Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan készül a savanyúkáposzt...

Hogyan készül a savanyúkáposzta, és milyen gombák alakítják át a cukrokat, mivé?

Figyelt kérdés
Kicsit hosszú kérdés, mentségemre szolgáljon, egy órát keresgéltem utána, de az erjedés kémiai folyamatát (a káposzta esetében) nem találtam meg.

2012. szept. 14. 18:28
 1/3 anonim ***** válasza:

Tejsavas erjedésnek hívják a folyamatot. Nem gombák, hanem tejsavbaktériumok okozzák, melynek során a hat szénatomos cukorból tejsav keletkezik.

C6H12O6 = 2C3H6O3



C6H12O6 = 2C3H6O3


vagyis a hat szénatomos cukorból tejsav keletkezik.

2012. szept. 14. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
De higyan kerül cukor a káposztába? Én minden receptben csak az láttam, hogy sózzák.
2012. szept. 15. 10:45
 3/3 anonim ***** válasza:

Cukor valamilyen formában minden növényben van - így a káposztában is. Ez a fotoszintézis lényege.

Vízből és széndioxidból állítanak elő cukrot a napfény energiájával és a klorofil enzim segítségével.

2012. szept. 15. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!