Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biztosan jól mértek? És a...

Biztosan jól mértek? És a végtermék, a kefír értékei vannak megadva? És nem az alapanyag? A kefírben állítólag 4,5g cukor van 100 grammonként.

Figyelt kérdés

Egy keserű kávéba ha egy zacskó (5g) cukrot beleteszek, édes lesz tőle. A kefír meg savanyú. Hihetetlen, hogy 4,5 g cukor lenne 100g-onként benne. Még az is kétséges számomra, hogy az alapanyag 100g-jában lenne ennyi cukor. Hát még a savanyított termékben.

[link]



#kefír cukortartalma
2022. nov. 25. 10:04
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy édesítő répacukrot értenek a "szacharidok" kategória alatt, csak biokémiailag "cukor" típusú vegyületekről van szó.
2022. nov. 25. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A tej természetes szénhidráttartama kb. ennyi. Nem megcukrozták.
2022. nov. 25. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim válasza:
100%
Biztosan.
2022. nov. 25. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Pl.:

Ha ittál már latózmentes tejet, azon határozottan lehet érezni egy édes ízt, pedig nem adnak hozzá cukrot.

Ez azárt van, mert a laktózt nem eltávolítják, hanem csak elbontják.


A laktóz nem édes, egy galaktózból és glükózból álló diszaharid. A laktózmentesítés során szétdarabolják, az így felszabaduló glükóz azaz szöllőcukor viszont édes ízt ad.


A kefíredben nem édes cukrok vannak.

2022. nov. 25. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

"A tej természetes szénhidráttartama kb. ennyi. Nem megcukrozták."

Az, hogy a tej laktóz tartalma ennyi, azzal nem vitatkoznék. Az rendben lenne. De ez NEM tej!

Ez egy savanyított tejtermék. Mitől lesz savanyú a kefír, ha nem attól, hogy a lactobacillusok a laktózból tejsavat csinálnak?!? De akkor erről a 4,5 g-os szintről miért nem csökken a "cukortartalma" a tejnek, ha kefír lesz belőle. Sajnos nem lettem okosabb egyik választól sem.

2022. nov. 25. 13:23
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

[link]


"4-8 grams of carbs (vs 12 grams of carbohydrates pre-ferment)"


Szóval reális az a 4.5 %

2022. nov. 25. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Mojjo ***** válasza:
Bizony ennyi. Egy ízesített joghurtban van mondjuk 10-12g/100g, azaz több, mint duplája. Egy lekvárban meg mondjuk 60g/100g. Szóval a 4,5g az pont semmi, ettől nem lesz édes.
2022. nov. 25. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!