Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehetséges, hogy a tűz...

Hogyan lehetséges, hogy a tűz nem olvasztja meg a főzőedényeket?

Figyelt kérdés
Pedig a fémet olvasztással nyerik ki a kőzetből, és olvadt állapotban formálják. Ehhez is tűz kell. Később a tűz viszont nem olvasztja meg, mikor főzünk benne. Hogyan lehetséges ez?

2016. jún. 7. 11:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
18%
Gondolatban rakd fel az edényt üresen a tűzre...
2016. jún. 7. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
71%
Rosszul tudod, megolvasztja. Ezért nem szabad közvetlen lángnak kitenni pl. az ónedényeket. Az az érzésem, hogy kifelejtetted a gondolatmenetedből a bármiféle tűzhelyet, amit úgy alakítottak ki, hogy a főzőedény csak korlátozott hőmennyiséget kapjon. A hő jelentős része nem az (üres) edényt melegíti, hanem eltávozik a környezetbe, előbb a víz forrása során a gőzzel, utána sugárzással. Egyébként vékony falú aluminium edények is képesek átégni, kilyukadni. A fémek jelentős részét pedig nem olvasztással nyerik ki a kőzetekből, mivel csak a nemesfémek találhatók eredeti fém állapotban. A legtöbb fémásvány a fémnek valamilyen kémiai vegyülete, amiből magas hőmérsékleten végrehajtott kémiai reakció során nyerhető ki maga a fém tiszta állapotban.
2016. jún. 7. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
illetve.. ugye eltérő olvadáspontok és égési hőmérsékletek.
2016. jún. 7. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Ez kb mintha azt kérdeznéd, hogy miért nem megy 200-al a platós kocsink mikor a forma1-ben lazán mennek annyival.


Azért mert a tűznek vannak tulajdonságai, ezek közül az egyik legfontosabb a hőfok. Egy otthoni gáztűzhelyben nem lesz olyan meleg a tűz mint egy fémöntödében

2016. jún. 7. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Szóval, ha jól értelmezem, egyrészt a magas hőmérséklet elvezetődik a fémedényben levő étel főzésekor, másrészt a különböző tüzeknek nem ugyanaz a hőfoka. Oké. Van még valami, ami eszembe jutott. Bográcsban főzünk, nyílt tűzön, az edény nem olvad meg és nem folyik el. Ugyanilyen nyílt tűzön a kovács megformálja a vasat, és amíg nem voltak mostani korszerű kohók, évezredekig valahogy megolvasztották a fémeket ilyen tüzeket használva. Ez hogyan lehetséges?
2016. jún. 7. 12:53
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Bográcsozni a földön szoktam, max körberakják kővel, és ráraknak egy kis fát igény szerint. Plusz a bogrács nem az égő fán van hanem 20-30cm-el felette.


Kovácskohóban meg kb rajta van a fém az égő szénen, plusz folyamatosan táplálják oxigénnel a tüzet

2016. jún. 7. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

1) Az edényeket a tűz FÖLÉ teszed. A gáztűzhelyen is meg a tábortűznél is. Olvashatsz nagyon magas égési hőmérsékleteket, de ezek mind a tűzBEN vannak, nem fölötte. Mikor vasat olvasztanak, az a tűzBEN történik.

2) Az égetés kialakításától sok függ. Gáztűzhelynél konkrétan oxigén-gáz arány, a gáz típusa és az áramlási sebesség. A gáztűzhely úgy van kialakítva, hogy ne legyen nagyon forró. Ha elkezdenél több oxigént adagolni, meg gyorsabbra állítanád a gáz áramlását, akkor sokkal nagyobb hőmérsékleteket érhetnél el. Direkt úgy van ez kitalálva, hogy ne legyen túl meleg.

3) A tábortűz esetén az oxigén utánpótlás (=elrendezés) és az égetett anyag a legfontosabb. A megfelelő fával és olyan kialakítással hogy jó legyen az oxigén utánpótlás 1100 °C körüli hőmérséklet elérhető. A vas op-ja a legalacsonyabb helyen 1147 °C, vagyis egy tábortűzben éppen megolvasztható lenne, ha minden jól sikerült. A kovácsok már évszázadokkal ezelőtt is fújtatót meg szenet használtak a magas égési hőmérséklethez, nem tábortüzet. Szerintem utoljára a korai vaskorban olvasztottak az emberek vasat tábortűzben, olyan 3-4000 éve.


Azt tartsd szem előtt, hogy minden sütési-főzési elrendezés úgy van kitalálva, hogy ne égjen oda az étel. És az étel odaégésétől számítva még több száz fok, hogy a vassal problémák legyenek. Ha bele tudod tenni a kukoricát anélkül hogy 10 másodperc alatt elszenesedjen és elégjen, akkor jó eséllyel a vasnak se lehet baja.

2016. jún. 7. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:

...arról nem is beszélve, hogy a bogrács vastagsága, meg a főzőedény vastagsága hogyan viszonyul egymáshoz.

Próbáltál már bográcsot gáztűzhelyre rakni?

2016. jún. 7. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
S ami még kimaradt: főzéskor az edényekben levő étel is ott van. Ha vizet/levest teszel fel, akkor a betáplált hő 100 °C felett a víz elpárologtatására fordítódik, s csak a víz elpárologtatása után fog továbbmelegedni (fedő nélkül persze, hisz egy kuktában más a helyzet).
2016. jún. 7. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

A dolog lényege: minden anyagnak van olvadási hőfoka, ez átlagos fémedényeknél 1500 fok körüli. Minden anyagmennyiségnek adott hőmennyiségre van szüksége, hogy elolvadjon. A kérdés tehát, hogy az adott anyag megkapja-e ezt.

Ha egy üres lábast erős lángra teszel, ki fog lyukadni. A láng egy ponton elég erős, a fém hővezetési képessége nem képes elegendő hőt elvezetni, ezért a lábos kilyukad. Megfolyni nem tud, mert kicsivel odébb már annyira szétterjed a hő, hogy nem tud tartósan az olvadáspont felett maradni. Ha folyadékot teszel bele, ez még inkább teljesül. A kovács viszont gondoskodik arról, hogy a megolvasztandó anyag minden pontját erős hő érje, az elvezetés nem lehetséges (nincs hová), így bizonyos idő után meglágyul a fém. Megolvadni ott se szokott, ahhoz még zártabb (hőszigeteltebb) rendszerre van szükség.

2016. jún. 8. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!