Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mátyás király mitől volt...

Mátyás király mitől volt olyan jó király, az utána következők pedig miért voltak gyengék?

Figyelt kérdés
2021. dec. 23. 15:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
37%

Mátyás király szerepét a történelem szépítette meg, azáltal, hogy kevésbé volt mondhatni pénzéhes, hatalommániás, mint az elődei.

Más volt a politikai hátterük, a támogatottságuk.

2021. dec. 23. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
88%
Mátyás jelentős király volt, és a korábbiakhoz képest valamelyest igazságosabb (talán kevésbé önkényes és főleg kiszámítható). Azonban főképpen az utókor nosztalgiája szépítette, tekintve, hogy Mátyás másokat hódított, a Habsburg pedig elsősorban bennünket.
2021. dec. 23. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
82%
Én is azt hiszem, hogy nem volt ő olyan "jó", viszont nyilván keménykezű volt. Csak éppen éppen emiatt nem jött létre olyan belső egység és a főurak között olyan összefogás, ami a pár évtizeddel későbbi török előre nyomulást és az ország szétszakadását meggátolta volna.
2021. dec. 23. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
93%
Mátyás pontosan látta, hogy Mo alkalmatlan egy olyan birodalmat megállítani, amelyik elsöpörte Bizáncot. Nem kellett hozzá sok ész, hogy felfogja. Ő úgy gondolkodott, hogyha nem akarják a nyugati államok megadni a támogatást ehhez a harchoz, akkor majd ő megszerzi az erőforrásaikat. A célja a német-római császári cím volt, amire végig törekedett. Ő volt a cseh király (aki választófejedelem volt) és elfoglalta ausztriát, ahol nem lehetett ugyan uralkodó, de a választófejedelmi címe így is megvolt. 1493-ban volt császárválasztás, ő 1490-ben halt meg.
2021. dec. 23. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
88%

Mátyás kőkemény uralkodó volt, katonakirály és a nemesség minden rétege egymás után fellázadt ellene, amit ő az akkor szokásos középkori kegyetlenséggel le is vert.

Jó hírét uralkodása kezdetének köszönheti, ugyanis az ifjú Hunyadit a köznemesség választotta királlyá a Duna jegén, így nem is támaszkodhatott másra, ráadásul a támogatásuk fejében kénytelen volt a kisnemességnek kedvezni törvényekben, kiváltságok adásában, legalább is eleinte, mert életének több korszaka volt,mint tudjuk, végül reneszánsz uralkodóvá vált.

Kezdetben a cseh felesége, Podjebrád Katalin általi házassága szabta meg életét, ekkor a főurakkal való harc kötötte le, már csak azért is, mert nagy csalódás volt a számukra, hogy idegen feleséget volt kénytelen venni magának, aztán a felesége és az apósa halála után a cseh korona megszerzése és a német-római korona elnyerése, amire volt jogalapja. A déli végeken történő oszmán terjeszkedéssel nem foglalkozott, bár erre külön magas adókat szedetett be, mert jól tudta, hogy hazánk erőforrásai magukban nem elegek az törökök ellen és az itt beszedett pénzeket a nyugati háborúkra költötte, amelyekben nem volt sikertelen, de a politikai lehetőségek mégis úgy hozták, amibe a pápa és a környező uralkodók jelentősen beleszóltak, hogy nem tudta céljait elérni. Emiatt kezdett erősen népszerűtlen lenni, végül szembefordult az oszmán terjeszkedéssel, ahol ért el sikereket, de viszonylag korai halála élete teljében véget vetett uralkodásának.

Utódai azért voltak gyenge kezűek, mert a főurak éppen azért hívtak egy Jagellót be királynak, akinek volt persze magyar királyi rokonsága, hogy ne korlátozza hatalmukat, mert számukra ez külön, külön kedvező volt, bár az országnak már kevésbé, de ezt akkor senki nem vette figyelembe. A feudalizmusban nem úgy létezett az ország fogalma, mint manapság.

2021. dec. 23. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
52%
Mert aztán mostani uraink nagyon faszául szolgálják az ország érdekeit:) Ja, nem. Az akkori főurak pont ugyanazt csinálták, mint a maiak: minden további felelősség nélkül, maximálisan megszerezni minden javat, amit csak lehet. Ők maguk akartak mindent szabályozni, főleg azt, ami a hatalmukat korlátozta volna. Ennek akkor is (és most is) az lett az eredménye, hogy az ország teljesen kiszolgáltatottá vált a külső veszélyekkel szemben.
2021. dec. 23. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Az volt a baj hogy a bárók, nagyurak és nagynemesek Mátyás király uralma alatt háttérben voltak. Nyílván ez nekik nem volt jó ezért Mátyás halála után direkt egy gyenge kezű uralkodót választottak. Így gyakorlatilag szabad kezet kaptak és senki sem nézte azt hogy mi lenne jó az országnak. Minden nemes arra törekedett hogy a saját hasznát és hatalmát növelje. Nagy adókat szabtak ki, a királynak nem fizettek semmit stb...

A külföldi problémákat meg úgy gondolták hogy majd megoldja a Jagelló ház. (Pl.: Török)

2021. dec. 23. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Ő lopott a legtöbbet az "igazságosság" jelző mögé bújva.
2021. dec. 24. 04:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Szigorú volt, rendet tartott az országban, ezért életében annyira nem szerették, csak utólag, amikor realizálták, hogy a rend azért mégis jobb a rendetlenségnél.

Ami még fontos, hogy kulturálódott az ország, lásd pl. a könyvtárát (második legnagyobb a korban), meg a nagy építkezéseket, művészeket, stb. Ez már végképp azt mutatja, hogy fontos és erős uralkodó volt.

2021. dec. 24. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Mátyás a legszigorúbb értelemben véve nem számít jó királynak a nép egészét tekintve mivel rendkívül magas adókat vetett ki, hogy finanszírozni tudja a zsoldoshadseregét, és a háborúval járó kiadásokat, pl.: a rendkívüli hadiadót évente többször is kivetette, ami a korabeli európai uralkodók között is példátlannak számított, azért tartjuk ma jó királynak, mert stabil és erős volt az ország, illetve a kisnemességnek kedvezett bizonyos intézkedéseivel, akiknek addig nem nagyon volt beleszólásuk semmilyen komoly ügybe. Mátyás legendájának felépítésében az is szerepet játszott, hogy közvetlenül uralkodása után viszonylag sötét időszak köszöntött a Magyar Királyságra az oszmánok előretörésével, és ahhoz képest Mátyás kemény uralkodása már egy jóval jobb színben tűnt fel.
2021. dec. 24. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!