Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szaft szilárd, folyadék...

Andris M kérdése:

A szaft szilárd, folyadék vagy plazma?

Figyelt kérdés

2017. márc. 31. 11:55
 1/9 anonim ***** válasza:
96%
Kolloid.
2017. márc. 31. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 Mojjo ***** válasza:
100%
Mint pl a pörköltszaft? Nem tudom, nálatok hogy szokás főzni, de nálunk folyékony. :) Persze összetételétől függően megdermedhet, főleg, ha hűtőbe tesszük, akkor szilárd lesz.
2017. márc. 31. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 Kem N válasza:

vágóhidas birkából főzött pörkölt szaftja olyan lágy, hogy felmászik a kanálon.


mindig celofánnal béleljük a fatálakat, nehogy feligya.

2017. márc. 31. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Wadmalac ***** válasza:
92%

Kolloid. Ha el van cseszve, akkor zagy.

:)

2017. márc. 31. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha kicsit túltolod a melegítést, úgy 5-10 ezer fokkal, akkor lehet plazma is.
2017. márc. 31. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
88%
A kolloidokra általában jellemző, hogy nincs egzaktul meghatározható olvadáspontjuk, tehát nem tudod azt mondani, hogy idáig még szilárd, innentől meg már folyékony. Főleg, ha sokféle anyag összetételéből képződött, mint pl. a pörköltszaft. Ráadásul a pörköltszaft még csak nem is egy jól meghatározott összetételű anyagféle, hanem ahány háztartás, annyiféle az összetétele is. Tehát lehet valakinél olyan a pörköltszaft, hogy még a hűtőben is folyékony-szerű marad, másnál meg még a rotyogó tepsiben is olyasmi mint a lekvár vagy az almapép.
2017. márc. 31. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Liyshamy válasza:

Már ne is haragudjatok de a kolloid nem halmazállapot.


A kérdés megválaszolásához ismerni kell a pontos körülményeket. Mivel ezt a kérdező nem tette egyértelművé, a standard kiindulási pont a szobahőmérsékleten tapasztalható halmazállapot.


Szobahőmérsékleten a szaft folyadék, csak a sűrűsége függ attól, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, de attól még folyadék marad.

2017. ápr. 2. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
#7 Végül is minden szilárd anyag folyadékként viselkedik, ha elegendően nagy tömegben van együtt. Egyébként meg az a csiripöri amit régi jó megboldogult nagyanyám főzött, még szobahőmérsékleten is olyan volt mint a kocsonya, nem folyt (legfeljebb az olaj a tetején).
2017. ápr. 3. 01:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
Amilyen zsírosan nagyanyám csinálja a pörköltet abbak szaftja se nem kolloid se nem plazma. Hanem antianyag.
2017. okt. 16. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!