Éjjel eshet jégeső?
Ha igen, mennyire gyakori?
Eddig azt hittem éjjel nem eshet,de a párom nagymamája szerint lehet, bár még ő sem tapasztalta.
Elvi akadálya szerintem sincs.
Esetleg annyi, hogy éjjel nem olyan gyakoriak azok az extrém magassági hőmérséklet-különbségek, amelyek egy jégesőt kiválthatnak.
Még én sem hallottam, tapasztaltam éjjel eső jégesőt, mint ahogy hideg időben sem. Ennek valószínű az lehet az oka, hogy a jégszemeket valami a gravitáció ellenében a felhőben kell, hogy tartsa, ez pedig a felfelé áramló meleg lehet csak. Ha nincs felfelé áramló meleg levegő, és éjjel nincs, akkor a jégszem kezdemények már előbb lehullanak, mikor még egészen aprók, és elolvadnak, mielőtt a földre érnének.
De ez csak egy spekuláció a részemről, mérget nem vennék rá.
A spekuláció szerintem korrekt.
Nem akartam sokat turkászni, itt egy wikis idézet:
"A jégeső a csapadék egy olyan formája, ami akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelenlevő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullanak"
A lényeg az erős feláramlás, az éjjel tényleg ritka. Esetlegesen szerintem előfordulhat, hogy a feláramlás még nappali területre esik, de a leáramlás már éjszakaira.
gondolom egy hurrikán gond nélkül összehoz ilyet, de ugye felénk az ritka. :)
Eshet.
Itt kedden hajnali 2-kor akkora jégeső volt, hogy bokáig ért a jég.
Nem kellett a nagymamát kérdezni, tegnap történt.
"Hétfő este délkelet felől újabb heves zivatarok érték el a keleti országrészt, több helyen 3-6 centis jég esett.
Nem pihennek a zivatarok, a keleti országrész hétfő éjjel sem "aludt", heves zivatarok vonultak végig, nagyméretű jég, felhőszakadás kíséretében. A viharok nem kímélték a házakat, szabadon parkoló autókat sem, jelentős károk keletkeztek.
Déli szomszédunknál, Szerbiában kezdődött a műsor, majd éjjel délkelet felől, a keleti megyéken végigvonulva északkeletet is elérték a heves zivatarok."
"a párom nagymamája szerint lehet, bár még ő sem tapasztalta"
Ezen jót röhögtem :)
Ahhoz hogy felemelkedjen a víz ami megfagy, kell az hogy a nap felmelegítse az alsóbb légkört amitől feláramlik. Ami éjjel nincs. Én még nem láttam ilyet az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!