Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Nektek feltűnt már, hogy...

Nektek feltűnt már, hogy mennyi külföldi dolgozik Magyarországon és úgy hogy még csak nem is tud magyarul?

Figyelt kérdés
Például valamelyik nap is mentem az utcán és nem először látom, hogy ilyen Hop on hop off szolgáltatást (turizmus) egy fekete srác, egy kínai meg egy olasz (onnét tudom, hogy mikor a másik hívta olasz nevet mondott/mielőtt valaki még belekötne/), meg egy másik külföldi ajánlgatott angolul. (Most mondhatnátok rá, hogy lehet, hogy itt született magyar állampolgárok, de egymás közt is angolul beszéltek.) Az ilyen munkához szerintem angol nyelvtudáson kívül nem is kell más, és ezt egy magyar is meg tudná csinálni. Aztán ott vannak a reggelente munkába igyekvő angolul beszélő külföldiek. Nem érdekes?! Nem azt mondom, hogy külföli ne kapjon munkát, de amikor így is ekkora a munkanélküliség, és szinte mindenhol túlképzett emberek közül lehet válogatni, akkor ez mégis hogy van?

2012. aug. 11. 11:38
1 2
 1/12 tetro ***** válasza:
81%
Ugye eszedbe se jut, hogy turistafogó vállalkozás esetleg direkt azonos nemzetiségű embert alkalmaz, mint a célközönsége, hogy még inkább bizalmat ébresszen? Azért erre nem olyan nehéz rájönni... Amúgy meg mindenki azt vesz fel akit akar. Te is. Ha te magyarokat akarsz dolgoztatni az olcsóbb vagy/és esetleg több szaktudással rendelkező külföldi helyett, akkor megteheted, ez egy szabad ország.
2012. aug. 11. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
59%

"Aztán ott vannak a reggelente munkába igyekvő angolul beszélő külföldiek."


Édes szívem, ők a Magyarországra betelepült külföldi multicégek vezetői, középvezetői, nélkülük egy csomó magyar lenne munka nélkül.

2012. aug. 11. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:

Ez mind igaz, amit az első kettő leírt, de azért neked is igazad van.

Én egy amerikai cégnél dolgoztam, és sok fura dolgot láttam, némelyiken nagyon bosszankodtunk mi is.

Egy olyan osztályon dolgoztam, ahol a dolgozók költségeit fizettük ki az ilyen kedves külföldi emberkéknek.

Emlékszem volt pl. egy amerikai EHS manager. Hogy mennyit keresett, azt nem tudom. De a cég bérelt itt neki egy házat, aminek a minden költségét kifizette. Nem túlzok, csak a villanyszámlája volt havi 1 milla. A neje franciaórára járt, kifizettük, a gyerekei a legdrágább magániskolába, kifizettük. És azért egy EHS manager nem igazán virágoztatja fel a céget, almíniumipari cég volt. Nekem is kinyílt a bicska a zsebemben, hogy ha felvenne egy magyar EHS managert, az mondjuk havi bruttó 300 000 Ft-ért elvállalja, és lakik a saját házban, és saját pénzen tanul a neje kínaiul, ha éppen ahhoz szottyan kedve. Igen, a cég persze azt vesz fel, akit akar, és annyit fizet, amennyit akar. De szülés után nem vettek vissza, mert nincs rám szükség, és azt mondta a főnök, hogy nem férek már bele a budgetbe. Ja, a mi budgetünk ilyen szűk? Pedig nekem nem kellett a villanyszámlámat kifizetni!

2012. aug. 11. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
64%
Ahogy te is dolgozhatsz külföldön, úgy ők is dolgozhatnak nálunk... És az sem utolsó - főleg a turizmusban - hogy olyan emberek kellenek nekik, akiknek nincs az arcára írva "ma sincs kedvem dolgozni és mindenki menyjen a francba -. Mert sajnos a mienkre kivan írva ha tetszik ha nem, és nem is csoda, mert lehet, hogy a külföldi is ugyan annyit kap a munkáért mint te, viszont neki nem a létmeglhetéséhez kell, hanem csak szórakozni. Nyilván így a hozzáállása is más a munkához. A másik változat az is lehet hogy külföldi cég fizet a munkáért, és nekik jobban megéri nem magyarnak adni a munkát, mert kapnak érte támogatást (pályakezdőkre, nyári munkásokra, stb, ismerősöm is így dolgozott 1 évet Magyarországon). Az is mellékes, hogy ő lehet előbb megérti a wales-i, skót, ír akcentust mint az aki suliban tanult angolul (vagy legyen akármilyen más nemzetiségű erős dialektus). Olyan közvetítők is vannak akik úgy ajánlanak külföldieknek nálunk munkát, mint nekünk van az EU pair, csak itt nem gyerekre kell vigyázni, hanem túristákra:)
2012. aug. 11. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:

Elsőnek: én is voltam külföldön nyaralni és nem volt semmi bajom azzal kapcsolatban, hogy helyiek dolgoztak a turizmusban. Engem különben is a helyi kultúra érdekel, saját nemzetiségűekkel itthon is találkozhatok.


Másodiknak:sajnos ez így van, teljesen ki vagyunk szolgáltatva.


Harmadiknak: egyetértek, szerintem is ez az ami elég meglepő, hogy sok külföldinek lakhatást meg egyebet biztosítanak, csak hogy legyen már kedves itt dolgozni, míg egy magyar sokkal kevesebbért is dolgozna.


Negyediknek: ez így van, a magyar emberek nem tudnak elszakadni a megélhetési problémáiktól és ez kiül az arcukra. "Ahogy te is dolgozhatsz külföldön, ők is dolgozhatnak nálunk..." ez egyáltalán nincs rendben, mert egy magyar külföldön elsősorban fizikai munkát végezhet (mosogat, húsfeldolgozó üzemben melózik, haszonállatokat gondoz). Az előre lépés, már ha sikerül, pedig évekbe telhet (pl. mosogatóból, bár vezető lesz). Ezek a külföldiek, pedig főleg könnyebb fizikai vagy szellemi munkát végeznek.


Viszont tényleg nem minden külföldi kap jó állást, inkább csak a nyugatiak, mert láttam már például közel keleti nőt munkaügyi központban munkát keresni, tehát gondolom neki sem könnyebb a helyzete.

2012. aug. 11. 21:14
 6/12 anonim ***** válasza:

"sok külföldinek lakhatást meg egyebet biztosítanak, csak hogy legyen már kedves itt dolgozni, míg egy magyar sokkal kevesebbért is dolgozna."


Még mindig nem érted. A külföldieknek a lakhatást nem mi biztosítjuk, hanem ők saját maguknak. Ezek a multicégek az övék, saját maguk döntik el, mennyit költenek a saját nemzetükhöz tartozó, illetve az itteni alkalmazottakra. Mellesleg a saját országukból származó alkalmazottak töredékét teszik ki az itteni dolgozóknak. Lehet szidni a multikat, de nélkülük százezrek lennének munka nélkül Magyarországon, ráadásul lényegesen jobban fizetnek, mint a hazai munkáltatók.

2012. aug. 11. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim válasza:
majd ha konnyu lesz talalni 4-5 kulonbozo nyelvet felsofokon beszelo magyarokat, akkor talan visszaesik majd a kulfoldiek foglalkoztatasi aranya..
2012. aug. 12. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
4-ik vagyok. Lehet nyomogatni a negatív gombot, nem értem mikor áll majd le végre a többség az irigységgel és a zsörtölődéssel. Mindenki saját sorsa kovácsa. Igen, ez otthon rohadt nehezen megy, de ezzel a hozzáállásal sem lesz könnyeb. "egy magyar külföldön elsősorban fizikai munkát végezhet (mosogat, húsfeldolgozó üzemben melózik, haszonállatokat gondoz). Az előre lépés, már ha sikerül, pedig évekbe telhet (pl. mosogatóból, bár vezető lesz). Ezek a külföldiek, pedig főleg könnyebb fizikai vagy szellemi munkát végeznek. " - Lehet akkor én (és a többi itteni magyar ismerősöm eggyaránt....) a ritka 1%ba esünk, akik 1-2 évnyi munkával vezetővé dolgozták fel magukat... Lehet neked van igazad. De amígy mindenki úgy akar kimenni külföldre is (TISZTELET A KIVÉTELNEK!), hogy mosogatni, takarítani, nehéz fizikai munkát nemakar, addig ők otthon sem fognak érvényesülni. Elég sok embernek akartam már segíteni, ahogy meghallották hogy takarítás, mosogatás, inkább otthon munkanélküliskedtek. De megértem a felháborodásodat, viszont valószínűleg ha folyékonyan beszélne a magyar is angolul (ami elég ritka), akkor őt vennék fel, mivel alig van munka, valószínűleg a főnöknek sem beszélne vissza mert félti az állását. De mivel nemigazán beszél angulul, inkább a nyugatit veszik fel, aki még kedves is a turistákhoz
2012. aug. 12. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:
Jó, elfogadom a válaszokat, még ha nem is értek mindegyikkel egyet. Csak kíváncsi voltam ki mit gondol erről a dologról.
2012. aug. 12. 18:17
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a magyaroknak kiül az arcára az undor, hogy nincs kedvük dolgozni. Mert mi 2-3 ember munkáját végezzük el minimálbéréért. Ha én is havi milliókat kapnék a munkámért, én is mosolyogva mennék dolgozni.
2012. aug. 13. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!