Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a Hirsch-sejtés?

Mi az a Hirsch-sejtés?

Figyelt kérdés

2013. máj. 6. 08:50
 1/8 anonim ***** válasza:

Hát ez egy kicsit bonyolult ha nem vagy pro matekból( inkább egyetemi matekból) akkor semmi nem fogsz érteni belőle

Maga a sejtés a következő:

Az az állítás mely szerint n oldalú d dimenziójú euklidészi térben lévő politőp átmérője legfeljebb n-d lehet.

Az elemi geometriában a politóp lapos oldalakkal rendelkező mértani objektum, ami bármilyen dimenziószám esetén létezhet.

A tételt részlegesen sikerült igazolni de csak négynél kisebb dimenzióra. Az, hogy négy dimnezió fölött is így van-e azt még nem tudja senki.

2013. máj. 6. 09:15
 2/8 anonim ***** válasza:
Annyival egészíteném ki az előző válaszolót, hogy a sejtést 2010-ben megcáfolták. Az ellenpélda 43 dimenziós.
2013. máj. 6. 09:40
 3/8 anonim ***** válasza:
Én úgy tudtam, hogy ez csak részleges cáfolat, és speciális példa volt. Nem tekintik a sejtést teljesen megcáfoltnak.
2013. máj. 6. 10:01
 4/8 A kérdező kommentje:
Mi az egység? Mert így értelmetlen az állítás!
2013. máj. 6. 15:22
 5/8 anonim ***** válasza:
A politóp átmérőjén a csúcs-élgráfjának átmérőjét értjük. Egy gráf átmérőjének értelmezéséhez természetesen nincs szükség "egységre".
2013. máj. 6. 16:44
 6/8 A kérdező kommentje:
akkor ha jól értem maga az állítás is lényegében gráfelméleti
2013. máj. 7. 09:16
 7/8 anonim ***** válasza:

Részben gráfelméleti

A poliotópot lehet értelmezni gráfként is akár csak minden síkidomot. A síkidomok tulajonságait is értelmezzük anélkül, hogy tudnánk mennyi egy centiméter pl.

2013. máj. 7. 09:33
 8/8 A kérdező kommentje:
nem az értelmezésre értettem, hanem a probléma lényegére
2013. máj. 7. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!