálni. A J2M teljesítménye meg még nagyobbat ugrik, és az N1K2 is sokkal-sokkal jobb lenne. Ergo sehol nincsenek az amerikai gépek.


Ha a németeket vesszük, akkor jön a képbe a TA-152 és a DO-335, valamint a ME-262, azonban a ME-262-nek azért elég sok hiányossága volt, amiket nem említenek, mert a rosszat hajlamosak vagyunk elfelejteni. De persze jobb gazdaság mellett jobban össze tudták volna rakni, de most foglalkozzunk csak a másik kettővel. Egyértelműen a világháború legjobb gépeiről van szó, maximum a csúcskategóriás Spitfire és Tempest tudná felvenni velük a versenyt, de azok britek, nem amerikaiak.


Én nem azt mondom, hogy a P-51 rossz lett volna, mert abszolút nem, nagyon szexi gép, ez tény. Azonban egyetlen fegyvere a túlerő volt, amit én nem is vitatok, csak most nem ez a lényeg, hanem a teljesítménye, ami mindenben alulmarad, mint a japán és német gépeké.


Hogy őszinte legyek, megnéztem volna az amerikai pilóta fejét, aki tesztelte a Ki-84-et. Biztos meglepődött, mikor nyomott egy full gázt és belepréselődött az ülésbe. A P-51-nél ilyet nem tapasztalni, mert igazából az összes amerikai gép eléggé alulmotorizált volt. A Mustang 4 tonna körül volt, benne egy 1480 körüli lóerővel bíró motor. A Hayate 3600 kg körül volt, az orrában 1850 paripával.


Az amerikai pilóták képzése volt nagyon jó, a taktikáik voltak nagyon jók, az irányításuk volt nagyon jó, a gazdaságuk volt nagyon jó, és igen nagy túlerőben voltak. Ezért híresek a gépeik. De, ha Japán, vagy Németország használta volna azokat a gépeket, amiket Amerika, akkor már 1942-1943-ban kapituláltak volna legkésőbb.


De még egyszer, hogy ne értsd félre: nem voltak azok rosszak, csak ugyanazért voltak nagyon jók, amiért a német Bf-109 és Fw-190 is: a profi pilóták és vezetés miatt.


Ez volt csak a levegő, most már le mehetünk a földre. Amíg Németország gazdasága jó volt, a tankjaikat olyan páncél védte, ami tökéletes minőségű volt. Papír alapon be kellett volna ütni az oldalán a 80 mm páncélt, vagy a T-34-85-nek a frontját 1 km-ről, de a helyzet az, hogy a tesztek nem német páncélon folytak. A T-34-85, ha jó minőségű páncéllal ellátott Tigrissel állt szemben, akkor ~450-500 méterről tudta beütni, ha az nem volt gyémánt alakzatban (azt hiszem így hívják), de ha abban volt, akkor sehonnan nem vitte be. Míg a Tigris képes volt 2 km-ről beütni őt.

Az amerikai páncél minősége elég gyér volt. Azaz túl puha volt, ha jött egy erősebb ütés, akkor behajlott, tehát ha egy német ágyú meglőtt egy amerikai tankot, akkor az a páncél bizony beengedte a lőszert elég lazán. Az viszont tény, hogy a német gazdaság a háború végén elég gyenge volt, ezért nem tudtak jó minőségű páncélt gyártani, így könnyebb volt őket belőni, valamint ha le is pattant, akkor a páncél belső feléről repeszek váltak le, amik bántották elég erősen a legénységet.


Haditengerészet: ezt mondtam, hogy az amerikai hajók sehol nem voltak a japán hajókhoz képest, valamint az amerikai torpedók borzalmasak voltak. Eleve röhejesen kicsi távolságot tudtak úszni, és külön ünnepet tartottak, ha a torpedó, mikor célba ért, akkor felrobbant. Úgyhogy itt látszik a minőség. :D Míg a japán torpedók jók voltak. Nagy hatótávolság és nagy robbanóerő. A Yamato-ról olvastam egy cikket, hogy állítólag rossz volt a páncélja, nem volt jól összerakva, meg voltak hibái. Namost a probléma az, hogy egy totál véletlennek köszönhető az, hogy elsüllyedt, mégpedig az volt, hogy a lőszer rekeszét telibe találták és szegény pukkant egyből. De előtte rengeteg torpedó-, bomba-, és ágyú találat érte, mégis úszott. Szerintem, ha nem találják el a lőszer rekeszt, akkor kap még párat, aztán hagyják és haza úszik.


A gyalogságról nem tudok sokat mondani, úgy gondolom, hogy egy amerikai katona jobban fel volt fegyverezve, mint egy japán katona, de ez szerintem megint a gazdaság miatt volt.Nekem amúgy kimondottan tetszik az amerikai technika, mielőtt azt mondanád, hogy utálom őket, ezt leszögezem. De sajnos, ami tény az tény, Amerika a gazdasága miatt volt félelmetes.

2016. febr. 9. 23:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!