Kezdőoldal » Állatok » Hüllők » Rettegek a békáktól fiú létemre?

Rettegek a békáktól fiú létemre?

Figyelt kérdés
Nem tudom hogy miért félek tőlük ha meglátok egyet aztán el kezdek rettegni, félni, ordítózni, toporzékolni, és futkosni. De nem tudom miért félek amúgy ennyire tudom hogy nem bántanak :/ De semmi okom nem volt félni tőlük, mert valamikor amikor full sötétben le mentem keresni a macskámat akkor is melletem ugrált egy csomó, csak akkor még nem tudtam hogy azok egereknek hittem őket és egyáltalán nem féltem. Valami tipp?

2014. máj. 25. 21:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Barátkozz meg velük, még nappal, mondjuk kezd a levelibékákkal, nekik kedves kis pofijuk van. Megkérdezhetem, hány éves vagy és mióta félsz tőlük ennyire? Kiskorodban sem ijesztgettek békákkal?
2014. máj. 25. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Ne izgasd magad. Én már elég öreg vagyok, aztán most is undorodom tőlük, mert most már tudom, hogy ez inkább undor, mint félelem. Annak idején, amikor boncolás előtt le kellett volna vágni a fejét (a gerincvelő átvágásával), akkor is mást kértem meg erre). Egyébként én minden hüllőtől, sőt haltól is viszolygok. Szóval a hideg, nedves (vagy olyan hatást keltő) állatoktól. Meleg, szőrös állatokkal semmi bajom. A kosszal is így vagyok: meleg, száraz kosz nem zavar, csak a hideg, nyúlós, tapadós.
2014. máj. 25. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim válasza:
0%
A béka a legveszélyesebb ragadozó ,megérzi a félelmet :)
2014. máj. 25. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:
Nem íjezgetteg soha békákkal volt hogy békákat kerestünk több ismerősömmel is valaki meg is fogta a kezében akkor csak csodálkoztam de nem féltem de amikor egyedül jöttem haza a sötétben és elém ugrált akkor kezdtem el nagyon félni és a mai napig nagyon félek tőlük de csak nyáron jönnek elő szóval mostanába :/
2014. máj. 25. 21:18
 5/11 anonim ***** válasza:

Nagypapám igazi úriember volt, igazi férfi, de ő is félt a békáktól. Az mondjuk igaz, hogy nem sikítozott :), de mikor már én is megismertem, azért nem tizen- vagy huszonéves volt (értelemszerűen, hiszen a nagyapám). Tehát gondolom fiatalabb korában ő is jobban félhetett tőlük, fokozatosan sikerült legyőznie a félelmét. Sokáig nem is tudtuk egyébként, hogy irtózik/fél tőlük, mert amikor én kicsi voltam és féltettem a békától a kutyát (féltem, hogy baja lesz a kutyámnak, ha esetleg megeszi vagy valami), akkor simán felvette lapáttal és áttessékelte a szomszédba, vagy amikor már később kértem, hogy ha lát egyet, akkor fogja meg nekem, mert meg szeretném nézni, akkor is várt reggelente a vödör, alatta a békával. :D Szóval szerintem ez teljesen emberi dolog, férfiak is félnek dolgoktól, lényektől, a férfiak/fiúk is emberek. Az pedig, hogy valaki mitől fél ilyen esetben másodlagos, nem kell szégyellni!


Szerintem meg lehet próbálni szakember segítségével feltárni a félelmed okát és megpróbálni legyőzni, de ha erre most esetleg nincs időd vagy pénzed vagy bármi, akkor egyedül is nekiállhatsz. Sokan már képen sem bírják. Ha te is így vagy ezzel, akkor kezdetnek mondjuk nézegess róluk a neten képeket. Aztán olvasgass róluk, az nagyon hasznos. Én a pókoktól féltem régen nagyon (valamennyire most is, de már tudom kontrollálni, nem sikítozok, nem rendezek jelenetet, nem fagyok le, simán lecsapom a házban stb.), de aztán elkezdtem róluk olvasgatni, megismerni őket. Nekem ez mindig segített, véleményem szerint, ha már ismered őket, tudod mivel van dolgod, akkor azt is tudod mit tehetsz ellenük, nem fogsz tőlük annyira félni.

Ha napközben is van felétek, akkor kezdd el őket nézni, hogyan viselkednek, mit csinálnak stb., menj egyre közelebb. Ha van rá lehetőséged állatkereskedésben vagy valami ismerősnél, akkor is nézegess élőben békákat. Megfogni, kézbe venni nem kell, csak ha esetleg később már eljutsz oda, hogy meg mernéd próbálni (de csak olyannal tedd, ami nem veszélyes, úgy értem nem valami egzotikus faj esetleg, vagy valami olyan, amit csak kesztyűben lenne szabad megfogni). Az itteni békák egyébként nagy veszélyt nem jelentenek, csak nézz a lábad elé, mert ha esetleg kicsit le vannak lassulva, akkor nem ugranak el és hatalmasat lehet rajtuk esni. Amelyik a földön él, az menekül előled, ha arra jársz, esetleg láthatod elugrani, de az nem megtámadni akar, csak fejvesztve menekül. A fákon élő békák pedig nem fognak rád ugrani, azok is inkább elhúzódnak, elbújnak a fák lombkoronájában, ha megpróbálod őket megnézni. Nálunk is élnek békák, tapasztalatból mondhatom, hogy nem egyszerű őket meglesni, megfogni. Nyári estéken pedig tömegesen vannak a környéken, hallani is őket, de nem csinálnak amúgy semmit. :) A macska sincs veszélyben, szerintem nem fog olyan békát nyalogatni, amitől esetleg baja lehetne. Ők jobb szeretnek játszani az effajta állatokkal, még tetszik is nekik, hogy ugrál.

Különben az egér több problémát okoz és veszélyesebb lehet, szóval tudom nem fogsz, de örülj, hogy inkább béka.

Én egyébként úgy jutottam el erre, az elfogadható szintre a pókokkal, hogy az egyik nyáron rengeteg lett. Naponta tízet is le kellett ütnöm (nem szoktam megölni amúgy őket, csak a házban és ha nagyon muszáj), ráadásul azokból a hatalmas, vastaglábú nagy pókokból (zugpók stb.). Először közel sem mertem menni olyan színes, tollas kihúzhatós, meghosszabbítható porolóval próbáltam leütni vagy úgy leseperni a falról, hogy a földre essen, majd ráejtettem egy könyvet vagy valamit. De olyan is volt, amikor hajnali 2-kor hívtam át apámat. Mivel egyre többel találkoztam, így sikerült eljutni oda, hogy a vébén már közel mertem menni, simán elkaptam zsebkendővel, pedig volt olyan, amikor nem sikerült (nem is egyszer), és előfordult, hogy végigszaladt a kezemen, miközben menekült. Annak, aki fél tőle, gondolhatod, hogy ez elég nagy sokk. Most már kevesebb van, eltelt pár év, így ha egy-egy nagyobb példányt látok még lefagyok 1-2 másodpercre, de utána ugyanúgy elkapom zsebkendővel. Szóval szerintem neked is sikerülhet megbarátkozni velük annyira, hogy legalább ne sikítozz és ne ess pánikba. Az nem baj, ha nem kedveled meg őket különösebben, vagy mindig tartani fogod a pár lépés távolságot.

Sok sikert, és a békáknak ha lehet ne essen bajuk, mert hasznos állatok és sokuk védett is! :)

2014. máj. 25. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nem is tudtam hogy a fákon is élnek békák. Szerencsére a kertben meg sehol nem találkoztam még velük, csak nyáron a falnak a tövében. Volt hogy egyszer nem mertem haza menni a békák miatt, aztán majdnem a padon töltöttem az éjszakát, szerencsére egy jó ismerősömet pont arra jött, és aztán sikerült valahogy haza jönni. Egyébként tudom hogy nem bántanak meg semmi, csak azt nem értem hogy kissebb koromban a tóba is bele mentem a nádas közé, meg anyumat kértem is hogy fogjon már nekem békát.. Most meg egyszerűen utálom őket, pedig soha senki nem szívatott meg velük.
2014. máj. 25. 22:03
 7/11 anonim ***** válasza:

:DD A fákon leggyakrabban kicsi zöld békák élnek, nagyon aranyosak. De nem is biztos, hogy felétek él, sajnos én sem látok már jó ideje nálunk sem.

Érdekes. Szerintem ha régebben nem féltél tőlük, akkor lehet a stressz miatt. De komolyan, amikor én stresszes voltam (ez lehet iskola, családi problémák, veszekedések stb. miatt is), mindig mástól féltem. Ez csak utólag derült ki, amikor kielemeztük és egy ismerősöm felhívta rá a figyelmem. Volt, hogy még a legyektől is féltem, pedig régen megfogtam a szúnyoghálónál őket puszta kézzel és bedobtam a teknősöknek (szívesen megették). Aztán volt, amikor a póktól féltem jobban, nem a légytől stb.

Beszéltem erről pszichológussal és ő is mondta, hogy előfordulhat ilyesmi, amikor a sok stressz miatt, amivel nem tudsz megbirkózni kivetíted ezt az egészet egy kézzel fogható valamire, amitől aztán félsz, pedig igazából nincs rá okod. Érdemes lehet ezen elgondolkodni.

De az is lehet, hogy benned annyira mély nyomot hagyott az első ilyen eset, amikor megijedtél a békától, hogy teljesen beléd égett és csak egyre jobban stresszeled magad emiatt, tehát egyre jobban félsz tőle. Ha hagyod eluralkodni a pánikot, a félelmet, akkor képes hatalmas alakot ölteni, hogy úgy mondjam. A lényeg a kontroll lenne, hogy fokozatosan megbarátkozz velük és elérj egy olyan szintet, hogy elviseled őket és nem félsz. Azért azt nyilván belátod, hogy az nem normális, ha emiatt nem mersz haza menni. Én is voltam már úgy este, hogy nyűszögtem egy kicsit, hogy inkább már haza sem mennék, mert beleakadok a sötétben a pókhálóba, de nem maradhattam reggelig a városban... :)

Próbálj megismerkedni velük, próbálj nagyobb rendszert kialakítani az életedben, hogy kevesebb legyen a stressz, ne hagyd az utolsó pillanatra a feladatokat, aludj sokat, mert tudat alatt is lehetsz stresszes. Lehet, hogy valójában te sem félsz a békáktól, csak erre vetíted ki a benned lévő frusztrációt. Különben ezt is le lehet amúgy győzni, én sem igazán félek már semmitől, pedig mint említettem, volt egy olyan időszakom, amikor mindig más "rémet" találtam magamnak. Nem szeretem, ha rám száll egy légy, vagy van a házban, mert piszkosnak tartom, a pók is rám hozza a frászt egy pillanatra, de azért csendben leütöm és a pulzusom sem 200 már. Más állattól sem félek különösebben, már pár éve így van, kijelenthetem, hogy nincs olyan, amitől különösebben félnék és ez jó érzés, mert a régi félelmeket sikerült felszámolni. Szerintem neked is menni fog, csak ne hagyd eluralkodni a pánikot, gondolkozz racionálisan, próbálj észnél maradni magyarán, hogy ne az érzelmeid irányítsanak. Akkor is jusson eszedbe, hogy nem árthat neked és a félelmed túlzott.

2014. máj. 25. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
Mi lenne ha tartanál egy törpe karmosbékát otthon kis akváriumban? Kicsi béka, nem jön ki a vízből és lehet etetni, csak tenni kell rá tetőt, hogy a macska ki ne halássza.
2014. máj. 27. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Macska az van, sajnos a szüleim se kedvelik a hüllőket, persze nem félnek tőlük, de mondjuk apám udnorodik tőlük, ez nem azt jelenti hogy fél, de nem szereti őket :/
2014. máj. 28. 16:10
 10/11 anonim ***** válasza:

Semmi gond, ugyanis a béka kétéltű :D

Egyébként azzal beszélheted rá, hogy olcsó, hangtalan, nem időigényes.

2014. máj. 30. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!