Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Büfé nyitáshoz mire van...

Büfé nyitáshoz mire van szükség (suli, munkahelyi, akár utcai, ha létezik ilyen)?

Figyelt kérdés
Gondolok itt arra; érettségi? Bolti eladó? Boltvezetői? Vendéglátásszervező? Meg esetleg az engedélyek is érdekelnének. :) (hivataltól, sulitól, centrumtól, navtól, antsz-től stb:D).

2019. febr. 11. 21:35
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
2019. febr. 12. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :) Szóval hogyha van vendéglátó eladó szakmám(okj-n ahogy néztem 4 hónap csak!:D heti 1x5 órában kell bent lenni). Azzal már lehet akkor nyitni kisebb vendéglátó egységet? Gondolok itt a büfére főképp. Ha igen, akkor a kérdésem az az lenne, hogy mennyire nehéz a tananyag? HACCP, tűzvédelem, balesetvédelem, stb :) Szerintem annyira nem lehet nehéz! Bár lehet csak naív vagyok :D
2019. febr. 12. 18:10
 3/24 anonim ***** válasza:

Annyira nem vészes. Elméleti alapokat ad csak.

De ahhoz, hogy jól tudjon működni inkább a szakmai tapasztalat a lényeg, a végzettség csak egy kötelező előírás.

2019. febr. 12. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 A kérdező kommentje:
Köszi köszi, akkor csak idő kérdése, meg alapokkal leszek tisztában, ami gondolom nem egy nagy bonyolult dolog. Átlátható, logikus, érthető lehet minden. :) Akkor majd azzal lesz talán nagyobb baj, hogy hol nyissak büfét, illetve, hol sikerül majd. :D Gondolom maximum egy 500 ezer elég kezdésnek(suli-munkahelyi büfénél).
2019. febr. 12. 20:43
 5/24 A kérdező kommentje:
Vagy szerinted még kevesebből is kijön? 300-400?:D
2019. febr. 12. 20:44
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

Iskolait ( és streefoodot is) 400-ból nyitottam.


Ott inkább a pályázaton van a hangsúly meg a termékkörön, mert meg van kötve a kezed, nem úgy mint egy hamburgeresnél mondjuk.

2019. febr. 12. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 A kérdező kommentje:
Az nagyon jó, gratulálok!:) Röviden letudod írni esetleg pár mondatban a menetét a streetfod/suli büfé nyitásának? Vagy esetleg tudsz linket? Köszi amúgy tényleg a segítségedet!!!!!!!
2019. febr. 13. 18:15
 8/24 anonim ***** válasza:
Röviden? Képtelenség lenne... :-)
2019. febr. 13. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/24 anonim ***** válasza:

Címszavakban:


Iskolabüfé


Mindenekelőtt olvasd el A-tól Z-ig ezt:

[link]


[link]



Anyahányad kalkulációhoz, csoport szerinti megoszlásra ebben találsz jól használható táblázatot:


[link]


Ezen felül készíts egy táblázatot, kalória, fehérje, szénhidrát, stb. megoszlásban és egy allergén információs táblázatot.


Gyakorlatilag úgy kell kialakítani a kínálatodat, hogy ezekbe az értékekbe beleférjen, de nincs meghatározva konkrétan, hogy csak párizsis zsömle lehet az.

( Vedd figyelembe, hogy milyen korcsoport számára készíted, és mennyi a napi kcal mennyiség, és az hogy oszlik el. segítek, büfé lévén, nem vagy kötve napszakhoz, tehát ha egy dózisba nyom be 2000 Kcal-t az is ugyanúgy "törvényes", de nem feltétlen lesz a legjobb megoldás se a vevőnek, sem neked)


Ha megvan kb a kínálatod, akkor keress hozzá helyi beszállítókat ( pék, tejipar, italnagyker, attól függően van e zöldség előkészítő zöldséges, ha nincs akkor marad a hipermarketes előre csomagolt )

Kezdetben nehézkesebb lesz és magasabb lesz az eLÁBÉ , de a pékek közül találni bőven olyat, aki heti szállítóra adja az árut nem kpra naponta, ahogy tejiparnál is. Ital szintén működhet átutalással.

Így amit eladsz egy héten, annak az alapanyagát a következő héten kell fizetni a bevételedből.


Az ilyen helyi látványpékséget, meg franchise-t felejtsd el.


(Emellett majd látni fogod sok területi képviselő jön megy ajánlgatnak mindenfélét, tudod bővíteni a kínálatot, vannak italosok, akik pl iskolabüfének még olcsóbban hozzák a terméket, mint a nagykerek.)


Általában június fele írják ki a pályázatokat az üres helyekre, de évközben sem lehetetlen kifogni, mert egy "szerencsevadász" kompetencia nélküli belebukik és felmondja a szerződést, vagy épp most már igazgatói hatáskör, az iskola igazgató is felmondhatja a szerződéseket. Augusztusban meg ki lehet építeni, hogy szeptemberben tudj nyitni


Ha kiírják a pályázatot, abban benne lesz mit hol hogy kell megírni, leadni, beadni. Ahhoz fog kelleni ár és kínálat, azért jó ha az már előre biztosra megvan.

Szempontok a szakmaiság ( pl. van tapasztalatod büfé üzemeltetésben, esetleg működtetsz már máshol is helyet, a bérleti díj - ezt mérd fel, hogy a településen mennyi az üzlethelyiségek átlag nm ára azt szorozd fel a büfé alapterületével és az kb jó lesz. Vállalkozás lehet akár aznap kiváltott e.v. is - én is úgy csináltam -, csak nyilván ott elesel a plusz pontoktól a szakmai múlttal. )


Ha "esetleg :-) " megnyered, akkor HACCp auditor szemle, meg kell nézni a helyet annak, aki a haccpt, kémiai kockázatbecslést megcsinálja neked és a termékeidhez igazítva ( megint csak fontos, hogy kész legyen a kínálat ) megírja a haccpt.


Ha megvan a bérleti szerződés,kiépítettél berendeztél mindent a haccp szerint ( Ehhez célszerű lehet szétnézni árveréseken, sok az üzleti berendezés 10-ed áron - akkor mehetsz a Nébihhez külön engedélyt kérni és ántszhez biztonsági adatlap bejelentés. Nébih kérni fogja csatolni eü kiskönyv, tüdőszűrő negatív, lelet, rágcsálóírtási igazolás, szemétszállítási szerződés, 3-5 pontos vízminta eredménye, és haccp ( az addigra kész is lesz ) Ha az megvan, akkor önkormányzathoz vásárlók könyvével menni, 3000 Ft-os okmánybélyeg és bejegyzeik az üzletet meg a nyitva tartást.


Helyből értesítik a tűzoltókat, akiknek kelleni fog legalább 6kg-os porral oltó az üzletbe,meg egy utánvilágító tábla 2 méter magasan kihelyezve és tűzvédelmi terv. ( Ezt meg kell csináltatni, ha az iskolától független a helyiség, ha nem, akkor nem kell ) Érintésvédelem, csak alkalmazott esetére kell. Meg akkor kell képzési anyag, és munkahelyi kockázatbecslés is, mentőláda.


Ha minden megvan, akkor Navos pénztárgép ( Naovs árverésen 20-40.000 Ft körül vannak, de át kell személyesíteni + 25.000 Ft, vagy vehetsz újat akár részletre is 160.000 körül, havi 50-60.000-es törlesztőkkel 3 hónapra ( ezt nyilván a forgalomból tudod fedezni ) .

2019. febr. 14. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 A kérdező kommentje:
Ez nagyon hasznos tipp volt, meg hogy mennyit ajánlanék érte az is reális lenne más sulik büfé bérleti árához viszonyítva! Meg ez így tök jó, hogyha sulival egy helyen van azaz nem külön épületben akkor még poroltó sem kell! Meg gondolom hogyha én dolgozok ott, akkor nem kell fizetni alkalmazott után képzési díjt, meg egyéb dolgokat utána! És ezen a navos gépen is milyen sokat lehet ezek szerint spórolni... 160 ezer helyett 40-60 ezerért megvenni! Elég jó! :D A kockázat becslést hogy mérik fel? Úgy hogy már megvannak az alapanyagok összeírva egy lapon, hogy miket árulnék? Vagy úgy, hogy már ki is van helyezve minden, ami nálam kapható lesz szeptember elsejétől vagy másodikától? Egyébként átlagosan mekkora egy suli büfé? + az előkészítőt is bele kell számolni? És átlagosan mennyi 1 négyzetméter ára egyébként? 3 ezer forint? Vagy 1-2? >< Nem vagyok képben :D De egyébként rengeget segítettél, akkor júniusban írják ki a pályázatokat suli büfékre, amikre nekem pályázatot kell írnom, amiben benne lenne hogy miket árulnék főképp, milyen alapanyagokból készülnének, meg hogy ajánlani egy árat a büféért? Aztán ha én nyerem meg akkor jöhet a papírmunka? + dolgok beszerzése nyáron?
2019. febr. 14. 09:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!