Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy helyes, Kati és Jancsi...

Hogy helyes, Kati és Jancsi macskája vagy Kati és Jancsi macskái?

Figyelt kérdés

Katinak van egy macskája, és Jancsinak van egy. Ilyenkor hogy mondjuk:

1. Kati és Jancsi macskái

2. Kati és Jancsi macskája

Szerintem az első, de ez azt is sejteti, hogy több macskáról van szó, azaz Jancsinak is több, Katinak is több. Az első meg azért nem tetszik, mert abból inkább hallatszik az, hogy a macska közös, mint az, hogy mindkettőjüknek van 1-1. Persze úgy is lehetne mondani, hogy Kati macskája és Jancsi macskája, de az írásban szóismétlés lenne...

máj. 10. 21:18
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:

A csapat macskái: azt sejteti, hogy a macskák közös tulajdon.

A csapat tagjainak macskái: pedig azt, hogy mindenkinek több van.

A csapat tagjainak macskája: pedig elég bután hangzik, és szerintem helytelen is.

máj. 10. 21:20
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Most, hogy ezt olvasom, pont összecsapott két kandúr odalenn:)
máj. 10. 21:36
 3/17 anonim ***** válasza:
55%
Preciz akarsz lenni vagy stilusos. Ha preciz akkor Jancsi macskaja es Kati macskaja. Ha stilusos akkor meg ugy irod ahogy jobban tetszik neked. A szoismetles meg nem egy olyan mumus amit mindenkeppen el kell kerulni, kulonben jajmilesz, ezt csak altalanos iskolaban szeretik uldozni.
máj. 10. 21:49
 4/17 anonim ***** válasza:
38%

Szerintem a legtöbb kontextusban nincs jelentősége a megkülönböztetésnek.

- Kati és Jancsi macskái kárt okoztak a kertemben. Kutyát se érdekli, hogy melyik, kié.

- Odanézz, Kati és Jancsi macskái az úton sétálnak. Remélem, elcsapja őket a busz.

- Azok ott Kati és Jancsi macskái. A fekete Katié, a másikat nem fogod kitalálni.

máj. 10. 23:04
 5/17 anonim ***** válasza:
78%
Nem bonyolult. Macskája egyes szám. Macskái többes szám. Egy macskáról beszélünk, vagy többről? Többről.
máj. 11. 07:46
 6/17 BringaManó ***** válasza:
0%

"Katinak van egy macskája, és Jancsinak van egy. Ilyenkor hogy mondjuk:

1. Kati és Jancsi macskái

2. Kati és Jancsi macskája"

Helyzettől függ, mindkettő jó lehet.

"Szerintem az első, de ez azt is sejteti, hogy több macskáról van szó, azaz Jancsinak is több, Katinak is több."

Velem nem sejteti, de az is egy lehetőség. De ha sejteti, az sem feltétlenül baj. Ha baj, akkor mondd máshogy.

"Az első [– mármint a második, ha jó értelek –] meg azért nem tetszik, mert abból inkább hallatszik az, hogy a macska közös, mint az, hogy mindkettőjüknek van 1-1."

Nekem ebből sem az hallatszik... De lehet érteni úgy is. És ha úgy hallatszik, az sem feltétlenül baj. Ha baj, akkor mondd máshogy.

"Persze úgy is lehetne mondani, hogy Kati macskája és Jancsi macskája, de az írásban szóismétlés lenne..."

Igen, úgy is lehet mondani. Ez nem "vétkes" szóismétlés, csomószor ismétlünk, nem minden szóismétlés szóismétlés. :-)

"A csapat macskái: azt sejteti, hogy a macskák közös tulajdon."

Tökre nem. Még pedig azért nem, mert egy macska általában nem egy csapat közös tulajdona. Hogy mi mit "sejtet", abban nagy szerepe van a világról való ismereteinknek, nem lehet (vagy legalábbis nem érdemes) tisztán a szöveget nézni, értelmezés és kontextus nélkül.

Pl. "a focicsapat góljai" esetében már éppen ellenkezőleg: azokat közös gólként szoktuk értelmezni.

"A csapat tagjainak macskái: pedig azt, hogy mindenkinek több van."

Vagy legalábbis, hogy egyeseknek több is van.

De csak azért sejteti, mert különben egyesben mondanánk (a csapat tagjainak macskája), így van az embernek egy olyan benyomása, hogy valami oka lehet annak, hogy mégsem az "alap" megoldást alkalmazta a közlő.

"A csapat tagjainak macskája: pedig elég bután hangzik, és szerintem helytelen is."

Nem hangzik bután, csak beleragadtál abba, hogy túllogikázod.

Simán lehet a csapat tagjainak egy-egy tulajdona, pl. "a csapat tagjainak pólója ott szárad a fregolin", "a csapat tagjainak telefonja ott van a dobozban" stb.

Azt meg nem is értem, hogy "helytelen".... Ez mit akar jelenteni ebben a helyzetben?

máj. 11. 09:15
 7/17 T. Feri ***** válasza:
76%
Egy esetben írhatod egyes számban. 'Kati, és Jancsi is megetette a macskáját.' Vagyis mindegyikük a magáét. És feltesszük, hogy mindegyiküknek csak egy macskája van.
máj. 11. 10:29
 8/17 anonim ***** válasza:

"Kati és Jancsi macskája is beteg." Ebben az eetben a többes szám azt sugallná, hogy nem fejenként egyről van szó.

"Kati is és Jancsi is elfelejtkezett a macskája szülinapjáról." Itt a többes szám kevésbé hangzik magyarosan, de kezd egyre elfogadottabbá válni fejenként 1 macska esetén is: "Kati is és Jancsi is elfelejtkeztek a macskáik szülinapjáról." Ez még nem kelt bennem olyan érzetet, hogy a beszélő fejenként több macskát akar közölni, mert akkor így mondaná: "szülinapjairól". (de még akkor sem egyértelmű a sok macska, csak sanszos)

máj. 11. 12:48
 9/17 BringaManó ***** válasza:
47%

#8: ""Kati is és Jancsi is elfelejtkeztek a macskáik szülinapjáról." Ez még nem kelt bennem olyan érzetet, hogy a beszélő fejenként több macskát akar közölni, mert akkor így mondaná: "szülinapjairól"."

dehogy mondaná úgy, nekem legalábbis teljesen jó az egyes számú "szülinapjáról", ha több macska van (ahogy "kapcsolják ki a mobiltelefonjukat").

viszont az eleje elég béna: ha is-is, akkor szerintem jobban hangzik egyessel:

Kati is, és Jancsi is elfelejtkezett a macskája szülinapjáról. (1-1 macska)

Kati is, és Jancsi is elfelejtkezett a macskái szülinapjáról. (lehet 1-1, de inkább min. 3 :-)

máj. 11. 15:35
 10/17 anonim ***** válasza:
47%
Kivételesen csatlakozom a Nyelvészmérnök úrhoz (23:04), általában szerintem sincs jelentősége, de ha mégis, akkor egy fél mondat elmagyarázni, hogy pontosan mire gondolunk, ahogy a kérdező megjegyzéseiből (21:18, 21:20) is látszik.
máj. 11. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Melyik a helyes?

1. Elektromosautó-töltő 2. Elektromos autótöltő Az 1. a helyes, ugye?

?! vagy !? Melyik a helyes?

Például: – Neked teljesen elment a józan eszed?! vagy – Neked teljesen elment a józan eszed!?

Hogyan helyes? Szottyan vagy szottyad?

Megszottyant a gyümölcs. Megszottyadt a gyümölcs. Melyik a helyes?

„Wattpadon” vagy „Wattpaden”? Melyik a helyes?

(Egy olyan oldalról van szó, ahol történeteket lehet megosztani. Nagyjából olyan, mint a Merengő vagy az AO3.)

Helyes az, hogy mindenek dacára?

Van is egy ilyen című film az Abba együttesről (Against the odds az eredeti cím), de én inkább úgy írnám, hogy mindennek dacára.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!