Egyéni vállalkozónként havonta kell adó bevallás vagy evente? És adószámos magánszemélyként?

válasza:"Egyéni vállalkozónként havonta kell adó bevallás vagy evente?"
Adó, vagy járulék is, és milyen adó (többféle létezik).
Egyéni vállalkozónál többféle varia létezhet, hogy éppen mikor és milyen bevallásokat kell benyújtania.
"És adószámos magánszemélyként?"
Nekik évente kell SZJA bevallást készíteni, de negyedévente van SZJA előleg fizetési kötelezettségük.
"ellenőrizni sem kell neki semmit?"
Miért is nem? A NAV bármikor ellenőrizhet, hiszen nyilvántartás-vezetési kötelezettséged ettől még van, méghozzá naprakészen.

válasza:A regisztrációkor már tudja hogy "vagy".
Utána pedig folyamatosan, ha nem feketén dolgozol és számlát bocsátasz ki.

válasza:1. Amikor a vállalkozásodat létrehozod Webes Ügysegéden, vagy akárhol, automatikusan kapsz egy adószámot. Hogy ez adószámos magánszemély, vagy egyéni vállalkozó, az teljesen mindegy.
Ez az adószám, a NAV rendszerében generálódik alapból.
2. Ezzel a "magánszemély" entitásod és a "vállalkozói" entitásod alapból összekapcsolódik a hivatali rendszerekben, értelemszerűen a NAV-nál is.
3. A számlákat ma már kötelező a NAV-hoz elektronikusan feltölteni. Ennek kétféle módja van:
3/1. Ha a NAV saját online számlázója nem tetszik, akkor olyan számlázóprogram használata, ami képes az automatikus beküldésre (pl. számlázz.hu, Billingo, de gyakorlatilag szinte bármelyik magyar nyelven elérhető képes rá), ez automatikusan a számlakiállítást követően meg is történik
3/2. Ha viszont olyat használsz ami nem képes rá, vagy kézzel állítasz ki számlát, akkor azt manuálisan kell feltölteni az Online Számla rendszerbe, erre pedig a törvényes legális határidő 500.000 forint felett 24 óra, az alatt pedig 4. naptári nap, a kiállítástól számítva.
4. Ezzel pedig nem érdemes játszani!
4/1. Még ha késve is, de "ésszerű" (az éppen aktuális ügyintéző emberségén múlik, szubjektíven megítélve, dehát a NAV-ról beszélünk ugye) időn belül töltöd fel, pl. az 5. napon, akkor csak késedelmi díjat szoktak felszámolni, max. pár 10.000 forintot számlánként.
4/2. Viszont ha teljesen elfelejted, kimaradt egy nap és már egy hete nem töltötted fel, vagy egyszerűen az éppen aktuális ügyintéző (mármint irodai bíráló a háttérben, nem ablakos ügyintéző) rossz hangulatában van akkor akár már rögtön az 5. napon is, számlánként akár max. 200.000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhatnak!
5. Az elmulasztott számlákról pedig azért fognak tudni, mert az aktuális törvények szerint, a számláknak sorban kell lenniük. Olyan nem létezhet, hogy van egy XY-1307/2025 és egy XY-1309/2025 számlád, de nincsen 1308-as.
6. Az eredeti kérdésedre pedig, ahogyan fentebb már írták, az előleg fizetési kötelezettség illetve a bevallási kötelezettség az változhat a konkrét vállalkozói formától függően, azt mindenképp a könyvelővel kell majd megbeszélned.
Kapcsolódó kérdések:
Kérlek ne firtassátok miért június 1.-én tettem fel ezt a kérdést. Tegnap este egy pillanatra megörültem, mert legalább az kiderült, hogy az eszja oldalon a magánszemély részét megcsinálta a nav. Erre poénból rákattintottam, hogy csinálnék sajátot, és figyelmeztetés...
Ügyfélkapun belül persze
Melyik a szabályos megoldás? 1., Módosítás nélkül elfogadja a Tervezetet. 2., Módosítja a Tervezetet úgy, hogy a bevallási nyomtatvány 7. és 8. sorába beír egy "0", azaz "nulla" összeget?
19SZJA bevallás A lapján a 7-es sorba esetleg? Vagy máshová is kell még?
Vagy akkor is kell egy 0-ás bevallást tenni? Terhel valamilyen költség vagy járulék?
Diák melónál dolgoztam 3 hónapot adminisztrátor meg bolt kisegítő címen, jogosult vagyok adóalapot csökkentő családi kedvezményre.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!