Miért lesz sok ember bunkó a laikusként szerzett tudományos "ismereteitől"? (kifejtés lent)
Azt veszem észre ebben a kategóriában olykor, hogy vannak emberek, akik olyan magabiztossággal állítanak hülyeségeket, hogy az hihetetlen, és még nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy ha valaki ezt szóvá meri tenni, akkor támadnak és bunkóznak.
Vannak, akik megnéznek 3 fizikáról szóló dokumentumfilmet meg esetleg elolvasnak egy Stephen Hawking könyvet és máris képzett fizikusként nyilatkoznak olyan dolgokról, amikhez egyébként nem értenek.
Hangsúlyozom, nem az érdeklődéssel van bajom, hanem azzal, hogy gyakran nulla alázat van az ilyen emberekben és előállnak hülyébbnél hülyébb elméletekkel stb. Ez viszont számomra bosszantó.
Nyilván ez az én nézőpontom, érdekelne a ti véleményetek is.
(Most ezt erre a kategóriára szűkítettem, de alapvetően idegesítőnek tartom, ha valaki olyan témában okoskodik, amihez igazából semmi köze).
Wadmalac; akkor szó szerint úgy tette fel a kérdést a kérdező, hogy ha a fordulatszám 3000, akkor hogyan kell kiszámolni a frekvenciát (mégcsak nem is periódusidő volt, hanem konkrétan a frekvenciát kérdezte).
Laikusként azt gondoltam, hogy ez egy sima általános iskolás vagy középiskolás kérdés, úgyhogy szépen leírtam, hogy ha a fordulatszám 3000 1/s, akkor ebből ki lehet számolni a periódusidőt, ami ennek a reciproka (ezt azért ennél részletesebben írtam le), vagyis 1/3000 s lesz, és a periódusidő megegyezik a frekvenciával.
Aztán megérkezett a nagytudású, hogy ez csak és kizárólag rpm mértékegységű lehet, mert ez a gépek 98%-ánál a szabvány, és mi az, hogy én ezt nem tudom, meg egyébként is az 1/s mértékegységet csak óvódás szinten használják... aztán próbáltam megértetni vele, hogy attól még, hogy a példában 3000 van, attól még lehet akármi más is a mértékegység, hogy egyébként valaminek a szabványa, többek között azért is, mert ha valaminek van frekvenciája, az nem jelenti azt, hogy forgómozgást is végez (és itt példának felhoztam egy villogó lámpát), amire az volt a válasza, hogy fogalmam sincs arról, hogy minden harmónikus rezgőmozgás helyettesíthető egyenletes körmozgással és fordítva...
Mint mondtam, azért szokott cseszegetni, mert valami pontatlanságot lát. Amikor megkérdeztem, hogy az neki miért nem probléma, hogy a 3000 után nincs mértékegység, arra az volt a válasza, hogy "szakzsargon, de ezt úgyis tudnám, hogyha nem óvódás szinten lennék".
A lényeg, hogy még ha meg is van a releváns tudása az embernek a témában, pusztán merő rosszindulatból inkább kötözködik, lejáratja a másikat, és "fitogtatja a tudását".
Egy másik esetben csak annyi volt a kérdés, hogy mit jelent egy szám abszolútértéke. Én pedig leírtam, hogy a 0-tól vett távolságot értjük alatta, emiatt pozitív számoknak önmaguk az abszolútértékük, negatívoknak pont az ellentettjük, a 0-nak meg 0. Erre az volt a reakció, hogy én hogy merem a távolságot használni úgy, hogy nem definiálom, mert a topológiában így-meg-úgy vannak a metrikus terek, és blablabla..., és erre ez az egyetlen helyes válasz, ami adható:
|x|=
{x, hogyha x pozitív
{0, hogyha x=0
{-x, hogyha x<0
Amikor pedig írtam, hogy ennyiből hogy fogja megérteni, akkor két, egymásnak ellentmondó választ adott: egyrészt "ezt egy óvódás is megérti", másrészt a definíciók nem azért vannak, hogy bárki is megértse, hanem a "matematikai szabadosság" miatt.
Na, egy ilyennel, mit lehet kezdeni szerintetek?
Fordulat-téma: eberünknek annyiban volt igaza, hogy a kérdésből tippelhető, elég nagy valószínűséggel, hogy valóban villanymotorról vagy generátorról van szó, ott meg a szakik 1/min-ben gondolkodnak.
Csak ezt lehetett volna kulturáltan is leírni.
Az óvodásozás meg a többi már a tipikus egoista szakbarbár viselkedés.
Abszolút érték kérdés:
A te válaszod matematikai szabatosságban megkérdőjelezhető, de ha mondjuk egy általános iskolásnak kell magyarázni, nagyon vizuális és érthető.
Míg a másik válasz szabatos, de egy gyereknek nesze semmi fogd meg jól.
Hát igen.
Amúgy sokszor belefutok abba, hogy tényleg szakértő emberek nem értik meg, hogy a kérdező adott szintjén a szakzsargon és a teljesen minden részletre kitérő, maximális mélységű magyarázat sok, nem segít ,csak még nagyobb homályt csinál, az infót le kell butítani, egyszerűsíteni.
Hát ez így általánosságban nem igaz persze vannak akik szeretnek dicsekedni hogy ok mennyi mindenhez értenek vagy felvagnak esetleg de szerintem inkább okoskodnak mint bunkok lennének
Most én pl szeretnek Fizikus lenni sokat küzdök de jelen pillanat nem vagyok az csak egy diák most ha valakin látom esetleg hogy vmit nem ért akkor én szívesen segítek ha tudok de ha az a vki aki meg arra sem vette a fáradtságot hogy kinyissa a könyvet asse tudja miről beszélsz Meg a jelöléseket sem tudja se a törvényeket de elvárja hogy segíts rajta és természetesen szünetben kell neki mert ha becsongetnek doga van akkor én is tudok néha “bunkó” lenni
Hogy miért nem tanult ? Meg ha vmit nem ért akkor kérdezzen nyugodtan de ne szünetben várja a megoldást tőlem eddig mi a fészkes fenét csinált ?!
Nem az zavar hogy ha valaki nem tud vmit ahogy én pl az emeltben akadok el de nagy ugy mindent meg lehet tanulni kérdezni kell és kész de ne utolsó pillanatban akarjon itt valami lehengerlot produkálni
És igen van olyan eset is hogy nem mindenki ért egyet a másikkal de ha alá tudod támasztani érvekkel az nem bunkosag
És mivan ha meg csak néhány könyvet olvasott el ? Legalább elindult a tudomány irányába és ha valaki kérkedik ezzel hogy ő milyen okos és hogy imádja Stephen Hawkingot de los*art sem tud róla mond meg neki ha annyira imadod akkor azt is tudod hogy azok az igazi vesztesek akik az IQ -jukkal kerekednek By Stephen Hawking
Wadmalac, nem egészen értek veled egyet, elvégre aki generátorokkal foglakozik (vagy legalábbis szándékában áll), az már csak-csak tud ilyen alapvető összefüggéseket, és nem kérdezi itt meg.
A másiknál pedig majdhogynem szóról-szóra leírtam, hogy a megértéshez nem kell a végletekig elmenni, hanem a szemlélet sokkal fontosabb első körben, de ő váltig állította, hogy amit ő írt (a definíció), az sokkal nagyobb segítség volt, mint amit én „odahánytam”... Ami érdekes volt még abban a kérdésben, hogy egy másik válaszoló egy tudásbázisos linket küldött, ami az abszolutértékről szól, és abban is a 0-tól mért távolsággal definiálták, erre azt írta a nagytudású, hogy az egy szabatos forrás. Szóval önmagának mondott ellent, de ez egyáltalán nem zavarta, sőt, még én voltam akkor is a hülye, mert „ott teljesen más van, és én úgyse érthetem...”.
Az i-re a pontot az tette fel, amikor egy másik kérdésnél egy sima köregyenletnél elkezdett okoskodni, aztán én vagy 10 pontban összeszedtem, hogy milyen pontatlanságokat írt, holott ő állandóan maximális pontosságot követel meg mindenkitől.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!