Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha a jelenlegi emberiség nem...

Ha a jelenlegi emberiség nem pusztítja el saját magát, akkor a még előtte álló több ezer évnyi történelme során visszatérnek-e vajon azok a társadalmi-, politikai-, állami berendezkedések és formációk, amiket a "modern" kor embere már elavultnak vél?

Figyelt kérdés

Francis Fukuyama könyvében, a "Történelem vége" című írásában a liberális demokráciát állítja piedesztára, ami szerinte az ember történelmének utolsó, végső társadalmi formája, ami jó eséllyel a fajunk kihalásáig egyeduralkodó fog maradni.


Ezzel ellentétben létezik az a felfogás, hogy a történelem ciklikus, és a régebbi korokra jellemző viszonyok (például feudalizmus, abszolút monarchia, totalitarizmus, kasztrendszer, szigorúan elkülönülő társadalmi rétegek) ugyanúgy megtalálhatók és uralkodók lesznek a jövőben, ahogyan a múltunkban is.


Mindig is érdekelt, hogy az emberek a távoli jövőben (mondjuk Kr.u. 4000-ben, 6000-ben, 10000-ben, vagy talán még később) vajon ugyanolyan körülmények között, ugyanolyan (nekünk jelenleg hétköznapi) életmódot követve fognak-e élni, mint napjainkban, vagy a már letűnt korokra jellemző viszonyok köszönnek (technikailag magasabb szinten) vissza?


Nem várok jövendőmondást (ez lehetetlen), csak érdekel mások véleménye.máj. 3. 18:13
 1/10 anonim ***** válasza:
És mi van, ha jön valami új?
máj. 3. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Bővebben?
máj. 3. 20:53
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Inkább csavarmenetet képzelj el, mert abban van egy állandó emelkedés.

De közben minden körben visszajönnek a régi problémák is, csak mindig más szinten.

máj. 3. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Az kizárt eset, ahogy a kérdésben vázolod.

Tudni kell azt, hogy a történelem során gyakran volt relatív túlnépesedés, például a nyugat-Római Birodalom bukásához is hozzájárult.

Az élelmiszertermelés úgy alakult, hogy fokozatosan egyre nagyobb földbirtokok jöttek létre, a kisparaszti gazdaságok tönkrementek, nem voltak rentábilisek, végül azonban a népesség szaporodása következtében már ezek sem voltak képesek elegendő élelmet előállítani, mert a rabszolgamunkára alapozott gazdaságnak megvoltak a korlátai, így állandó infláció és gazdasági válság következtében permanens anyagi csődtől szenvedtek, így már légiókat sem tudtak állítani és ez okozta a bukást.

Nagyjából hasonló gondok voltak a 18. századi Franciaországban a Nagy Francia Forradalom kitörése előtt. Ott meg az Újvilágból behozott nagy energiatartalmú növények elterjedése volt az alapja a népességrobbanásnak, ott is ez volt a fő probléma, megoldhatatlan gazdasági válság következett be, hiába hozták az adó és pénzügyi rendeleteket, reformokat, a feudális termelési viszonyok nem tették lehetővé több áru termelését és a pénzügyi, gazdasági válságot lehetetlen volt megoldani. Persze más okai is voltak az anciem regime életképtelenné válásának és a forradalom kitörésének, mint a polgárosodás, vagy a szekularizációra való igény, stb...

Minden társadalmi berendezkedéshez tartozik egy gazdasági forma is, ami jellemző rá.

Szerintem valami szocialista, kapitalista keverék gazdaság lesz a közeljövőben, az állam nagyobb szerepvállalásával, hasonlóan,mint a svédeknél, csak nagyobb mértékben.

A szovjet modellt nem kell alapul venni, az nem csoda, hogy nem volt életképes, mert a rabszolgamunkáig süllyedt, tekintve, hogy a GULAG gazdasági tényező volt, vagy a feudalizmusig, mert például egy megyei tanácselnök olyan hatalommal bírt, mint egy feudális főúr, jellemzően ha bukott, bukott vele az egész vonal, az összes emberével együtt, akiket hűbéreseinek is lehetne tekinteni.

Sem az ókorban, sem a középkorban nem tudták elképzelni, hogyan lehet kilábalni a válságból, miképpen oldják meg a túlnépesedés problémáját, mi sem tudjuk.

Lehetséges, hogy alapjövedelem lesz, meg robotizáció és olyan társadalmi forma, aminek nem tudjuk még a nevét, de minden valószínűség szerint a magántulajdon korlátozását fogja maga után vonni, mert az túlzás, hogy az emberiség vagyonának óriási része kevesek kezében összpontosul és ez lehetetlenné teszi a globális válság kezelését.

Vissza nem léphetünk, csak előre

máj. 4. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt hozzátenném, hogy az emberiség szervezettsége a nagyobb egységek felé tart, kezdetben volt a család, aztán a törzs, vagy horda, majd a falu, a város, az ország, a birodalom. Jelenleg a közös Földrészek kialakulása zajlik, de előbb utóbb a közös Földnek kell létrejönni, a közös emberiségnek, egyetlen felsőbb hatalomtól, kormánytól vezetve.

Ekkor persze az elmaradt régiók, Afrika, Ázsia, dél-Amerika problémái ugyanolyan fontossággal bírnak majd, mint a fejlettebb részeké és lehetetlenné válik a kizsákmányolás, a problémák továbbhárítása a fejletlenebb régiókra.

Azt is figyelmedbe ajánlom, hogy az ókorban, vagy a középkorban csak milliók, meg százmilliók éltek, de akkor sem tudták már a társadalmi, gazdasági berendezkedésükkel megoldani a problémáikat, manapság meg már milliárdok és ez okozza a gondjainkat, mert a jelen technológiai szintünkkel ennyi embernek nem tudjuk biztosítani a szükséges életszínvonalat, beleértve mindent, az energiaellátást, a fürdőszobát, az iskoláztatást, az élelmet, a kultúrát, stb...

Óhatatlan az infláció, mert mindenre nagyobb a kereslet, mint a kínálat és a társadalmi egyenlőtlenség csak csökkent, de nem szűnt meg.

Ráadásul az egyenleg nem áll fenn a megtermelt javak elosztásában, vagyis a munkás nem tudja megvenni az általa termelt terméket a béréből, ami a probléma másik oldala.

máj. 4. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is ciklikus. Nézzük csak meg az ókori tudományos életet, és hasonlítsuk össze a szintén európai kora-középkorival.

Vagy a középkori mohamedán kultúrát vessük össze a mostanival.


Attól még, hogy telik az idő, nem feltétlenül lesz az emberiség en bloc érettebb és intelligensebb. Persze a mai kor már az írásra épül, így a tudás is kevésbé valószínű, hogy elvész, bár Alexandriában is létezett egy gigantikus könyvtár, ami a helyi civilizáció bukásával enyészeté lett.

máj. 4. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Képzelj el egy, sok naprendszerre kiterjedt emberiséget, mondjuk úgy, hogy nincs fénysebességnél gyorsabb utazás és kommunikáció sem.

Hát itt a komplett emberi civilizációra sem a központi irányítás, sem a szövetségi demokrácia nem lesz alkalmas.


A spirál jó hasonlat, lesznek a jövőben régebbi rendszerekre hajazóak, de valójában teljesen más rendszerűek lesznek, mert az alapfeltételeik is totál eltérnek.

máj. 4. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
#7Igenis lesz kommunikáció az emberek közt, hisz most is kommunikálunk az űrben lévő emberekkel.
máj. 4. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

"hisz most is kommunikálunk az űrben lévő emberekkel"

Ja. Csak most nem kell minimum 8 évet várni a választ.

máj. 4. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszaitokat, most tágult némileg a látóköröm.
máj. 4. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!