Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Nyúl téren segítene valaki?

HGYG11 kérdése:

Nyúl téren segítene valaki?

Figyelt kérdés
Szóval most lett egy nyulam és nem tudom pl milyen rendszerességgel kell etetni és miféle egyéb teendő van vele(széna és nyúltáppal etetem, tettem ki neki egy kis vizet és még jelenleg dobozba tartom(nagyon hamar szándékozok ketrecet venni neki)), vagy esetleg mi más ételt is javasoltok neki stb... Kezdő nyúl gazdaként várok tanácsokat. Válaszokért előre is hálás vagyok.

2017. ápr. 14. 15:13
 1/9 anonim ***** válasza:

Ez egy jó honlap, itt sokat olvashatsz a tennivalókról:

[link]

2017. ápr. 14. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Én versele laga táppal etetem az enyémeket napi 2szer 3ek kaja. Törpe nyuszik az tény. Hetente takarítom az egész ketrecet 2 naponta az alomtálcát. Az alomtálcába fapelletet , a ketrec aljába forgácsot teszek. Csőrös itatóbol isznak. Szobatiszták. Egyéb kérdésed még van akkor irj privát üzenetet :)
2017. ápr. 14. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

Ezt olvasd végig figyelmesen, rengeteg benne a hasznos információ!

Az étel 85-90%-a széna legyen, mindig legyen előtte és persze friss víz is! A fennmaradó 10-15% táp, jutalomfalat, ezzel nagyon kell figyelni, mert simán eljátssza, hogy két hete nem evett. Nem szabad bedőlni! Én mindig több szénát és kevesebb tápot ajánlok, mert a másik tényező a Nyúl, aki úgyis kiharcolja a több tápot.

Lehet neki zöldet is adni (fűféléket, mint pl. pitypang, gyermekláncfű, egyszerű fű, útifű.. stb) amiket a természetben talál, de ezt ne főút mellől szedjük neki, ahol kipufogógázos és ne szántóföld mellől, ahol műtrágyás, növényvédő szeres lehet. Én rengeteg zöldet szoktam neki adni nyáron, naponta egy Tesco szatyornyi elfogy, de erre rászoktatni csak pár nap alatt szabad, szépen, fokozatosan, ha eddig csak szénát evett. Széna vagy fű ugyanaz, csak a széna ugyebár otthon akár 100 literes zsákban elfér, nekünk gazdiknak egyszerűbb, mert mindig van otthon. Viszont jobban szereti a friss, zöld füvet. A fű nagyobb nedvességtartalma miatt kell pár nap, ha átszoktatod, mert ha hirtelen kap nagy adagot, akkor komoly gond is lehet!


Szobanövények mérgezőek lehetnek, vigyázni kell velük! Ha neked nem is mérgező, az ő számára az lehet. Kerítsd el vagy tedd ablakba, magasra, ne férjen hozzá! Remek módszerek vannak az elkerítésre /karámok/. Cserébe a nyulaknak remek trükkjeik vannak a növények megrágására.


Kábeleket, vezetékeket eldugni! Nagyon! Ügyes Nyúl úgyis megtalálja. Fogadjuk el! A nyulak rendkívül furfangosak, ha el is dugsz minden kábelt előle, akkor ő visz magával.


Szobatisztaságra könnyen nevelhető egy nyúl, a mieink is szabadon vannak. Először szokja meg a helyét, éjjelre mindenképp legyen bezárva, oda fog pisilni a ketrecbe, így rászokik egy vagy két sarokra. (általában sarokba pisilnek)

Amikor kiengeded, akkor is fél óránként tedd be a ketrecbe pár percre, hogy pisiljen! Majd engedd ki! Ne te vedd ki, hanem hadd jöjjön ki magától. Így ismerni fogja az utat visszafelé a wc-re. Így tanulja meg, hogy hol a WC! Ha esetleg a kint lét során valahova pisilne, akkor azt töröld fel egy papírzsepivel és tedd be a wc sarkába, hogy ott érezze a szagát! Nagyon boldog leszel, amikor magától fog beugrani intézni a dolgát. Ha ez már megy, akkor onnan szobatiszta. Nálunk egy hosszú hétvége elég volt szobatisztává nevelni. Nagy ritkaság, ha baleset történik, előfordulhat bogyó a ketrec mellet, de ez is csak azért, mert ahogy kiugrik, kihozza a menetszél. :)


Ne adj neki soha kenyeret!! Se szárazon, se sehogy ellenére annak, hogy valaki azt mondja, hogy fogat koptat vele. Szóval kenyér és szénhidrát Tilos!!! A kenyérrel hizlalják a nyulat, mert le akarják vágni, ezek nem mi vagyunk!!! Felpuffadhat, egyéb gondok.


Soha ne adjunk nyulunknak mézes rágcsálnivalót! Nem neki való, emésztésének nem tesz jót!

Soha ne adjunk neki joghurtos, tejtermékes finomságokat. Ez sem egészséges.

Kerüljük továbbá a magvas jutalomfalatokat. Nem madár ő, hanem nyúúúúúl! Akkor kapjon magvakat, amikor csőre lesz és repül! Addig ne!

Persze mondhatnánk, hogy nyulak számára árulják, de a cigit meg embereknek. Nem hal bele a mézes-joghurtos magvakba, de ugye nem is az első cigitől kapunk tüdőrákot! Lássuk be, ezek nem nyúlnak való dolgok!


Csonthéjast nem ehet! Se gyümölcs, se ág, se levél, se fénykép cseresznyefáról! (cseresznye, meggy, barack, szilva… Tilos!!!) Azokból inkább főzz pálinkát!


Ha a Nyúl eszik, iszik, bogyózik, pisil és jó a kedve, akkor minden rendben.

Ha nem, akkor azonnal orvos! Nyúlhoz értő orvos kell, a csoport ajánl jókat attól függően, hogy hol laksz! A kutya-macska vagy a tehén-disznó-ló orvos nem jó! Ha fáj a fogad, te sem szemészetre mész! Egzotikus, exo-s orvos kell, más a gyógyszer, a létformájuk, a szervezetük, emésztésük, a kezelés. Ha gond van, csak egy telefon, az orvost kérdezd! És vidd oda, mert látatlanban a hozzáértőnek is nehéz diagnosztizálni, főleg a hozzá nem értőnek.

Lehetőleg a telefonodban legyen a már bevált állatorvosod száma!

Ha nincs a telefonodban nyulas doki száma, akkor most keress, ne akkor, amikor pánik van! Olyan legyen, akiben bízol, ahova jársz és az sem baj, ha éjszaka vagy hétvégi pánik esetén olyan orvos, ahol van ügyelet. Nagyon nagy gond, ha rosszul van a nyuszi és a neten kezdesz keresgélni vagy a facebook-on osztod meg, hogy:”jajj, baj van a nyuszimmal!”, percek is az életébe kerülhetnek!!!!! Mivel zsákmányállat, hogy a ragadozó ne vadássza le, ezért próbálja rejteni a gyengeségét. Vagyis amikor látod, hogy gond van, akkor már tényleg nagy a gond, ezért sürgős a doki, nem szabad vele várni! Ha gond van, orvost hívj, ahova jársz, mert ismeri a nyuszidat, jobb esélyekkel tud segíteni. Csak egy telefon! Első körben lehetőleg ne a facebook-on kérdezd meg a többi gazdit, (kereskedő, sofőr, pék, villamos mérnök, geodéta, diák, ács, könyvelő….. stb), bízzunk a hozzáértő Nyulas orvosban!

Nyulas orvosok listája: [link]


Ketrec legyen minél nagyobb! Minimum 1 méter hosszú, de inkább 120-as és a nyúl fel tudjon benne állni (magas). Nem jó az akvárium, vagyis terrárium, mert nem tud kijönni, nem levegőzik, nem szellőzik. (ammónia mérgezés) Állatkereskedésekben sajnos ezt látod, hogy a sok vevő ne tudjon benyúlni hozzájuk, beadni bármit, de otthon mindenképp ketrec legyen!


Soha ne használj macskák alá készített almot, mert a Nyúl megeheti és abban folyadék és szagmegkötő anyag van. A macskahúgy büdös, nekik vegyszeres, folyadék és szagmegkötő almot csinálnak és a macska nem rágja meg az almot. A nyúl megrághatja, bedagad a belébe és szegény nyuszinak vége. Páran megmondják majd, hogy azt használnak és semmi baj, de ez olyan, mint az aknamező. Lehet rajta sétálni, nincs baj, amíg nincs baj!


Nyúl alá fa pellet vagy forgács ajánlott. Én pellet párti vagyok, a forgács jobban szemetel, bár ha szeretsz porszívózni… Főleg ha szabad, kijáró Nyulat szeretnél, ez fontos.

Obi is árul pelletet, van ami égés segítő anyaggal van átitatva, azt Ne! Méreg! A nyuszi megrághatja, belehal!

Van a rágcsálók alá is, de arra rá van írva, hogy rágcsálóknak. Nem mindegy! Vagy Fressnapf vagy bármi kisállat kereskedésből tudsz szerezni.


Jó minőségű tápok vannak, erről tudunk írni. Minimum 20% legyen a rosttartalom és legyen a táp homogén, vagyis a nyusz ne tudja szétválogatni a neki finom és az amúgy egészséges részeket, mert megteszi. A nyulak ilyenek. Jó táp pl.: Versele-Laga Cuni Complet Adult vagy a Cuni Complet Sensitive.


A nyulak szeme nagyon érzékeny, a sötétben is jobban lát, mint mi. És ha már ennyire érzékeny a kis szeme, tegyük meg azt a szívességet, hogy sosem vakuval fényképezzük, nem sütjük ki az agyát!!! Aki ezzel nem ért egyet, fényképezze le magát 1 méterről és gondolkodjon el rajta! Utána megbeszélhetjük!


Fürdetés: a Nyuszi rendkívül tiszta állat. Nem fürdetjük!! Soha! Ezt ő megoldja magának. Persze van kivétel, mikor olajos, vegyszeres, festékes lesz valami „baleset” során, vagy orvosi javaslatra, de ennek is nyilván oka van. Az interneten találsz fürdő nyulakat (többnyire sokkolt állapotban vannak, azért hagyják magukat), ez nagyon nem jó! Pár ember viccesnek tartja, bőrbetegségtől kezdve sokkon át… bármi baj lehet. :( Nem fürdetünk Nyulat!!!

Nyáron a fülét lehet hűteni, mert a fülében rengeteg ér van. A Nyulak nem izzadnak, a fülükön adják le a hőt. Ha a füle forró, akkor épp nagyon melege van. Ha a fülét és csak a fülét óvatosan bevizezed a kezeddel, akkor segítesz rajta a melegben. Vigyázni kell, hogy ne kerüljön víz a fülébe! Langyos, hűvös vízzel hűtsd a fülét, ne fagyos-jeges vízzel!


Legyen felette mindig valami, hogy el tudjon bújni, valami kis kuckó, mert biztonságérzetet ad neki, másrészt pedig a napon hőgutát kaphat.

Télen pár családnál felmerül a kint tartás. (szerintem jobb neki a szoba, ők már többnyire túltenyésztett dísznyulak, nem a mezei nyúlak) A kint tartást semmiképp sem novemberben kell eldönteni! Ha kint akarod tartani a Nyuszit, akkor szeptember eleje óta folyamatosan kint kell laknia, hogy úgy növesszen bundát magának. Ha később rakod ki, akkor már nem lesz ideje téli bundácskát növeszteni, nem fogja bírni a telet. A házát jól kell szigetelni, rengeteg széna legyen bent, abból tud magának meleg kuckót építeni. Fontos, hogy a háza szélvédett helyen legyen, soha ne legyen huzatos, mert akkor nem tudja magának kimelegíteni a testmelegével és esővédett is legyen, nem csak megázás miatt, de a széna is megázhat, ami penészesedik…. stb. Persze télen is történhet baleset, ezért is inkább szobanyúl párti vagyok.


Ivartalanítás:

Bakok: Egy bakos gazdi tapasztalata: „Mint bakos gazdi az ivartalanításról: ivaros bakocskám jó pár hónapig mindent összepisilt (jelölt), volt, hogy reggelente háromszor fröcskölte össze a lánykámat nagy szerelmében. Baknál az ivartalanítás kevésbé problémás, mint a nőstényeknél, viszont nálunk két nap múlva megszűntek a kamaszkori problémák. Csak javasolni tudom, hogy amint eléri a megfelelő kort, kérd a műtétet.”

Lányok: A nyulaknál nem havi ciklus, peteérés... stb van, hanem biztosra mennek. Amikor rámászik a bak, akkor az inger váltja ki, hogy akkor legyen termékeny. Az ember a sok simogatással ezt az ingert, peteérést váltja ki és ez a gond. Elég komoly –sajnos halálos- nőgyógyászati problémák lehetnek, hadd ne menjek bele! Ezért is javasolt az ivartalanítás. Persze nem baba korban, 8 hónapos- 1 éves kora után viszont már érdemes.

2017. ápr. 14. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
62%
Lucerna,széna,akáclevél,nyúltáp. A víz fontos! A hideget bírja,de a meleget nem!!
2017. ápr. 14. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Huhh ez nagyon sok hasznos információ, köszönet értük. Amit a 3. - as írt az elég precíz állattartási elméletnek néz ki, meg is próbálok figyelni ezekre.
2017. ápr. 14. 22:22
 6/9 A kérdező kommentje:
Végül annyit kérdeznék még hogy mennyi adag pl nyúltápot adjak neki/megeszi puffadásig vagy addig eszik a nyúl ameddig jó?
2017. ápr. 14. 22:31
 7/9 anonim ***** válasza:

Ugye a nyuszinak a széna a legfontosabb takarmánya. Ahhoz , hogy bélrendszere megfelelően működjön, fogát kellően koptassa, azt a széna teszi lehetővé.

Tipp: A megfelelő nyúltáp

- Fű és széna mindig

- Zöldtakarmány: naponta egyszer kétszer, a hozzászoktatás után többször is

- Friss zöldség, gyümölcsből kevesebb ( zöldség naponta kétszer/ gyümölcs 1-2 hetente egyszer)

- Faágak: rendszeresen

- Víz: korlátlan mennyiségben, naponta cseréljük

- Ínyencségek: zöldség, gyümölcsdarabkák, gyomnövênyek, virágok időnként, ami nem mérgező, erre nagyon figyelj oda!! ( amiben nem vagy biztos, hogy etethető nyuszival, mérgező-e számára, azt ne add oda neki előbb nézz utána)

-Némi száraztápra vagy pelletre ( egy teáskanálnyira testsúlykilogrammonként ) csak a télen is a szabadban tartott nyulaknak, néhány nagytestű fajtának, vagy tenyésznyulaknak van szükségük. Tegyünk szívességet nyulainknak, és már kezdetben se adjunk nekik sok tápot, állítsuk át a táplálkozásukat!- friss takarmánnyal vigyünk változatosságot étrendükbe, vegyünk kizárólag gabonamentes száraztápot, és ahány kiló annyi kiskanál táp elég neki naponta. ( a száraztáp abraktakarmány, s mint ilyet,csak kivételes esetekre, és a legcsekélyebb mennyiségben adjuk! Az egészséges, változatosan és jól táplált nyulaknak nem szükséges tápot adni. Ez persze sokkal ízletesebb nekik mint a száraz széna, de épp ezért túl kevés szálastakarmányt fogyasztanak, ami fog és emésztési problémákhoz vezet!( ezért táplálkozása 90% át is akár a széna tegye ki. )

Nem megfelelő táp pl:

- száraztáp: felesleges,/ túlsúlyt/ fog és emésztési gondok/ magatartási problémákat eredményezhet. Ezért tápból olyat válassz , aminek rosttartalma minimum 20% nál van, mivel a nyulnak magas a rostigénye

- snackek: rágópálcák, karikák stb- túl sok cukrot és keményítőt tartalmaznak!

- joghurtos tabletták és más tejtermékek: ezek a nyulak számára nem természetes táplálékok, vagyis mesterséges kiegészítők, amik károsak lehetnek.

- régi száraz kenyér: a fogkopáson nem segít és túlsúlyhoz vezethet, illetve összetétele miatt le állhat a nyúl bélmüködése , ami elhulláshoz vezet!

Amit még leszeretnék szögezni így zárásul az

A nyúl speciális fogazata;

A nyúl már az első hetekben lecseréli tejfogait, de a fogmegújuláson ezzel még nincsenek túl.a nyúlnak különleges fogsora van!- a fogaik egész életükben nőnek, egy héten akár 2mm -t. Ezért fogaikat muszáj mindig koptatniuk, amit csak a széna és a fű ( szálastakarmány) tesz lehetővé! ( pl a széna őrlése közben elég hosszú ideig dörzsölik egymáshoz!. )

Figyelem a lucerna semmi képp se helyettesíti a réti szénát! Adhatsz neki de ne túl sokat, mert rengeteg benne a fehérje és a kálcium amiből ha sokat eszik, hasmenése és emésztési gondjai lesznek!

A réti szêna a legkedvezőbb nyulunk számára aminek változatos fűösszetétele adja kedvező biológiai értékét.

Ami még fontos ! Ne vegyél külön vitaminokat amig nuncs rá szüksége! Ezeket a fontos vitaminokat a zöldtakarmányból , zöldségekből nyerik ki, főleg C- vitamint ne vegyél, mert ara nincs szükségük.

Még amit esetleg jó tudni a szénáról , amit sokan nem is gondolnak milyen fontos !

- megadja nyulainknak az emésztéshez szükségesstruktúrált nyersrostot.

- legjobb a fogak koptatására!

- elfoglaltságot is jelent számára

- ez a legtermészetesebb és legmegfelelőbb takarmánya

Minőségét , fajtáját jól válasszuk meg!

Kérdésedre válaszolva pedig, adhatsz tápot a nyuszinak, de csak korlátozott mennyiségben . Naponta egyszer annyi teáskanállal ahány kiló. Nagyon válaszd meg a tapot, natúr száraztáp nem jó nem egészséges neki, inkább legyen drága, de minőség, mint olcsó de egészségromboló! Minőségi tápok: Verse-laga, Verse-laga Complete, Verse-laga Cuni junior, / cuni nature, Vogel, Trovet.

Legyen mindig szénája, gyűjthetsz neki zöldeket és faágakat is a foga koptatása miatt! Megfelelő ágak: áfonyabokor, almafa, körtefa, bükkfa, juharfa virágok -és rügyek nélkül, mogyoró, nyárfa és fűzfa, nyírfa, ribizlibokor. Ezeket biztonsággal etetheted , de előtte jól mosd meg tiszta vízzel. -a többit kerüld.

Ha kérdésed van nyugodtan írj. Remélem, hogy tudtam segíteni! :)

Jó nyuszizást.

2017. ápr. 15. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Bocsánat elírtam az Versele-laga szeretne lenni :)
2017. ápr. 15. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
köszi^^
2017. ápr. 15. 23:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!