Hogy mondjuk helyesen? Radioaktív vagy rádióaktív?

válasza:A legtöbb helyen radioaktívot használnak. Pl. a Wiki lap is ezen a néven fut.
Már csak azért sem jó a rádióaktív, mert össze lehet keverni azzal a fogalommal, amit csillagászatban használnak, vagyis hogy valami rádió tartományban sugároz Rádióaktív, míg ha azt használom hogy radioaktív egyértelműsítem mire is gondolok.
De ezt mondják meg a nálam okosabb nyelvben jártas emberek, én szakmai szemszögből teszek különbséget.

válasza:

válasza:1889-kb1930ig a "rádióaktív" a helyes ,sőt meg a 9 is kilencz.
Ma a nyelvtanban "radioaktív" (nemzetközi nyelvezet is felismeri)
Kapcsolódó kérdések:
Fontos lenne a pontos válasz, mert fizikából érettségizek és ezt sehol nem találom. Talán 300 mSv, de ez nem biztos.
Úgy értem, hogy az alma is előbb utóbb elfonnyad és változik, tehát nem stabil. Pl. a plutónium is ehhez hasonlóan változik?
Hát én nekem a fizika az kínai, szóval légyszi segítsetek, ha vmelyikre tudjátok a választ csak a szám mellé írjátok a kérdésre. Nagyon megköszönném! :)
Tehát pl. van 1 mol urán, 1 év után abból mennyi bomlott el?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!