Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Villanyszerelő az koszos,...

Villanyszerelő az koszos, nehéz fizikai munka amibe megszakadnak és nem is fizet jól, és a legtöbb kolléga is alpári?

Figyelt kérdés

Engem érdekeltek mindig a szereléssel, elektromossággal kapcsolatos dolgok.


Itt gyakorikérdéseken is van mindenféle infó a villanyszerelő szakmáról.


Olyan is, h nagy a hiány, ezért ha valaki ügyes, már kezdőként is jól kereshet.

Jelenleg a kezdők 200ezer nettó körül vannak havonta, akinek pedig 2 év gyakorlata megvan az 300nettó körül megkeres havonta vagy több. Alkalmazottként és heti 40-maximum50 órában, keresnek ennyit.

Ez igaz? Vagy ennél kevesebb?

Nevetséges alacsony a bérük, még így is, h nagy hiány vagy szakemberből és a bérek is emelkedtek és az építkezési beruházások is nőttek még így se keres annyit mint egy jobb recepciós vagy irodai asszistens vagy ilyen lazzúlós diplomákkal mint a könyvtáros stb, mert ezek nem hiány szakmák, de még ezekbe is megvan vidéken a 160-180nettó, de villanyszerelőnél már olyat is hallottam, h 140nettó havonta, heti 50 órában. Az mi? Medence őr ismerősöm, aki üldögél egész nap, beszélget, sok szünete van, nem retkes, nem hiányszakmát csinál, nem szakember az keres kicsit többet vidéken.


Döntse el akkor az ember, hogy mi igaz és mi nem.

Akkor úgy válasszak pályát, h jó esetbe egy helyre ha el tudok menni betekinteni.

Akkor, ha az pont egy kivételes jó hely, egy az 1000-ből, a többibe meg mind nevetségesen keveset keresnek ezzel a szakmával és szétdolgozzák magukat 50-60 órákban?

Vagy fordítva, h az egy hely amit megtudok nézni, az pont az egyik legrosszabb és akkor az alapján?


Olyat is hallattam, hogy akit tényleg érdekel és jól csinálja, az akár 2-3 év után is átmehet egyéni vállalkozónak és jól megélhet.

Olyat is, hogy 8-10 év megtanulni úgy a szakmát, h egyéni vállaközóba, épületvillamosságba átmenjen valaki. Ezt nem is nagyon értettem, mert 8-10 év az már egy kész orvos rezidens képzés után vagy egy senior mérnök oktató vagy egy professzionális programozó. Mármint értem én, h aki fel akarja értékelni a szakmát az tud nagyokat mondani, h 2 év iskola aztán meg 10 év még mire egyedül dolgozhatsz, de akkor is...


Az egy dolog, h érdekel a szerelés, az elektromosság. Amit láttam eddig, h mit csinál egy szerelő az tetszett.

De ha mondjuk valaki adósságot örököl, nincs úgy eleresztve anyagilag. Akkor az is számít, h azért ne olyan rosszul fizető szakmát tanuljon.


Áramszolgáltatókhoz pályakezdőket felvesznek amúgy? emasz, elmu, eon, demasz ezekre gondolok

Ott mennyik a fizetések nettóban? Hány órát dolgoznak?2018. jún. 26. 02:33
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem megéri villanyszerelőnek tanulni, mert a jó szakembereket mindenütt keresik. Nem kell nagy szolgáltatóhoz menni, már egy nevesebb vállalkozónál is megtalálhatod a számításodat. Pl ismerősöm apja is villanyszerelő, de a klímákra, hűtőgépekre ment rá és jól keres, és embert is keres maga mellé, aki nem baj, ha pályakezdő, de érdekelje a szakma és ő megfizeti a bérét rendesen.

De egyéni vállalkozóként is keresettek, kb mint a festők. Egy jó villanyszerelőnek mindig van munkája, ha alaposan, időben és szépen dolgozik, akkor hamar közkézre kerül a telefonszáma. Ilyenkor pedig annyit kér el, amennyit nem szégyell. Persze ehhez kell tapasztalat is.

2018. jún. 26. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Nincs olyan, hogy áramszolgáltató. Úgy értve, hogy egészen különböző munkakörök lehetnek ott is. Napelemszereléstől a nagyfogyasztói mérőellenőrzésen át sok mindennel foglalkoznak. A hálózatkezelő emberek meg nagyvárosban egészen más berendezésekkel találkoznak, mint vidéken - az ötödik kerületben ugyebár ritkán kell oszlopra mászni. Az áramszolgáltatók vonzereje az elmúlt 10 évben egyre csökkent, míg a munkavállalói szempontból sötét 90-es években a biztonság elég nagy érték volt, ma már, úgy látszik, valóban feltornászta magát a tescos árufeltöltő fizetése a szolgáltatós szerelő mellé. Így aztán előállt az a jelenség, hogy nyomós személyi indok (más országrészbe nősülés, lottó ötös, stb) nélkül mondanak fel áramszolgáltatósok, ami egészen hihetetlen. Amellett, hogy ott jó ember legyél, ha nem is kell 10 év, de kell legalább kettő, hogy középfeszültségű hálózat kezeléséből vizsgát tehessél, addig nem tudnak bármilyen feladatra elküldeni. A munkakör kissé veszélyes is, bele lehet nyúlni a rázásba, kevesen szeretik a gondolatot, hogy hibázni nem szabad. Nem mindenki alkalmas önálló döntésekre sem. Ami biztos, az a szabadság, a munkaruha és szerszám, a munkaidő, a nyugdíjjárulék befizetése, szakmai tanfolyamok, továbbtanulás támogatása, ésígytovább, ezek egy vállalkozónál mind erősen kétségesek, ezt általában nem számolják hozzá a fizetéshez, pedig kéne. Ugathat bárki, hogy mire én megöregszem, hol lesz a nyugdíj, de aki zsebbe kapja a javadalmazást, az el is költi, annak biztosan nem lesz. Illetve vállalkozónál egy a biztos, hogy november közepétől december 31-én estig minden hétvégén hajtani kell, ha beteget jelentesz, két évre megharagszik rád a főnök, szabadság szó hallatára hangosan röhög, a minimum a lelki teher, hogy nem lesz kész miattad semmi határidőre, kötbért kell fizetni, jövőre nem kap munkát, a kollégáid a kisgyerekkel éhenhalnak - a keserű poén az, hogy a kollégáid szolidaritás helyett valóba utálni fognak. :D Áramszolgáltatónál is van persze rendkívüli időjárás esetén túlóra de keretek között. Fiatalon jó buli éjszaka a hóviharban a terepjáró képességeit kipróbálni, később ez elveszti a vonzerejét. :D Ésígytovább.

Fel akarja értékelni? Nagyokat tud mondani? Amikor kijössz, egyes témákról csak halvány fogalmad van. Ha minden munka előtt volna egy hónap időd a neten utánanézni, akkor nem kellenek az évek találkozni a különféle dolgokkal. Olyan buktatók léteznek, amiket el sem tudsz képzelni.

2018. jún. 26. 10:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Tehát épületvillamosság esetében, lakások, házak hálózatának kiépítése, újrahúzása...

2év iskola és mellette gyakorlat, meg 2 év munka és közbe folyamatos önképzés, olvasás, tájékozódás.


Ez nem elég, hogy önállőan dolgozzon valaki?


Ezt írtam felértékelésnek. Mert ennyi idő alatt (oké maximum ez a 2+2év és még 1 év) az már egy bőven nem pályakezdő, önállóan dolgozó, legtöbb esetben főállás mellett vállalkozó mérnök, informatikus akik sokkal komplexebb munkákat végeznek.

De a villanyszerelőnek 2év suli és 8-10év munka kell.

Persze ne pofázzon az aki még nem csinálta, ez is igaz.


De jó lenne ha valaki tudna konkrétumokat is írni.

Értelmes, nem fogyatékos, ügyes, szorgalmas villanyszerelő esetében, mennyi idő lehet mire úgy beletanul, h pl. a fent említett munkákat egyéniben tudja csinálni?


Esetleg ha a keresetekről is írna valaki, az jó volna.

Szintén az említett szorgalmas, ügyes pályakzedő esetében és mondjuk olyan esetében aki 2-3 éve van a pályán, általános villanyszerelő alkalmazottként, épületvillamosságot csinálva.

2018. jún. 26. 14:50
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, csak hát nincs olyan, hogy egykaptafára szabott épületvillamosság. A második megrendelő mellékesen megjegyzi, hogy úgy csináld meg, hogy a három lépcsős túlfeszültségvédelemet jövőre alkalmazni kívánja. És akkor kénytelen vagy tudni, mi az. A harmadik megrendelő meg azt mondja, kéne neki egy olyan vezérlés a garázskapuhoz, hogy a kapunyitási parancs után 10 másodperccel gyúljon k ia fény, ami 4 percig még működjön, és akkor tudni kéne az ehhez alkalmas készülékek létezéséről. Hamar megtanulod majd, hogy válogatni az elején nem lehet, mert a legjobb módszer munka szerzésére a megelégedett kuncsaft.

De persze a legegyszerűbb, ha a villanyszerelő fórumba, ahová szintén megírtad a kérdést, belenézel, éveken át kezdő szakemberek tucatjai kérdezik a dolgokat... Vajon attól olyan vastag az a fórum, mert a villanyszerelés egyszerű? :D

Mondjuk látom, hogy én előbb megírtam az áramszolgáltatós kérdésre a választ, mintsemhogy te ott feltetted volna a kérdést duplikátban, de hát nem kötelező nekem hinni. :D


És még egy zsák olyan buktató is van, amire gondolni sem gondolsz. Én egyszer megégtem egy olyan háznál, aminek nem szokványos belső tere volt (nem szobák és közfalak, hanem belógtak beton áthidalók a teret elválasztani, stb, átlagáron elvállaltam, és még örültem is neki, hogy előny lesz, amit a tulaj mondott, hogy a betonokban csövek vannak, végükön dobozokkal. Aztán szó szerint fél méter egyenes csövet nem tudtam elhelyezni, könyökhajlítás, hozzá 10 cm toldás, könyökhajítás... Kb háromszor annyi ideig csöveztem, mint más hasonló házakat :D


A keresetet vállalkozónál nem tudod meghatározni, mert mire? Az első 3 év azzal telik, hogy a haszon nagy részét gépesítésre fordítod, egyik ipari porszívótól a másikig és egyik horonymarótól a másikig vándorolva gondolatban, veszel háromféle vésőgépet, mire rájössz, hogy elsőre a Hiltit kellett volna venni, ésígytovább.


No, de nem írok többet, a másik fórumon majd megírják a megfontolandókat.

2018. jún. 26. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszi a hasznos információkat. Sokat segítesz ezzel.


Nagyon sokan mondják, kb. a csapból is az folyik, h a villanyszerelő, gázszerelő ma aranyat ér, alig lehet találni és ha talál az ember akkor is nagyon sokára tud csak időpontot adni, pont ezek miatt sok pénzt kér/kérhet el. Sőt akármelyik ismerősöm is ugyan ezeket mondja, tehát már így a köztudatban is benne van ez, erősen felértékelődött, mondjuk 10 éve még a diplomás emberek így kb. levegőnek nézték. Jelenleg a diplomás, mester diplomás ismerőseim mondják, h gázszerelő, villanyszerelő az igazi hiány szakma itthon és külföldön is, meg, h mennyit lehet azzal keresni, egyből el tudnak helyezkedni.


Azért volt a kérdés, h kezdő villanyszerelő, aki azért ügyes, épületvillamosságba alkalmazottként kb. mennyi kereshet. Nyílván sok féle kereset van, ezért jó minél több infót szerezni, h legalább egy körülbelüli kép kialakuljon.

Nyílván Te már jobban tudod a kereseteket mint én, de jó volna, ha nekem is több infóm lenne erről.


Abból is ki lehet indulni, amikor egy villanytűzhelyet kéne bekötni vagy csak egy adott részen a vezetéket kicserélni és akkor 3hétre-1hónapra vagy 1,5-2 hónapra tudnak időpontot adni a villanyszerelők. Nálunk is, jött a szerelő bekötötte a villanytűzhelyet kb. 15perc volt, kapott kávét is és akkor számla nélkül 15ezer, számlával 20ezer. Ilyenkor megfordul az ember fejébe, h ha ilyenből csak 2db-ot megcsinál egy héten, akkor az 120ezer a hónapba, számlásan 160ezer (az ugye kevesebb lesz) és nyílván nem ezt a heti 2x15-20 percet dolgozza csak. Olyat is láttam már, h a háznak csak egy részén voltak régi vezetékek egy külön házrészben, 1 konyha+1 szoba, a szerelő ráadásul az ügyfélnek jó ismerőse, csak úgy tudta csinálni, h heti 2 késő délután pár órát ment, 3 hét alatt csinálta meg az újrahúzást, benne volt kb. 18-20 munkaóra és 45ezer munkadíj 2250Ft-os órabér és az "baráti ár" volt, de ha még számlát is adott volna róla, akkor is adózás után 1500-1700Ft óradíjba jön ki. Pedig nem is egy jó szerelő volt és kb. 2 éve ha végzett az iskolával.


Ilyenek miatt gondolhatja, mondja a legtöbb ismerősöm, h villanyszerelő az nagyon jól kereshet és mindig talál munkát.

Máshol meg azt hallottam, h kezdő vagy 1-2 éve dolgozó villanyszerelők, akik szorgalamsak voltak, figyeltek, próbáltak tanulni, csinálták, 140-170ezerért dolgoztak.

Ami szánalmas. Ha egy szakmunkáról beszélünk, ráadásul hiányszakma, rendben, h alkalmazottként de akkor is nevetséges, már ha tényleg van ilyen. Azért nem a jó kategória. Mármint másra gondolnék.

Diplomával, 8 órába, amiből 5,5-6 óra a munka megvan annyi, mármint a 170 nettó, erre jön rá benzintámogatás havi 15ezer, ruha pénz 150ezer évente, meg évvégi bónusz. Pedig ez közalkalmazotti munka és nem is kellett annyira rommá tanulni hozzá.

Nyílván ezt se szeretnék sokan.

Csak komolyan ez érthetetlen. Ilyen diplomásból van bőven, ezzel a diplomával külföldre is nehéz menni, vállalkozni nem is lehet vele kb. legalja diplomás bér.


Akkor panaszkodnak, h mért nincs szakmunkás, mért megy mindenki egyetemre. Mert pl. villanyszerelőként akkor, egy igen csak hiányszakmát csinálva, kombinálva a fizikai munkát, meg a komoly szakmunkát, sokat dolgozva, nem úgy mint legtöbb diplomás területen, h munkaidő 60-70% a tényleges munka, mert egy építkezésen, mit lazuljon az ember, ha éppen lehetne is. Aztán ilyen fizetéseket adnak, h egy árufeltöltő, pénztáros, recepciós, medenceőr keres annyit vagy egy olyan diplomás aki 4-5 órákat dolgozik naponta és nem is ilyen nagy komoly diploma mint egy mérnök vagy programozó, többet keres.

Akkor még, ha érdekelne is valakit ez a szakma, bármi mással jobban jár. De most akkor ez valóban így van, h ilyen szánalmasak a kerestek alkalmazottként?

Attól még ha tényleg így van,h így keresnek, az semmit se változtat, h akkor profinak kell lenni, bele kell rakni az a 8-10 évet, aztán jönnek majd a nagy pénzek a 300-400-500ezrek, mert addigra már rommá dolgozta magát, szétszívatták. Az nagyon sok idő akkor, sok év.

Hiába érdekel pl. engem, 10évig 150-180, esetleg majd 4-5-6 év után 200-220 nettókért 50 órákat dolgozni hetente, még ha érdekel is komolyan, hát más sokkal könnyebb munkákkal, akár végzettség nélkül is jóval többet lehet keresni.

Az megint más ha ilyen nincs is.

Aztán kezdő szerelő is, aki dolgozik, szorgalmas, az megkeres azért 220nettó felett, akkor legalább elmondható, h jobban keres mint aki semmit se tanult és elment kasszázni vagy beült recpciósnak vagy árút feltölteni.

2018. jún. 26. 15:36
 6/6 Gepi Villanyszerelés válasza:

Villanyszerelésben ezer dolog van, egy része koszos, közepesen nehéz fizikai munka (pl. felújítások), más része nagyobb szakmai felkészültséget igényel, pl. gyárakban, nagy villamos berendezések üzemelésében, stb. Van, amihez meg nagy anyagismeret kell, pl. egyéni megrendelők kiszolgálása, távvezérelt bojler, stb.


Én labordiagnoszta voltam, mielőtt átképeztem magam villanyszerelésre, és egy percét sem bánom. A fizetés? Nézd... informatikával sokkal könnyebben, jobban kereshetsz, ha az érdekel. Válaszd azt a szakmát, amiben örömöt lelsz, akár vállalj be fiatalon pár hónap önkéntes munkát, gyakorlatot.

2018. júl. 10. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!