Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Steril-e a 250 fokos sütőben...

Steril-e a 250 fokos sütőben 30 percig sütött félkilós kovászos kenyér, ha a sütés végén a maghőmérséklete 210 C fok?

Figyelt kérdés

Elvileg maradhat-e benne a kovászból gomba, vagy baktérium? Vagy, amikor kivettem a sütőből, akkor sterilnek tekinthetem?

[link]



jan. 26. 10:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az hihetetlenül magas, annyi energiát 30 perc alatt hogyan vesz be a jó hőszigetelő külső rétegeken át, hová forrt el belőle a víz?
jan. 26. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
91%

Ha viszont az a 210 nem Celsius, ahogy írtad, hanem Fahrenheit, akkor pont jó.

De ettől meg nem lesz steril.

jan. 26. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 krwkco ***** válasza:
42%

"Steril-e a 250 fokos sütőben 30 percig sütött félkilós kovászos kenyér, ha a sütés végén a maghőmérséklete 210 C fok?"

A határon van a forró levegővel való sterilizáláshoz képest, ahol az előírás 200 C 10 percig. Itt magasabb a hőmérésklet, de nem lehet tudni, hogy a 30 perces sütés során mennyi idő alatt érte ezt el. Mennyi ideig volt 200 C felett. Ettől függ, hogy a belsejében elpusztulnak-e a mikroorganizmusok.

Természetesen későbbi a felvágás szennyeződéseket visz be.

jan. 26. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
92%

A kenyér belsejében kizárt, hogy 210°C legyen. Azon a hőmérsékleten már megfeketedne. 210°F lesz az.

De még ha "steril" kenyeret is készítenél (mondjuk elegendő gamma dózist adsz neki) ahhoz hogy a levegőből ne kerüljenek mikroorganizmus spórák a kész kenyér felületére egy szűrt levegőjű laboratóriumban kellene dolgoznod.

Steril vágódeszkán kellene steril késsel felvágnod és műtősruhában. Hiszen amint megérinted puszta kézzel, te magad fogod megszüntetni a steriliását.

jan. 26. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
93%

Nem kell parázni kérdező, leírom miért:


A kovászban pontosan azok a gombák és baktériumok élnek, amiket te minden egyes levegővétellel beszívsz a körülötted lebegő porszemekre tapadva.

Ha bármilyen súlyos bajt okozna nálad, már rég nem élnél.

Sőt ha megennél egy befőttes üvegnyi nyers kovászt, egy kis hascsikaráson kívül semmi sem történne.

jan. 26. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
89%

210°F = 98,89°C

Legközelebb írd ki a mértékegységet is! A kenyér belseje csak erősen pasztőrözöttnek számít, de az éppen elég.


Az ember szervezetének nem ártanak a növényi eredetű táplálékon szórványosan tenyésző baktériumok, mert a földi életre vagyunk adaptálódva.

jan. 26. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 krwkco ***** válasza:
10%

A gáztűzhely legmagasabb fokozata 240-300 Celsiusnak felel meg. Ezek szélső értékek, de általában 275 Celsius körül van a legmagasabb fokozaton egy tűzhely belseje.

[link]

Úgyhogy kizárt, hogy itt Fahreinheit fokokról lenne szó.

jan. 26. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Krwkco, azért feltételezem a Fahrenheitet, mert ahhoz, hogy 100°C fölé emelkedjen a kenyértészta anyaga, ahhoz előbb el kell forrnia a benne levő víznek amellett, hogy a 240-250°C sütőhőmérséklettől elszigeteli a kenyér habos, rossz hővezető külső rétege, mindezt kézmelegről indulva, 30 perc alatt. A sok víz elforralálásához pedig rengeteg energia kéne! Ha netám mégis sikerülne valahogy ennyire felmelegíteni a tésztát, az már feketére égne.

A sülő kenyérnek viszont a 98°C körüli maghőmérséklet az ideálishoz közeli érték, és ahogy a 12:45-ös is írta, az pont 210 Fahrenheit.

Valószínűbb, hogy rossz skálán nézte a kérdező a hőmérőt, semmint az, hogy 210°C-ra hevített tészta ehető marad.

jan. 26. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 krwkco ***** válasza:
100%

#8

Igazad van.

Én is utánanéztem és a kenyér maghőmérséketére 90-egynéhány celziuszos értékeket ír a net.

jan. 26. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

Igazatok van, a maghőmérő Fahrenheitben mért, de a szemüveg nélkül is jól látható bazinagy számok mellett olyan pici a mértékegység jele, hogy nem is láttam.

Köszönöm a válaszokat.

Amúgy a kenyér súlya a fél óra alatt 100 grammal csökkent, annyi vizet veszített mire megsült.

jan. 26. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!