Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Aki nem tanult meg beszélni...

Aki nem tanult meg beszélni mert pl. születésétől fogva süket-vak, de egyébként nem értelmi fogyatékos, az tud gondolkodni?

Figyelt kérdés
Mert a gondolkodás egy belső monológ de ha nem tud beszélni akkor hogyan gondolkodik,vagy kialakít egy saját nyelvet?
2011. ápr. 28. 19:27
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%
szerinted a kisgyerek gondolkozik, amikor még nem tud beszélni?
2011. ápr. 28. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
69%
egyszerű gondolatokat biztos tud, de összetettebbeket nem hiszem..
2011. ápr. 28. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
91%
ill. lehetségesnek tartom, hogy a süket vakok is meg tudnak tanulni Brei-írással
2011. ápr. 28. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Terméstesen. Vegyünk egy példát; ha pl. elképzeled, hogyan mész haza, az szeritnem gondolkodás, uyganakkor egyáltalán nem verbális, sőt, nehezítené is az elgondolást.


Másrészt tény, hogy szükség van nyelvre ahhoz, hogy az ember gondolkodása bonyolultabb formában is működjön. Azonban nem csak a beszélt nyelv létezik; a jelnyelv ugyanolyan bonyolult, és képes ugyanúgy kifejezni vele magát a "beszélő", mint a beszélt nyelvvel. Van siketvak nyelv is. Azonban tény, hogy rendszerint a verbális intelligenciájuk alacsonyabb.


Tudod, ez olyan, mint hogy ha sosem tanultál matematikét az iskolában, az ezzel kapcsolatos képességed sokkal szegényebbek, illetve ha nem tanultál meg olvasni, nem vagy képes ugyanazon a szinten az absztrakt gondolkodásra.

2011. ápr. 28. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
87%

Gondolkodni nem, de valami ösztönszerű "belső világ" kialakulna benne, szerintem. Emlékszem rá véletlenül, mikor még kicsi voltam, kicsi szókinccsel, nem tudtam ki gondolni sem, hogy mit érzek a dologgal kapcsolatban, de megvolt hozzá a "véleményem". Ma már megtudom fogalmazni amit akkor nem.

Egy beszéd nélküli embernél persze primitívebb formában lenne, kb: Ez itt a lábam. Kettő van belőle.

Tehát az éppen zajló eseményt feldolgozná. A rendszeresen megtörténő eseményt pawlovi reflexszel jegyezné meg. Meg a néha-néha megtörténőt is, és érzelmeket csatolna hozzá. Ha jól tudom, van a 'sima' memóriánk és van érzelem-memóriánk is. Azt pedig egy tudományos cikkben olvastam, valami olyat, hogy lényegében az agy lecsatolja a nem használt neutronokat és olyanhoz köti amit használunk. Vakoknak a hallása bizonyítottan jobb, pl. Tehát, a süket-vaknak, maradna az érzelmi-memória, mint nagyon fejlett tulajdonsága. De valaki javítson ki, ha hülyeséget írtam.

2011. ápr. 28. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Példa az ilyen esetre Helen Keller. Még le is diplomázott.


[link]

2011. ápr. 28. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
78%
Semmit nem von le Helen érdemeiből, de azért azt tegyük hozzá, hogy Ő nem születésétől fogva volt vak és süket. Egy soha nem látó, halló ember világról kialakult képe szerintem soha nem közelítheti meg egy olyan emberét, aki azért rendesen látott hallott kiskorában.
2011. ápr. 29. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
78%

"Semmit nem von le Helen érdemeiből, de azért azt tegyük hozzá, hogy Ő nem születésétől fogva volt vak és süket. Egy soha nem látó, halló ember világról kialakult képe szerintem soha nem közelítheti meg egy olyan emberét, aki azért rendesen látott hallott kiskorában."


- Ugyan miért ne közelíthetné meg? 19 hónapos korában betegedett meg. Annyi idő alatt alig tanulhat meg valamit az emebr, és azt is könnyen elfelejtei. A legtöbb ember aligha emlékezik azokból bármire.

Másrészt beszélni biztosan nem tanult meg, márpedig ez a kérdés szempontjából lényeges.

2011. ápr. 29. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
79%
Nem szeretnék vitába bocsátkozni, de azt hiszem könnyen belátható, hogy egy soha nem látó emberrel, aki süket is, eleve nehéz bármiféle kommunikációt kialakítani. A látásunk adja a minket érő ingerek zömét, és ha mégoly rövid ideig is tapasztaljuk meg, mindenképpen óriási segítség ha nem nulláról kell indítani. Egy olyan vaknak, aki soha nem látott semmit a nagy feketeségen kívül a büdös életben nem fogod tudni meg magyarázni mi a különbség egy kék meg egy piros golyó között. Ha nem hall, nem is fogja tudni felfogni a kék illetve a piros, avagy egyáltalán a színek fogalmát. Helen életrajzában is kiemelik hogy létfontosságú volt a korai tanítás, amit a család szakácsának kislánya alkalmazott rajta. És gyanítom hogy ez az alaptanítás is rendkívül nehéz lett volna (ha egyáltalán sikeresnek mondhatnánk), ha Helen kezdetektől vak és siket lett volna.
2011. ápr. 29. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
78%
"19 hónapos korában betegedett meg. Annyi idő alatt alig tanulhat meg valamit az emebr" A semmihez képest rengeteget. Egyszer már kialakultak hozzá az agyában a képességek, a látáshoz és halláshoz, valami sejtése mindig lesz a dologról. 19 hónapos korára bőven megtanulhatott beszélni. Én például 14 hónaposan tanultam meg, van aki ettől is hamarabb, és 19 hónaposan már beszélgettem(vagy legalábbis mondatokkal kommunikáltam).
2011. ápr. 29. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!