Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Etoro adózás hogy működik?

Etoro adózás hogy működik?

Figyelt kérdés

Nem egyértelmű, hogy az szja-t akkor fizetem amikor a platformon eladok valamit (árfolyamnyereség) vagy csak akkor ha vissza utalom a pénzt a bankszámlámra?

Illetve kis összegek esetén meg fognak büntetni ha nem adózok minden egyes tétel után?

2024. nov. 12. 20:19
 1/5 anonim ***** válasza:
15%

Azok az összegek számítódnak adózás szempontjából amit ki és be utalsz.

Értelem szerűen a beutalt összeg a bankszámládra nézve kiadás és a visszautalt összeg pedig a bevétel.

2024. nov. 12. 20:52
 2/5 anonim ***** válasza:
63%

Nekem tetszik #1-es logikája, egyszerűbb volna, de szerintem adózási szempontból hibás: A brókernél vezetett számlád ugyanolyan bankszámla, mint amiket más bankoknál vezetsz. Nem egy zárt fekete doboz, amibe a NAV nem lát bele és nem is csak az számít, hogy mi megy be és mi jön ki belőle.

Adóbevallást évente egyszer kell készíteni. A bevallásban azt kell szerepeltetni, ami az érintett adóév során keletkező jövedelem.

Amíg a pénzed a brókernél be van fektetve egy részvénybe (vagy más tőkepiaci termékbe), addig nem realizált a nyereséged, így addig nem kell bevallanod.

Amint eladod a részvényeket és realizálod a nyereséget, akkor megjelenik a számládon az adóköteles hozamod. Ezt szerepeltetni kell a bevallásodban és mellékelned kell a tételes elszámolást is, amit év végén (és minden nap és hónap végén is) a bróker kibocsát a tranzakcióidról. Ezzel igazolod, hogy miből, hogyan, mennyi nyereséged keletkezett.

Ebből következik, hogy nem csak a kiutaláskor kell bevallani a nyereséged, hanem már akkor, amikor a számládon megjelenik, akkor is, ha nem utalod ki, hanem újabb tranzakciókba beforgatod azt.

Részletes tőzsdei adózás tájékoztató:

[link]

2024. nov. 13. 13:04
 3/5 A kérdező kommentje:

Idén volt kemény 12 dollár nyereségem. Ezt is jelentsem, vagy ilyen kis összeggel nem foglalkoznak?

Ugye az is a baj, hogy az eToro dollárban adja meg a nyereségemet amíg nem veszem ki a pénzt a számlára, és a letölthető statementek is dollárban vannak. Ezt hogy írom be szja bevallásba?

2024. nov. 13. 17:33
 4/5 anonim ***** válasza:
Amelyik nap keletkezett a nyereséged vagy a veszteséged. Az MNB oldalán megnézed az adott napi árfolyamot és azzal váltod át. Vagyis az is lehetséges, hogy dollárban nyereséged van, de ha átváltod akkor veszteséges vagy.
2024. nov. 13. 22:09
 5/5 krwkco ***** válasza:

"Amelyik nap keletkezett a nyereséged vagy a veszteséged. "

Pontosabban, a kiadást (ügylet nyitás ~ vétel) és a bevételt is (ügylet zárás ~ eladás) a történés napi MNB árfolyamon kell forintra átszámolni egy-egy ügylet esetében. És a két forintmennyiség különbsége a nyereség/veszteség. A költségeket szintén ahhoz a naphoz tartozó árfolyammal kell szorozni, amikor levonták őket. Ez érvényes az ellenőrzött tőzsdepiaci ügyletekre.

Kripto ügyleteknél csak a fiat pénzért történő vételt vagy eladást kell számolni. De ott nem az ügyleteket kell szembeállítani éveket áthidalva, hanem minden adóévben összegezni kell az abban az évben történteket.

2024. nov. 13. 22:53

Kapcsolódó kérdések:

Hogyan működik az adózás? Visszamenőleg kikell fizetnem?

2023 7ik hónapjában kaptam tb számot, illetve ez év 6ik hónapjában adószámot. Januártól bejelentett munkahelyem van, vagyis fizetnek utánam tb/ adót. Viszont amíg nem dolgoztam de megvoltak az adószámaim akkor is kellett fizetnem adót ugye? Ezt visszamenőleg kitudom...

Vinted adózás hogy működik?

Olvastam, hogy 600e fölött adózni kell. Azt lassan elérem. Mi a teendő ilyenkor? Nem kereskedelmi céllal csinálom, csak a család több cucca volt fent, és nagyobb értékűek.

Trading 212 utáni adózás hogyan működik?

Ez ugye ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek számít, ha jól tudom, tehát a profit 15-át kell adóként elszámolni. Jól tudom? Az osztalékok után külön kell adózni vagy csak hozzá kell venni a nyereséghez? Amerikai osztaléknál automatikusan ugrik 30% a jól ismert egyezség...

Foodorások! Elmondanátok hogyan működik pontosan az adózás?

Most kezdtem futárkodni egyéni vállalkozóként. 25 alatti vagyok, hogyan kell adóznom pontosan? Minden hónapban fizetnem kell a könyvelőnek?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!