Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Miért csökken a desztillált víz pH-ja melegítés hatására?

Az emelt kémia érettségit nézegettem. A kérdés:


Hogyan változik a desztillált víz pH-ja melegítés hatására?

- a válsz; csökken, amit nem értek.


Hiszen, ha növeljük a hőmérsékletet, akkor a víz-ionszorzatban nő az átalakulás sebessége, tehát több lesz a H3O+ és OH- ionok száma, viszont ha jól tudom, ezek azonos számmal kell, hogy előforduljanak a desztillált vízben is, vagy tévedek?


Ez is az érettségiben volt, és ez sem értem:


H2O + H2O <-> H3O+ + OH-


Melyik irányba tolódik el az egyensúly ha, a; HCl-t öntünk a vízbe b; NaOH-t öntünk a vízbe?


A válasz mindkettőnél: visszaalakulás fog történni... de miért?


Válaszaitokat előre is köszönöm! :)Keress kérdéseket hasonló témákban: kémia, PH, víz, érettségi, fontos

 2015. júl. 25. 23:01  Privát üzenet  

A válaszok

Sajnos csak a visszaalakulást tudom hirtelenjében megmagyarázni:


Mivel reagál mindkettő a H2O-val, tehát ha kevesebb lesz a H2O, és Le Chatelier szerint ha kevesebb lesz valamiből egyik oldalt, akkor a másik oldalból "pótlódik".A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont 2015. júl. 25. 23:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Akárhogy gondolkodom rajta, ez nem stimmel...


Desztillált víz megköti a levegő széndioxidját, ezért kicsikét spontán savanyú. Melegítés hatására épp hogy semlegesítődik (mivel kimegy a CO2), tehát növekszik a pH!A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont 2015. júl. 25. 23:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Akárhogy gondolkodom rajta, ez nem stimmel...

Desztillált víz megköti a levegő széndioxidját, ezért kicsikét spontán savanyú. Melegítés hatására épp hogy semlegesítődik (mivel kimegy a CO2), tehát növekszik a pH!"


Most olvastam a kérdést, de kb. kínainak tűnik...

De most, hogy mondod a szén - dioxidot, megmozgattad az agyamat.

Eszembe jutott valami... Tanultuk valaha, hogy nagyobb hőmérsékleten több anyag tud oldódni (pl. forró kakaóban több cukor oldódik fel, ahogy hűl, úgy ülepszik le az aljára). A szén - dioxid oldódik a vízben, és ezzel egyidőben sav - bázis reakcióba is lép vele. Ha a melegítés során a reakció a visszaalakulás irányába tolódik el (tehát szénsavból újra szén- dioxid és víz lesz), akkor elvileg nőnie kellene a pH- nak. Viszont akkor lehet, az oldódás gyorsabb, mint a reakció. De akkor viszont nem szénsav lenne a vízben, csak oldott szén- dioxid, tehát ez nem egészen jó.

Esetleg lehet, hogy a melegítés nem a visszaalakulás irányába tolja el a szénsav reakcióját, hanem az átalakulás felé, így savasodna, tehát csökkenne a pH- ja.A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont 2015. júl. 25. 23:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ki beszél itt a szén-dioxid oldódásáról vízben?

Tudni kell, hogy milyen az átalakulást kísérő hőváltozás, tehát az autoprotolízis reakcióhője.

H2O + H2O «=» H3O+ + OH-

A reakció a felső nyíl irányába endoterm (+56 kJ/mol). A Le-Chatelier elv értelmében a melegítés az endoterm reakciónak kedvez, tehát növekedni fog az oldatban az oxóniumion és hidroxidion koncentráció.

Alapesetben [H3O+]=10'-7 mol/dm3, a pH pedig 7.

Melegítés hatására nő az oxóniumion koncentráció ugyebár (ugyanúgy, ahogy a hidroxidion is). Válasszunk egy tetszőleges, ám de nagyobb koncentrációértéket, mint ami a 25 fokos desztillált vízben van. Legyen [H3O+]=10'-6 mol/dm3, erre felírva a pH=-lg[H3O]+ összefüggést a pH=6 lesz.

A leírtak egyébként helyesek. Melegítés hatására is megegyezik az oxóniumion és hidroxidion koncentráció, viszont ezek koncentrációja csak 25 fokos vízben 10'-7 mol/dm3. Így pl. a pH skála csak ilyen esetben 14 egység, ugyanúgy lehet egy desztillált víz pH+pOH összege 12, 16, 20, 30 a különböző hőmérsékleteken.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont 2015. júl. 25. 23:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A második kérdés egyszerűbb:


A legkisebb kényszer elvét kell alkalmazni:


A koncentrációk változtatása úgy módosítja a kémiai egyensúlyt, hogy közben az egyensúlyi állandó változatlan marad. Ha a kiindulási anyagok koncentrációja nő, nő a termékek mennyisége is, ugyanis ezzel csökken az egyensúlyt megzavaró reagens mennyisége.


Tehát bármelyik termék koncentrációját növeljük, az egyensúly a kiindulási anyagok felé tolódik.Az első kérdésre a magyarázat kicsit bonyolultabb.


A reakció endoterm folyamat. Tehát ha emeled a hőmérsékletet, akkor a reakció a hőmérséklet elnyelés irányába fog eltolódni, azaz az oda- reakció irányába (ahogy te is írtad). Így megnő mindkettő ion koncentrációja. DE!!! A pH definíciója csak a H3O+ ionok koncentrációját foglalja magában. A víz nem lesz a klasszikus értelemben savasabb. (A baj csak az, hogy nagyon hozzá vagyunk szokva a 7-es pH-hoz mint semlegeshez, pedig az csak 25 fokon érvényes.)


Ha értesz angolul: [link]A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont 2015. júl. 25. 23:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
D NMR nevű felhasználó válasza:

"Hogyan változik a desztillált víz pH-ja melegítés hatására?

- a válsz; csökken, amit nem értek."


Nem értheted mert a kérdés és a válasz is hülyeség, aki ezt a kérdés megfogalmazta az nem ért a kémiához (amúgy a válaszadók többsége sem):


A pH 298 K-re van értelmezve, így rögzítve is, ezért pH szempontból értelmetlen 25 foktól eltérő hőmérsékletről beszélni.


Azonban a víz autoprotolízisének egyensúlyi állandója:


H2O + H2O <--> H3O+ + OH-

K = [H3O+] [OH-] / [H2O]^2


és az ebből származó vízionszorzat:


kv = K [H2O]^2 = [H3O+] [OH-]


is függ a hőmérséklettől: K és kv is valóban csökken a hőmérséklet növekedesével, DE az NEM a pH.A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont 2015. júl. 26. 01:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
D NMR nevű felhasználó válasza:

* K és kv is valóban csökken a hőmérséklet növekedesével


Elnézést, ezek növekednek a hőmérséklet növelésével (megzavart a hülyeség), úgyhogy a válasz duplán helytelen.A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont 2015. júl. 26. 02:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
sadam87 nevű felhasználó válasza:

Kedves D NMR!

Bár biztos vagyok benne, hogy te nagyon jól értesz a kémiához, azért nem ártana, hogy ha alá is támasztanád valamivel az állításaidat.

"A pH 298 K-re van értelmezve, így rögzítve is..."

Nos, ami én találtam, az alapján a pH a H+ aktivitás negatív (tízes alapú) logaritmusa.

[link]

[link]

(2.1 rész)

[link]

[link]

Nos, én olyan nagyon nem értek a kémiához (legalábbis a fizikai kémia nem a fő erősségem), de ha jól rémlik, a kémiai aktivitás igenis függ a hőmérséklettől.

[link]

Olyat pedig a fenti oldalak egyikén sem atláltam (prsze lehet, hogy csak nem voltam elég figyelmes), hogy a pH csak 298 K-en volna értelmezhető.

Persze ezt le lehet szögezni a definícióban, de egyáltalán nem szükségszerű. Az alábbi linkben a 3. válaszoló - Mohammad Hadi Ghatee - ír is erről de ő is csak lehetőségként ("pH can be defined...")

[link]A válaszíró 93%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont 2015. júl. 26. 16:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszokat! A második kérdésemre a válaszokat teljes mértékben értem, az első még kicsit homályos, de kezd összeállni a kép, és mindjárt nézek olyan számításokat, ahol a hőmérséklet nem csak 25°C.


A szén-dioxidhoz nem hiszem, hogy köze van, mert az érettségi feladat, kimondotta a pH-ra kérdezget. :)


D NMR! Köszönöm, hogy válaszoltál, de ez egy érettségi feladat, nem hiszem, hogy a kémiához nemértők állítanák össze. Emellett, Villányi Attila - Ötösöm lesz kémiából könyvét, ha esetleg ismered, nézd meg a 639-es feladat B-részét. 70°C-ról beszél, nem 25°C-ról, még is pH-t kell számolni. :)


Köszönöm a linkeket is, mindjárt böngészgetek!# 9/9Időpont 2015. júl. 31. 12:29 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan kell mérni a turbidiméterrel? A desztillált víznek vagy pl. a tejnek mennyi az NTU értéke?
Hány cm3 40 tömeg%-os,1,18g/cm3 sűrűségű sósavoldatot kell adni 1dm3 desztillált vízhez, hogy 10 mol/dm3-es,1,16g/cm3 sűrűségű oldatot kapjunk?
A desztillált víz elektrolízisekor mindkét elektródon gáz fejlődik. Milyen gáz fejlődik a katódon? Hogyan igazoljuk?
Desztillált vízzel lehet elektromos tüzet oltani?
NaCl + NH4NO3 -> NaNO3 + NH4Cl Ez a cserebomlásos reakció miért nem játszódik le vizes oldatban, még melegítés hatására sem?
A desztillált víz sűrűsége 5,3 és 1 fok közül miért 1 fokon a legkisebb?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!