Nyelvtani helyesség, szerinted?
Az iskolában tanultuk, hogy a botulizmus, kolbászmérgezést jelent.
nos, ha én kolbászmérgezést kapok, akkor botulista vagyok?
Amugy, az -izmus végződés nem egyfajta szokást jelent?
Pl:-rasszizmus
-alkoholizmus
-kommunizmus.
Válaszkat elöre is köszi.

válasza:

válasza:Ne hangzik jól,mert ha azt írod,hogy botulista vagy,akkor az felér azzal,hogy kolbászmérgezett vagy.(ami valljuk be,nem értelmes.)
Szerintem az 'izmus' végződésű szavak az emberek hitét jelképezi,ennek remek szemléltetőpéldája a nacionalizmus.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
a minap unalmamban épp a Magyar Helyesírási Szótárt böngészgettem, és egyik pontban leírták hogy ezek a szavak helyesek, indoklást viszont nem láttam. Ugyebár szerintem az+val=azzal, mert a val-vel rag ilyenkor hasonul, de akkor miért elfogadott a másik forma is?
Ha nyelvtani magyarázatot is tudtok mellé adni azt külön megköszönöm.
Sőt, már így leírva is találkoztam vele gasztronómiai témájú oldalakon.
Avagy töröljük már el végre a tetszikezést, és a tegeződjünk mindenkivel. Sokkal lazább és közvetlenebb, barátibb! ..és eltűnnének az ilyen mondatok: Mennyire erősen tetszik a Mariska néninek a lábának fájnia? Hogy tetszik a Mariska néninek lennie? Ki csatlakozik ehhez a mozgalomhoz?
Mindkét változata helyes? Ha helyes az evvel, akkor milyen nyelvtani szabály vonatkozik rá?
Nagyon sok változott azóta?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!