Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Akkor most mi a ß-karotin? Jó...

Akkor most mi a ß-karotin? Jó vagy rossz?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Azt olvastam, hogy a „natúr” ß-karotin önmagában is erősen rákkeltő hatású anyag, nagyon reagens molekula mivel nincs lekötve, ezáltal nagyobb mértékben növeli a tüdő-, prosztata és számos más rák általi halál kockázatát. A ß-karotin antioxidáns, ezáltal a szabadgyökök megkötésében is fontos szerepet játszik, viszont a szabadgyökök az élő szervezetben károsít(hat)ják a fehérjéket, a nukleinsavakat és a lipideket, valamint erősen DNS-rongáló hatása van. Ez az antioxidáns-szabadgyök egyensúly aránytól függ. Rengeteg krónikus betegség kialakulásában van jelentős szerepe ennek az egyensúly aránynak. Pl.: daganatos betegségekben, immunrendszerrel kapcsolatos elváltozásokban, zsírmájban, epekőbetegségben, gyulladásos bélbetegségekben, vastagbél-rákban.


Tehát, ha túl sok a ß-karotin akkor az okoz (nagy eséllyel) rák általi halált, ha meg túl kevés akkor meg nem köti meg a szabadgyököket, amik egyértelműen a túlzott ß-karotin-fogyasztásnál is súlyosabb gondokat okoznak. Akkor a ß-karotin jó vagy rossz? :D



2017. nov. 10. 21:26
 1/4 anonim ***** válasza:
74%

Nincs olyan hogy "jó" meg "rossz" anyag. Egy anyagnak vannak hatásai a szervezetedre, de nem gondolkozik azon hogy ő jó vagy rossz, csak engedelmeskedik a fizika törvényeinek. A víz is lehet "rossz", mivel belefulladhatsz, érted...


De igen, szükséged van rá, mert A vitamin lesz belőle. Viszont egyes kutatások szerint ha túl sokat viszel be belőle, az rizikófaktora bizonyos rákoknak, illetve terhes nőknél a gyerek fejlődési rendellenességeinek.

2017. nov. 10. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 sadam87 ***** válasza:
60%

És ezeket hol olvastad, mert ez az írás erősen kamu szagúnak tűnik?

n most csak az angol wikipedián olvastam utána, ott ezzel kapcsolatban annyit írnak, hogy a (jelenlegi és korábbi) dohányzók között növelheti a túlzott ß-karotin bevitel a tüdőrák kockázatát.

[link]

Ugyanakkor az oldal alapján a rák megelőzésében sem igen van szerepe. Az biztos, hogy nem "nagyon reagens molekula". Az igaz, hogy viszonylag könnyen oxidálódik,, ezért antioxidáns, de ettől még önmagában nem veszélyes.

Megjegyzem, bármilyen anyag lehet káros, ha nem megfelelő mennyiségben/formában viszik be.

2017. nov. 11. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Az, hogy valami antioxidáns az azt jelenti, hogy ő fog reagálni a káros szabadgyökkel, nem például a DNS, tehát megvédi a DNS-t a károsodástól.

Túlzott ß karotin bevitel azért lehet káros ,mert erősen apoláros, vagyis zsírban elraktározódik, így felhalmozódhat.

Szerintem nem érdemes ezzel annyit foglalkozni, sok növénybe van, nem szabad túlzásba vinni.

2017. nov. 12. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Wadmalac ***** válasza:

Ha a szervezetedbe nem jut semennyi NaCl, abba előbb-utóbb belehalsz.

Ha túl sok jut, abba is.

Bizonyos halálos kígyómérgek egyes összetevői fontos gyógyszer-alapanyagok, néha maga a méreg a gyógyszer megfelelően kis dózisban.


A szervezet számára szükséges anyagok esetén tudunk beszélni a két végletben hiányról és túladagolásról.


A jó-roszz kifejezést csupán a mértékekre vonatkozhat, nem magára az anyagra.


Természetesen vannak olyan anyagok, amelyikből semmilyen dózisnak nincs pozitív hatása. Na AZOK rosszak. A kérdésben említett karotin nem ilyen.

2017. nov. 13. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!