Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiai kísérlet- kristályosítás?

Kémiai kísérlet- kristályosítás?

Figyelt kérdés

Már több, mint 2 hete elkészítettem ezt a kísérletet, és jövő hétre készen kell lennie..

Fogtam egy üvegpoharat, beleraktam 3/4-ig meleg vizet, majd adagolva raktam bele a cukrot, kevergettem mindig, és mindig megvártam, hogy feloldódjon a cukor a vízben. Amikor már nem tudott több cukrot feloldani a víz, mert már telített volt az oldat, egy ceruzára rákötöttem egy fonalat, és a radiátorra tettem.. majd láttam, hogy sárgásodott.. majd kristályokat láttam,és szépen párolgott a víz, míg a cukorréteg el nem fedte.. most nem tud párologni, és még a fonalra sem kristályisodott ki.. mit tegyek? (küldök képet)



2014. jan. 2. 13:03
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
2014. jan. 2. 13:15
 2/14 A kérdező kommentje:
2014. jan. 2. 13:17
 3/14 A kérdező kommentje:
Aki bármilyen tippet tud mondani, kérem írja le! Előre is köszönöm!
2014. jan. 2. 13:19
 4/14 anonim ***** válasza:

Hehehe. Nagyon szép régi emlékeket idéz fel bennem ez a kísérlet. Amikor én voltam kicsi hasonlóan próbáltam Na2CO3 kristályokat növeszteni, igaz ott a madzag végén volt egy gemkapocs is ha jól emlékszem. Soha, de soha nem sikerült azt elérni hogy a belógatott tárgyra kristályosodjon ki; ezt valami elcseszett egyén találta ki aki soha nem próbálta ki a teóriáját a valóságban.

Cukrot kristályosítani pedig nem egyszerű. Részben azért mert amit a boltban árulnak az egy melaszos szar, tehát mielőtt kristályosítanál előbb tisztítanod kell, azaz párszor át kell kristályosítanod hogy megtisztídsd. Jó volna még aktív szenes derítés és desztillált víz használata is a tökéletes kezdethez.

Szerintem menj be egy mezőgazdasági boltba és kérj rézszulfátot, mert azzal sokkal de sokkal több sikerélményed lesz (nagy és szép kék kristályokat lehet belőle növeszteni könnyedén)

2014. jan. 2. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:
köszönöm válaszod, de nem ilyesmiféle választ akartam volna.. sajnos kevés az időm, és hogyha lenne valami tipp ami felgyorsítaná, és sikeressé hozná a folyamatot, azt nagyon megköszönném! Hál' Istennek, voltam oly kedves és megcsináltam ugyanezt sóval is, hátha nem sikerül a cukros. Bár még van 1 hét, bármi kisülhet :)
2014. jan. 2. 15:39
 6/14 anonim ***** válasza:
Én leírtam mi tenné "sikeressé", de nem valószínű hogy meg tudnád csinálni. Ezért bátorkodtam megjegyezni hogy valami egyszerűbb anyag átkristályosításával kezdj el kísérletezni amin megtanulod az alapokat és sikerélményt is ad. Hidd el vegyészként elég sok anyagot kristályosítottam már ki, tudom miről beszélek.
2014. jan. 2. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
Ugyanúgy próbáltad felmelegíteni, és pótoltad a kikristályosodó cukrot?
2014. jan. 2. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:
Én megköszöntem a válaszát, és tudom, hogy ajánlotta a rézszulfáttal való kísérletet, mivel a Cukor nem nagy valószínűséggel kristályosodik ki. De az a bökkenő, hogy nekem cukorral kell, méghogyha megcsinálom a rézszulfáttal való kísérletet sem fogok jó pontot kapni. Egyébként sem fogok azért rohangálni a világon keresztül, hogy egy olyan kísérletet csináljak, ami nem is kell. Engem viszont sürget az idő, így csak valami tippet szerettem volna, mert a kémia könyvben említett folyamatokat megcsináltam, csak nem tudom mennyi idő mire egyáltalán egy darab kristály esetleg rácsimpaszkodik a fonálra..
2014. jan. 2. 16:22
 9/14 A kérdező kommentje:
Az utóbbi válaszoló: Hogyan gondolja, hogy esetleg fogtam-e az üveget és kezdtem volna melegíteni? Nem tettem még meg.. Bár nagyon nem értem kérdését!
2014. jan. 2. 16:31
 10/14 A kérdező kommentje:

[link]

itt a könyben szereplő utasítás..

2014. jan. 2. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!