"Melyik számok kellenek következő próbára? " Ez így nyelvtanilag helyes?

válasza:

válasza:Nem helyes.
A következő próbára milyen számok kellenek?

válasza:Semmi baj nincs ezzel a mondattal. Persze helyettesíthetjük a melyik-et azzal, hogy "mely", de ki beszél úgy? Maximum egy professzor a tudományos akadémián.
A melyik és a milyen között pedig értelmi különbség van: a melyik választásra utal, a milyen pedig tulajdonságra. Milyen számok kellenek? lassúak, gyorsak, pörgősek. Melyik számok kellenek? (egyes számban nem is lenne kérdés, hogy helyes-e a Melyik szám kell?) Az X, az Y meg a Z.

válasza:Én inkább a következőképp kérdezném:
Melyikek/Melyek azok a számok, amik kellenek a következő próbára?

válasza:

válasza:Nyelvtanilag mindenképp helyes.
Bár én mely-t használnék, a következő előtt pedig névelőt.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Ha pl. egy könyvben vagy egy versben ad helyett ádot írnak, az úgy jó? Mármint elfogadható még a régiesebb alak?
pannonhalmai, vagy pannonhalmi
A mattosító kifejezést mindössze pár éve látom a kozmetikumokon, azelőtt csakis a matt, mattít, mattító szavakat olvastam a púdereken, alapozókon. Most, hogy írok a helyesírás ellenőrző is elfogadja a "mattosít"-ot, aláhúzza a "mattít"-ot. Nekem ez olyan fura, bántja a...
Amikor először TALÁLKOZTUNK, biztos VOLTAM benne, hogy kedves VAGY. NEVETTEM a vicceiden, és ha nagy komolysággal ADTÁL elő valamit, biztosra VETTEM, hogy igazad VAN.
Létezik ilyen szó egyáltalán, a konyha nyelven kivül? Az helyesen "írogass"?
"Ha nem etetted volna be velem, hogy elkísérsz..." A barátom szerint az nem "be", hanem "meg", mivel az ételet sem be esszük, meg nem illik a szövegkörnyezetbe.. És most tök bolondnak néz..:)
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!