Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Egyéb kérdések

A kérdés

Mekkora különbség volt egy jobbágy, és egy rabszolga élete között?


Keress kérdéseket hasonló témákban: történelem, jobbágy, rabszolgaság, rabszolga, középkor, ókor, társadalom, élet, jogállás

 2018. júl. 22. 20:05  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Azért egy jobbágy mégis csak hazatért este a saját lakjába, a saját családjához, míg egy rabszolgát 0-24-ben használhatnak, mint egy vécékefét, anyjától/gyermekétől elválasztható, eladható darabárút. (Bár kétségtelen produkált már a történelem olyan szemét földesurat, hogy a rabszolgának jobb világ volt.)

A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont 2018. júl. 22. 20:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Heló!


A jobbágynak voltak jogai, a rabszolgának nem, tárgyként, tulajdonként kezelték a legtöbb kultúrában.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont 2018. júl. 22. 20:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Igazából időben és térben is különbözik, hogy egy jobbágynak milyenek voltak az életkörülményei. Pl. már a 16. század elején volt olyan jobbágy jogállású ember Magyarországon, aki a mocsaras területek lecsapolása után földterülethez esett, és mivel ez a földterület nem volt uradalmi föld, így szabadon gazdálkodott rajta és kereskedett az áruval és saját béreseket tartott. Ezzel szemben volt olyan jobbágy, aki csak egy jobbágytelken nyomorgott, robotolt az urának és fizette a kilencedet és a tizedet, és volt olyan is, akinek földje sem volt, a földesura otthonában dolgozott, mint cseléd. 1514 előtt költözhettek a jobbágyok, de utána már nem (Magyarországon 1514 után romlott a jobbágyok helyzete).


Csak azt akarom ezzel mondani, hogy nem volt egységes réteg, hanem differenciált volt a jobbágyság, voltak, akik majdnem úgy éltek, mint a földesurak (persze nem olyan jogokkal és kiváltságokkal), és voltak, akik nincstelenek voltak. Így nehéz összehasonlítani pl. a rabszolgasággal.A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/14Időpont 2018. júl. 22. 22:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Egy kivételezett rétegtől eltekintve a jobbágyoknak általában nem volt saját földjük, hanem az adott földterület egy birtokos családé volt, ahogy az ott lévő falvak is. Az ott élők tuképpen a terület birtokosának a földjét művelték. A terményből annyi jutott nekik, ami a megélhetéshez kellett, minden mást vagy a birtokos, vagy a király vitt el adóként. Saját vagyonuk ill. bevételük (megtakarításuk) csak a polgárosodástól lehetett. Annyiból volt jobb a helyzetük a rabszolgáknál, hogy saját közösségük volt, saját otthonuk (ahogy fentebb is írták), stb.

A válasz 26%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont 2018. júl. 23. 02:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Egy rabszolgának lehetett sokkal jobb, vagy sokkal rosszabb helyzete is, mint egy jobbágynak, attól függően, hogy ki volt a gazdája, vagy milyen helyre került.

A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont 2018. júl. 23. 08:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kihagytátok a legfontosabbat. Egy rabszolga mivel az én tulajdonom, ezért akkor ölöm meg, amikor csak akarom. Egy jobbágyat csak a fennálló törvények szerint lehet megölni. A földesúr lehetett bíró a saját földjén, területtől függően, ám be lehetett panaszolni a királynál nem jogos ítélkezés és végrehajtás miatt.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont 2018. júl. 23. 09:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#6: Kivéve, ha azt az adott kultúra tiltja, akár halálbüntetés terhe mellett.

A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont 2018. júl. 23. 17:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hol is volt ez tiltva? A rabszolgaság alap fogalma, hogy a rabszolga jogtárgy és nem jogalany. Konkrétan a rabszolga nem személy, hanem tárgy. Saját tárgyi tulajdonával pedig azt tesz az ember amit akar. De módfelett várom a példádat

A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont 2018. júl. 23. 17:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ókori Athénban a rabszolgát nem ölhette meg a gazdája.

Úgy rémlik, hogy a zsidóknak is volt hasonló törvényük.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont 2018. júl. 23. 21:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Na akkor itt vagy nagy tévedésben. A görögök max alacsonyabb rangú helótákat tartottak, akik pedig jobbágyoknak feleltek meg.

Olvasd el a Bibliát, ótestamentumot, vagyis a tórát! Nagyon is megölhettékA válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont 2018. júl. 24. 08:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A matematikai logikában mi a különbség A->B és A=>B összetett kijelentések között?
Mi a különbség az ökológiai és élettani optimum, illetve niche között?
Mi a különbség a számtani közép és az átlag között?
A négerek különböznek tőlünk?
Mi a külömbség a sci-fi és a fantasy között?
Mi a különbség az antivalencia és a kontraekvivalencia között?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!