Hogyan írom helyesen? Tanárnő vagy Tanár Nő?

válasza:

válasza:Tanár úr és tanárnő.
4-eskét javítva pedig: tanító néni. :)
A pedagógus szakma csak az utóbbi néhány évtizedben nőiesedett el ennyire; előtte egyértelmű volt, hogy a tanár és a tanító megnevezés férfit jelöl. Régi íróink is emlegették "a tanítót". Ma már a megkülönböztetés miatt a "tanító bácsi" az elterjedtebb megjelölése a pályán - sajnos - egyre ritkábban előforduló hímnemű egyedeknek. :)
A felsőoktatási intézmények "tanár" és "tanító" szakokon képezik a leendő pedagógusokat; a diplomák szerint is "tanítóvá" vagy "tanárrá" nyilvánítják a végzett hallgatókat. Nemtől függetlenül.
Remélem, nem csak én értem a magyarázatot. :)
A szabályt pedig a 114. a., pontnál keresd:
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Magyarország = magyarországi Hawaii??? Három "i" betűvel a végén a helyes? :)
Olvastam a magyar helyesírás különírás, egybeírás részét, tanultam is elvileg értem is, de ez még mindig nem világos. Légy szíves segítsen valaki megértetni velem. Pl.: ki tudja (kitudja), úgy látom (úgylátom), úgy ahogy (úgyahogy), nem akarta (nemakarta). Tehát...
A word helyesírásellenőrző kötőjelet javasol de nem vagyok benne biztos:) Szóval egybe, külön vagy kötőjellel kell írni? Köszi
Szülővárosom Debrecen a szabadságharc idején
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!