Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Akkumulatorbol hova tunik az...

Akkumulatorbol hova tunik az aram, amit elhasznalunk?

Figyelt kérdés
Lehet butasag amit kerdezek. Csak gondoltam hatha van ra valami:) tehat feltoltom a telefont pl. Hasznalja az aramot stb. De a megtermelt energia hova tunik? Tehat a semmibe? Benzinbol gaz lesz. Etelbol szeklwt. Mi lesz az arammal?
2019. márc. 26. 22:00
 1/6 anonim ***** válasza:
75%

A kijelző közvetlenül fénnyé alakítja. A LED vagy OLED elektrolumineszcencia során:

"Az elektrolumineszcencia az anyagban, főként félvezetőkben lévő elektronok és lyukak radiatív rekombinációjának következménye. A gerjesztett elektronok energiakibocsátása fény formájában történik. "

Gerjesztés után "visszaesik" az elektron az korábbi állapotba és ez azzal jár hogy kibocsájt egy fotont.


Itt is van hőveszteség természetesen.


Akkor a wifi/ GSM antenna elektromágneses sugárzást bocsájt ki. A GPS antenna működéséhez is kell feszültség.


A processzor és GPU-n a tranzisztorokon a számítások közben hő formájában távozik az energia. (Ideális proci nem fogyasztana semmit, ha 0 lenne a hő és egyéb veszteség)


Hangszórók vannak még, ott piezoelektromos jelenség rezget lemezeket és hang formájában a mozgási energiát.


Dióhéjban, valamilyen fizikai jelenség során az elektromos áramból elektromágneses sugárzás (fény, rádió, hősurgárzás stb) vagy mechanikai hullámok, hőmozgás stb lesz.


A telefon így alakítja át az áramot.

2019. márc. 26. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
48%

Elméletben tehát egy ideális rendszerben 100%-os hatásfokú napelemmel, antennával, hőelemmel stb... 100%-ig vissza tudnád tölteni az akkut!


Csak ugye ilyen nincs a természetben. Minden elenyész a bolygón vagy az űrbe kisugárzódik.

2019. márc. 26. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
38%
Mármint úgy értem, hogy a telefon által kibocsájtott energia egy ideális világban 100%-ban felfogható lenne, és visszatölthető egy ideális akkuba... Lényegében örökmozgó lenne.
2019. márc. 26. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
52%

Az akkumulátor úgy működik, hogy a benne levő anyagok feszültséget állítanak elő a két pólus között.

A negatív póluson több elektron van, a pozitívon kevesebb.

Ha összekötöd ezeket, akkor az elektronok átmennek a negatív pólusról a pozitívra, közben az akkumulátorban levő anyagok átalakulnak, hogy újabb elektronokat tudjanak leadni ill. befogadni.

Ha már nincs több utánpótlás, akkor az akkumulátor kimerül.

Töltésnél fordítva: akkor elektronokat kényszerítünk a negatív pólusra, és vonunk el a pozitívról.

Ekkor az akkumulátorban levő anyagok visszaalakulnak.

2019. márc. 27. 00:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 dellfil ***** válasza:
75%

"De a megtermelt energia hova tunik?"

No, itt van a kutya eltemetve. Tulajdonképpen nem "tűnik" sehova, csak átalakul. Amúgy meg nem "termel energiát" az akku, hanem csak tárol. Kémiai átalakulásokkal.

A már eltárolt energia hová "tűnik", mikor lemeríted az akkumulátort? Amíg folyik az áram, munkát végez. Energia átalakulás történik. Ez végső soron hőtermeléssel jár. A hő viszont szétsugárzódik. Mindaddig megteheti, míg a környezet "hidegebb".

Az, hogy sok-sok lépcsőben történhet az energia átalakulás nem jelenti azt, hogy a végeredmény nem a hő. Végül is mindig az.

Ha "van helye" szétszóródni, meg is teszi. Azaz nyílt a rendszer. A világegyetem tágul, tehát nyílt rendszernek tekinthető. Ezért vannak benne még mindig történések. :)

Nos röviden a kérdésedre - az akkumulátorból hova tűnik az áram, amit elhasználunk? - az a válasz, hogy melegítené a világegyetemet, ha az nem tágulna, ezáltal lehűlve.

Nyilván sok-sok billió és billió más dolog is működik még az univerzumban mint az a nyomorult kis akkumulátor, de mind-mind kap elég helyet a működéshez a tágulás miatt. :)


[link]


dellfil

2019. márc. 27. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Az "áram"-ot nem "elhasználod" hanem használod. A biciklilánc szemeinek áramlása sem azok elhasználódását váltja ki rövid távon, hanem sok százezerszer újrahasznosulnak.


A telefon akkumulátorából kivett energia nagyobbrészt disszipálódik hő formájában, kisebbrészt (cca. 10% telefonáláskor) kisugárzódik a mikrohullámú adón, néhány ezreléke pedig látható fény és hallható hang formájában távozik a rendszerből.

2021. dec. 5. 00:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!