Ezeket tudom teljesíteni, tudok hitelt felvenni szerintetek?
Egyedülálló , Ausztriában van munkahelyem 5,5 hónapja. Netto 540.000ft 30 órás / hét. Év végéri összejönne egy 30millios kis ház 10%önerő része (ugy olvastam már megadják erre is a hitelt)
Adós társam nem lenne szerintem , földrészem és házrészem van amit biztosítékként tudok nyujtani a banknak.
Lehetséges szerintetek?

Gyűjts még. Ezt a 10%_os önerős dolgot sokan benézik: adHAT lakáshitelt a bank akkor, ha csak 10%-nyi önerőd van, de nem feltétlenül fog. Elég kemény feltételeket támasztanak a lakással és az adóssal szemben is, nem mindegy hogy hol veszed, milyen állapotú a lakás stb.
OK, hogy van földrészed meg házrészed, amit elvileg be lehet terhelni, de nem biztos, hogy elfogadja a bank.
Ha elfogadsz egy tanácsot, inkább a minimum 20% önerőt célozd meg kp-ban, vagy annál többet.

Felejtős. 10% önrésszel, csak vagy a törvényileg arra jogosultak, vagy nagyon jó helyen lévő ingatlant vásárlók (Bp, Győr 1-2 megyei jogú város).
30 milliós ház az nagyon vidék. Tehát minimum 50% kelleni fog hozzá.

A 10% önerős vásárlási lehetőség egyrészt csak azoknak adott, akik megfelelnek a rendelet előírásainak, tehát 41 év alatti első lakásszerzők. Az utóbbi azt jelenti, hogy nem lehet a neveden 50%-ot elérő tulajdonrészed lakóingatlanban, kivéve ha jogszabályon alapuló haszonélvezettel terhelt. Tehát ha 50%-os, vagy annál nagyobb a házban a tulajdonrészed, akkor az eleve kizáró ok, kivéve ha örökölted és ez miatt haszonélvezettel terhelt.
Másrészt a bankoknak jogában áll egyéb belső szabályokat is elsőírni a 10%-os vásárlásnál, így a bankok nem minden településen nyújtják ezt a lehetőséget és magas a jövedelem elvárás is.
Manapság 30M Ft-ért nem igazán lehet jó környéken megfelelő állapotú házat kapni és a jövedelmed sem elég minden bank elvárásának.

"jövedelmed sem elég minden bank elvárásának"
heti nettó 540ezer kevés ?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!