Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » . Mi az oka a gázlángban lévő...

. Mi az oka a gázlángban lévő sárga felvillanásoknak főzés közben? Más színű felvillanásokat miért nem látunk?

Figyelt kérdés

2014. okt. 31. 18:36
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Mert főzéskor apró folyadékcseppek kerülnek a levegőbe, onnan meg lehullanak a lángba. A jelenség a lángfestés, egyes fémionok atomszerkezeti változásai okozzák. A nátriumnak van sárga lángfestése és ez a leggyakrabban elforduló fémion főzésnél (konyhasó). A kalciumnak vörösesebb, téglavörös, a káliumnak kissé ibolyás, a stronciumnak kárminvörös, a réznek meg zöldes.
2014. okt. 31. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
88%
Annyit tennék hozzá, hogy a nátrium nem csak gyakori, hanem a lángfestése is nagyon intenzív. Nem csak azért a nátriumot látod, mert abból van sok, hanem mert sokkal intenzívebb, mint a többi.
2014. okt. 31. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

Hát, én meg annyit tennék hozzá, hogy bár az előttem szólóknak részben igaza van, de BAROMSÁGOT is állítanak.

A gáz olykor tökéletlenül ég el a nem megfelelő gáz-levegő arány miatt, ezért a láng vége sárga lesz (ha lábos van a tűzhelyen, nyilván valamelyest csökken a láng levegőellátása), illetve utalhat a készülék hibájára is. Ilyenkor kormozhat is a láng, ami készülékben lerakódáshoz vezethet, illetve a már lerakódott korom is okozhat ilyet. Érdemes a rózsa réseit megtisztítani. Ha palackról üzemel a tűzhely, akkor ez jelezheti a palack ürülését is. A gáznyomás lecsökken, és kevesebb gáz jut a fúvókákhoz.

2014. okt. 31. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha konkrétan a ti tűzhelyetekre vagy kíváncsi, akkor keress rá, hogy a nátrium lángfestésének pontosan milyen színe van. Elég jellegzetes, és nem hiszem, hogy pontosan ugyanezt produkálja a hármas által leírt jelenség.

Te pedig, kedves harmadik válaszadó fogalmazhatnál egy kicsit kevésbé bunkón. Általában a gázlángban a sárga elszíneződést nátrium okozza. Elég könnyű megmondani szemre, jellegzetes színe van. Ha van másféle elszíneződés is, amit mondasz, az hasznos információ, de attól még a legkevésbé sem beszéltünk baromságokat.

2014. okt. 31. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Talán kissé erősen fogalmaztam. Szóval: amit vázoltatok az egy lehetőség.

De a szén (korom) is sárgára festi a lángot. Na már most, és most jön Ockham borotvája: melyik a valószínűbb? Hogy a lángba akkora, hihetetlenül nagy mennyiségű só kerül a levegőből!!, ami észlelhetően sárágára festi a lángot. (ami végiggondolva baromság!!!!!!!!!! maximum ha te, a kis kezeddel levegőbe szórod).

VAGY:

Mivel a földgáz (szén!!-hidrogén) részben szenet!! tartalmaz, és mivel olykor nem sikerül tökéletesen elégnie, ezért kis mennyiségben korom rakódik le a rendszerben. Ez a korom aztán újra a lángba kerülve sárgára festheti a lángot, ami sárga felvillanásokat eredményez!


Tisztelettel: a 3. válaszoló

2014. okt. 31. 22:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

"Mert főzéskor apró folyadékcseppek kerülnek a levegőbe," - gőz kerül a levegőbe, de OKÉ, néhány folyadékcseppet is a levegőbe emelhet akár, ha nagyon durván forr a víz - "onnan meg lehullanak a lángba" - miután ezek a folyadékcseppek valamekkora sebességre szert tettek, hogy egyáltalán a elhagyhassák a fazekat, erősen kétlem, hogy a fazék alá!!? zuhannának vissza.


Illetve: csak víz, illetve egyéb illó anyagok kerülhetnek a levegőbe párolgáskor, a só nem, hiszen az egy viszonylag nehezebb vegyület. Gondoljunk csak a világtengerekre, az egyenlítőnél, az erősebb a párolgás miatt, a tengervize sósabb lesz. De egy könnyen elvégezhető kísérlettel is bizonyíthatod hogy mekkorát tévedsz! Forralj egy kis sós vizet, és fölötte gyújts meg egy gázégőt!!!

2014. okt. 31. 23:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Még egyszer: a nátrium lángfestése jellegzetes színű. Onnan tudjuk, hogy nátrium. És nem kell belőle hatalmas mennyiség, mert rendkívül intenzív. Azzal lehet vitatkozni, hogy pontosan hogy kerül oda. Ha lemossák a tűzhelyet, ha egy leves kifut, stb. És ha nem történik semmi különös, akkor is kis mennyiségben a levegőbe kerül a vízzel. És magában a gázban is van egy kicsi. És a szénben is. Ez egy jól ismert jelenség, aminek kb a gázégő létezése óta ismert az oka. És ez az ok a nátriumszennyeződés, nem a szén és nem a tökéletlen égés. Ha nagyon nem hiszel nekem, nézd meg spektroszkóppal a lángot. De egyszerűbb, ha megnézed milyenre festi a konyhasó, és összeveted a felvillanások színével. A nátriumsárga az nátriumra utal, pont.

Amit írtam, nem baromság, nem "egy lehetőség", hanem több évszázados tény. A te feltevésednek is lehet hogy van létjogosultsága, de ha van is ilyen, akkor is jól elkülöníthetőek az esetek szín alapján.

2014. okt. 31. 23:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

"Még egyszer: a nátrium lángfestése jellegzetes színű. Onnan tudjuk, hogy nátrium."

Te olvastad a kérdést? a sárga rohadt tág fogalom ám!

Te meg folyamatosan jellegzetes "nátrium"sárga lángfestésről beszélsz, mintha a kérdező ezt tényként kijelentette volna! Lángfestés főzéskor maximum is akkor jöhet létre, ha megsózod amit készítesz, és só megy a tűzbe. A levegőből egészen biztosan nem. Mosószerekből már inkább, de ezek hamar elégnek, így csak meggyújtáskor színezhetik a lángot.

És csak úgy megjegyzem, hogy a propán-butánban egyetlen atomnyi nátrium sincsen. Még az etántiol amivel illatosítják is szénhidrogén vegyület. Úgyhogy megint csak valótlan dolgokat állítasz. Immáron sokadjára. Szóval nem vagy valami hiteles.


C3H8 + 5O2 = 3CO2 + 4H2O <- így ég el ha minden frankó, de sajnos ez nem mindig ennyire tökéletes. Ekkor keletkezhetnek korom molekula, amik könnyen gerjeszthetőek. Az energiát felveszik, és fény formájában adják le. -> ami sárgás

és PONT.


A lángfestés pedig valóban több évszázados tény, ha nem több ezer éves! Csakhogy ez nem a nátriumé. A további fantazmagóriáidra már nem fogok reagálni. Ha mutatsz valami releváns szakirodalmat ami alátámasztja amit állítasz akkor majd el fogom hinni! DE NEM FOGSZ! MERT NEM LÉTEZIK!


de csak hogy lásd, hogy milyen buta vagy:


- http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__egyeb-kerdesek__222185..

- [link]

- http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..és az általad szjkózott lángfestés:

- https://www.youtube.com/watch?v=Wx420RgsbFg

2014. nov. 1. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

"Te meg folyamatosan jellegzetes "nátrium"sárga lángfestésről beszélsz, mintha a kérdező ezt tényként kijelentette volna! "


A jelenség, amit leírtál, mint az ÁLTALAD LINKELT oldalakon is látszik, egy naracsos-vöröses lángot eredményez. És az egész lángon, nem csak felvillanásokban. Amiről én beszélek, az pedig sárgát. És csak kis felvillanásokat. nem festi meg az egész lángot. Szerintem a két jelenség jól elkülöníthető. DE külön leírtam, hogy ha konkrétan az ő tűzhelyükre kíváncsi, akkor vesse össze a Na lángfestésével.


"Lángfestés főzéskor maximum is akkor jöhet létre, ha megsózod amit készítesz, és só megy a tűzbe. A levegőből egészen biztosan nem. Mosószerekből már inkább, de ezek hamar elégnek, így csak meggyújtáskor színezhetik a lángot."


Először is nem kell külön megsózni a vizet. Próbáld ki, a csapvíz remekül adja a próbát.

De nem kell vizet önteni rá a szennyezéshez. Kis mennyiségben ott van a levegőben a nátrium. A vízzel folyamatosan kerül a levegőbe. És ha egyszer kilöki a láng, attól még szépen visszamehet. Kaptam már nagyon szép fals pozitív lángfestést nátriumra úgy is, hogy a laborban mellettem ülőnek volt nátriuma, nekem meg egy szem se. Ennyire érzékeny a láng minimális nátriumszennyezésre is. FELVILLANÁSOKAT, ami nagyon-nagyon távol van a teljes lángfestéstől, még akkor is adhat, ha rég volt lemosva, és nem öntöttek rá vizet. És ad is. Egyszerűen a levegő szennyezve van nátriummal, főleg egy konyhában.


"És csak úgy megjegyzem, hogy a propán-butánban egyetlen atomnyi nátrium sincsen. Még az etántiol amivel illatosítják is szénhidrogén vegyület. Úgyhogy megint csak valótlan dolgokat állítasz. Immáron sokadjára. Szóval nem vagy valami hiteles."


Te nem hiteltelen vagy, hanem ostoba, már ne is haragudj. Leírtam, hogy SZENNYEZŐként tartalmaz kicsi nátriumot. Erre az a nagy érved, hogy dehát nem is tesznek bele nátriumot. Bravó, mert a SZENNYEZŐ legfőbb jellegzetessége, hogy beleteszik az anyagba? Ha nem, akkor ostobaságokat beszélsz. Ja, és az etántiol nem szénhidrogén, ha már kötekedünk.


Tessék itt egy oldal, ahol mind a kettőt leírják:

[link]

A különbség, hogy az én általam leírt esetben SÁRGA FELVILLANÁSOK láthatóak, a te általad leírt esetben pedig az egész láng színe, más esetben a láng széle narancssárgásra változik. És jé, a kérdés mire vonatkozott?


Mindkét jelenség létezik, de a te általad leírt nem illik ide, míg az enyém igen. Szóval vegyél egy kicsit vissza az arcodból. Még ha igazad lenne, az sem indokolná ezt a bunkó paraszt hangnemet. Az persze csak ront a helyzeten, hogy még igazad sincs.

2014. nov. 1. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!