Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nyomják annyira, hogy a...

Miért nyomják annyira, hogy a vaj, meg az állati zsírok a jók? Mivel a margarin egészségesebb.

Figyelt kérdés
Omega3 és Omega6 arányában jobb, mivel a legtöbbje csak pálma és repce olajból van. Ma már nem hidrogénezik, a transzzsírsav tartalma nem lehet több 2%-nál (70% sütőmargarinnak).
2017. máj. 21. 16:19
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Wiki: zsírsav


"A legtöbb természetes eredetű, többszörösen telítetlen zsírsavban a kettős kötések között két egyszeres kötés található, és a kettős kötések mind cisz-konfigurációjúak. Az ettől eltérő zsírsavak (köztük a transz-zsírsavak is) többnyire mesterséges eredetűek"


wiki: tansz-zsírsavak:


"A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, a feldolgozatlan nyersanyagban a legtöbb telítetlen kötés cisz elrendezésű. Egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmaz transz-zsírokat. A vaj általános transzzsírsav-tartalma például 2-4% között van.[5]


A részlegesen hidrogénezett növényi olajok különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak. A részlegesen hidrogénezett növényi olajokat korábban a margaringyártás során használták, ugyanakkor ma már az étkezési margarinok gyártásánál a részlegesen hidrogénezett növényi olajok használata helyett visszatértek a szobahőmérsékleten is szilárd, természetes trópusi zsírok használatához."


A vaj előállítását pedig megtalálod itt:

[link]


Itt sima mechanikai úton nyerik ki a tejből a "zsírt".

2017. máj. 21. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

"Mivel 2000Ft/kg-ja, ha belegondolsz, 1 kg vajhoz (80%), kb. 20-30 liter tej kell. 20x100 = 2000 Forint."


Azt kifelejtettem, hogy a vaj készítésnél a tejből fennmarad az író, amit ugyanúgy eladnak. 1kg vaj 22-25kg tejből készül ami max 26 liter tej, ami tavalyi felvásárlási áron 1820Ft, viszont a gyártásnál rengeteg író keletkezik amit szintén el lehet adni (kisker áron 300+Ft/liter), ha ezt kivonod az alapanyag árából akkor már bőven megvan a 2000Forintos vaj ár.

2017. máj. 21. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 A kérdező kommentje:
Áá, azt hittem valak beveszi ezt a 20-30 literes dumát. :D
2017. máj. 21. 19:04
 14/16 anonim válasza:

Kedves John_McClane, köszönöm, hogy megnézted a Wikipedián, én is így szoktam informálódni többnyire, kivétel vasárnap, mert ilyenkor élek társasági életet.


És ha megnézem magamnak, akkor már nincs mit kérdeznem.


Köszönöm a választ, mindenesetre.

2017. máj. 21. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 anonim ***** válasza:

Nézd, én már nagyon öreg vagyok, és mindig is vajat ettem.

Amikor a világháborúban nem volt elég vaj, és a katonák kenyerét már nem volt mivel megkenni, na akkor találták ki (kényszerből) hogy lehet a vajnál jóval olcsóbb, értéktelen olajokból kenyérre kenhető állagú vajszerű valamit csinálni. Na ez volt a margarin. Mindenki tudta, hogy miért, és hogyan született, és miért csinálják. Aztán a koleszterin mizériával még egészségesnek is ki lett kiáltva. Akkor már kacagtam...

2017. máj. 21. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 A kérdező kommentje:
"Hippolyte Mège Mouriès fejlesztette ki a 19. században, Franciaországban, III. Napóleon francia császár megbízására, a vaj alternatívájaként, hogy kalóriában gazdag, jóízű, kenyérre kenhető zsiradékot fejlesszen ki elsősorban a francia tengerészet élelmezésére. Margarinját eleinte faggyúból készítette. 1869. július 15-én szabadalmaztatta Angliában és Franciaországban, majd 1871-ben eladta Mège-Mouriès a szabadalmat a holland Anton Jurgens Margarinefabrieken cégnek, amely később az Unilever cégbe olvadt be. A termék 1872-ben került kereskedelmi forgalomba (ekkor jött rá Félix Boudet, hogyan lehet emulgeáltatni, azaz egy, vagy több, egymással egyébként nem elegyedő anyagot eloszlatni lefölözött tejjel és vízzel). Apró érdekesség: az USA kormánya évekig nem engedélyezte a margarin bevezetését országában. A vajtermelők piacukat joggal féltve, számos rendelet bevezetését érték el, a margarin engedélyezése után is. Előírták például, hogy rózsaszínűre fessék a margarinokat[8], a vajtól való jobb megkülönböztethetőség érdekében.[9] A szabadalmat később megvásárolták más országok is, két évtized múltán már világszerte készítettek margarint, 1875-ben 150 000, majd 1900-ban már évi 400 000 tonna volt a termelés világszerte. Szintén érdekes momentum, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet is a margarint ajánlja kenyérkenésre a fogyasztóknak.[10]" - Elméletileg már a 19. században volt, csak akkor még ugyanannyiba került, mint a vaj (később vált olcsóbbá).
2017. máj. 21. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!