Mi tartja csukva a hűtő ajtót?
Ma szétszedtem egy régi hűtőt és se mágnest, se rugót nem találtam benne...
Az oké, hogy bent hideg kisebb nyomású levegő van és a külső melegebb levegő benyomja, na de a kikapcsolt hűtő ajtaja is csukva marad.
Nem keversz össze engem egy másik válaszolóval? :)
Mondjuk vele:
citromost nevű felhasználó válasza:
"Az oké, hogy bent hideg kisebb nyomású levegő van és a külső melegebb levegő benyomja."
Dehogy oké, bődületes baromság.
Én így kezdtem a válaszom:
"Pedig mágnes tartja csukva... :)"
Ez alatt azt értettem, hogy ez a leglényegesebb ok. Az már más kérdés, hogy ha eléggé légzáró a tömítés, kialakulhat időlegesen némi nyomáskülönbség a hűtő beltere és a kültér között. És észrevehető lehet, hogy nehezebb kinyitni az ajtaját, ha bent akár egy millibarral is kisebb a nyomás. Már csak azért is mert akkor egy négyzetméteres ajtó esetén tíz kilogramm erővel kell nekifeszülni, hogy kinyíljon. :DDD Tehát egy millibarnál jóval kisebb nyomáskülönbség is észrevehető ajtónyitáskor... :)
"Bizony van különbség, nem is kicsi." Aláírom, így van.
"A mágnes van, de állandó..." Írod. Persze, hogy állandómágnes van a hűtő-ajtó szigetelésben. Mi a gond? Az tartja csukva az ajtót. Nem bazíroznak a konstruktőrök az esetleges és változó nyomáskülönbségre! És ha kint kisebb a nyomás? Akkor szezám tárulj? :DDD
dellfil
Van igazság abban, hogy ha becsukod a hűtőajtót, akkor utána kis ideig - max. 1-2 percig) nehezebb kinyitni. Ez igazán a fagyasztóknál, vagy a mélyhűtőknél vehető észre erőteljesebben. Az oka pedig valóban a nyomáskülönbség, de nem a lehűlő levegő miatt.
Azért, mert egy kis szivattyú kiszivattyúzza a levegő egy részét a hűtőtérből csukás után, hogy a kinti, párás levegőből ne a fagyasztó falára csapódjon ki a jég, hanem távozzon a hűtőtérből. Ezzel a levegő páratartalmának egy részét eltávolítják, így hosszabb idő (több nyitási ciklus) alatt alakul ki jégréteg a hűtőfelületen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!