Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miben rejlik egy cukor redukál...

Miben rejlik egy cukor redukáló tulajdonsága? Nem értem, hogy mi a különbség a redukáló és a nem redukáló cukrok között. Esetleg le tudná rajzolni valaki, hogy hogy néz ki egy redukáló és egy nem redukáló cukor?

Figyelt kérdés

#cukor #kémia #redukáló tuljdonság
2017. febr. 13. 15:35
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Röviden: Akkor redukáló a cukor, ha van szabad glikozidos OH-csoportja, azaz a gyűrűs oxigén melletti szénen van OH csoport. Ha pont ezzel a csoporttal kapcsolódik valamihez, mondjuk egy másik cukorhoz, akkor nemredukáló a cukor. Például a szacharóz (kristálycukor) egy olyan cukor, ahol a két cukoregység pont a glikozidos OH-ival csatlakoznak egymáshoz, így azok közül egyik sem szabad, nemredukáló a cukor. Ha már diszacharidoknál tartunk, keress rá a cellobiózra, az redukáló cukor, mert a kettő cukoregység közül az egyiknek van szabad glikozidos OH-ja (az nem baj ha az egyik nem szabad, elég ha a másik az).


Ha érdekel a hosszabb válasz, szívesen kifejtem azt is hogy ez miért így van, de az sokkal bonyolultabb, így nem mennék bele addig amíg nem hallom tőled hogy milyen szinten kell a válasz.

2017. febr. 13. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Szia, nagyon köszönöm a válaszod, utánanéztem az ábráknak ( mert amúgy is meg kellett tanulnunk, de nem akartam "csak" bemagolni) és így már értem!:) ha van esetleg időd, kíváncsi lennék, hogy miért alakult így ki, most az egyetemen épp a cukrokat vesszük és nagyon hasznos lenne. Előre is köszi. Üdv: Iza
2017. febr. 14. 10:45
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Jaa, hogy egyetemista vagy, akkor sokkal könnyebb dolgom van :) Biztos tanultátok, de akár még középsuliból is derenghet, hogy az aldehidcsoport (CHO) könnyen oxidálható karbonsavvá (COOH). Az ezüsttükör próbának is ez a lényege, ezért adják az aldehidek azt a reakciót, viszont ketonok nem. Tanulnotok kellett azt is, hogy a glükóz például adja az ezüsttükör-próbát, ez azért van, mert az egy aldóz (aldehidcsoportot tartalmazó cukor), és az aldehid tud oxidálódni karboxil-csoporttá (glükonsavvá). Viszont van még egy probléma. A cukrok szeretnek gyűrűs formában lenni, és abban már nincs aldehidcsoport. Ezt érdemes alaposabban körüljárnunk. Ha jártas vagy a szerves kémiai ismeretekben, akkor tudhatod, hogy a karbonilcsoport (C=O) szénatomja részlegesen pozitív töltésű az oxigén elektronszívása miatt, egy alkohol típusú OH csoport pedig részlegesen negatív. Ezért ők tudnak egymással reagálni, ezt a reakciót nevezzük acetálképzési reakciónak, ennek lényege hogy a C=O csoportból egy új OH csoport alakul ki (ha nem ismerős ez a reakció, keress rá és rögtön világos lesz mi folyik itt a cukroknál). A cukroknál is ez történik, meg kell nézni a nyíltláncú cukrot: van benne aldehidcsoport, meg csomó OH, ezért ez is tud önmagával acetálképzési reakcióba lépni, így gyűrű keletkezik, és az aldehidcsoportból egy új OH csoport alakul ki, ezt nevezzük glikozidos OH-nak. Mivel az acetálképzés egyensúlyi reakció, így visszafelé is lejátszódhat, azaz a gyűrű felnyílik és visszakapjuk a CHO csoportot. Ez oldatban kis mértékben lejátszódik, de persze csak akkor, ha a glikozidos OH szabad, és nincs rá pakolva valami más, például egy másik cukor, mert ebben az esetben nem tud felnyílni a gyűrű. Az acetálképzési reakció megfordulásához szabad OH kell. Ha ez teljesül, akkor az oldatban kis mennyiségben jelen lesz a nyíltláncú forma, amin van CHO csoport, így az redukál, hiszen ő maga könnyen oxidálható COOH-vá. Na hát ez volna a hosszabb verzió, ha valamelyik rész nem lenne világos, szólj bátran :)
2017. febr. 14. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Húú köszönöm szépen mégegyszer. Sötét foltok világosodtak meg a fejemben :D ...ilyen ez a kémia
2017. febr. 15. 21:28
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
A cukrok általában redukálószerek, a szénatomok oxidációs száma nő. Enyhe oxidációt az előző kolléga tökéletesen leírta, hozzátenném hogy a 'nemredukáló' cukrok is lehetnek redukálószerek az adott reakcióban, ha a partner egy erős oxidálószer (pl. KMNO4, KCLO3, PbO2, K2Cr2O7 stb.)
2017. febr. 18. 22:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!