Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magyarországon mennyire lehet...

Magyarországon mennyire lehet megélni gasztronómiai pályán?

Figyelt kérdés
2013. febr. 21. 19:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Én azt látom, hogy eléggé ketté van szakadva a szakma (szakácsokról beszélek). Az egyik oldalon ott vannak azok akik mennyiségi munkát végeznek, értem ez alatt, hogy ha 400 embert kell megetetned két óra alatt, az nyilván le fog csapódni a minőségben, ez sajnos a rendszerrel jár; akik ilyen helyen dolgoznak sajnos még azt is elfelejtik amit az 1-2-3 éves tanfolyam alatt beléjük vertek a sokszor pocsék könyvekből. A másik oldalon vannak azok akik valóban érdeklődőek a csúcsgasztronómia iránt, külföldön (is) tanultak, kimentek akár ingyen is dolgozni egy neves séf mellé, 1-2 nyelvet beszélnek a konyhában (nem oxford english kell, abban a zajban, nyüzsgésben valahogy meg kell érteni hogy milyen mártást kell csinálnod). Fizetésben utóbbi nyilván sokszorosa az előbbinek, de munkamennyiségre nem arányosan kevesebb az előbbi. Ezzel az osztályozással nem akarok megsérteni senkit, mert nyilván cizelláltabb a kép, vannak remek éttermek az Onyx-on kívül is, én életem legjobb grillezett báránybordáját egy zebegényi panzióban ettem. Sok múlik a szakács igényességén a saját munkájára, Heston Blumenthalt és a többi sztárséfet igenis olvasni kell, már csak azért is mert olyan alapanyagokkal dolgoznak, amikkel az átlag szakács nem, aztán ha bekerül az ember egy olyan helyre, akkor ne érje váratlanul hogy 2 perc alatt valóban átsül a 4 centis steak, mert olyan a hús minősége. De ez csak egy példa. Szándékosan nem írok választ a kérdésre, ezt mindenki maga döntse el.
2013. febr. 22. 01:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Csúcsminőségre (legjobb ruhák, legjobb ételek, csúcs műszaki cikkek stb.) olyan országokban van igény, ahol az erre irányuló fizetőképes kereslet is adott. Ezzel szerintem meg is kaptad a választ.


Ha jót akarsz magadnak, akkor külföld!

2013. febr. 22. 08:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

A hazai szakács képzés képe:


[link]


Külföldön éri meg ez a szakma, nem itthon.

Itthon csak úgy, ha magadnak csinálsz valamit, amire van igény és nem "másolt" üzlet.(pizzéria, gyrosos, stb.)

Minőség és mennyiség fordítottan arányosak (vagy zömében, félkész, vagy fagyasztott cuccokat használsz és gyors vagy, vagy minőséget adsz, de nem lesz akkora darabszámod..)


Étterembe itthon nem túl sokan járnak, Franciaországban meg tele vannak az éttermek(nem turistákkal) hétköznap is.


Érezhetően más. Szakmailag is jobban fejlődsz kint, és ha elhivatott, vagy akkor stabil helyed lesz és megbecsülnek.


A szálloda, borászat, gasztroturizmus, és egyéb kapcsolódó ágazat egy kicsit árnyaltabb ettől.

2013. febr. 22. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!