Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen kutyával foglalkozó...

Milyen kutyával foglalkozó szakmák vannak?Vagy kutyabarát munkahelyek?

Figyelt kérdés

Tudom,hogy nagyon sok kutyás szakma van.

Kutyakiképzői tanfolyamot szeretnék elvégezni.Aztán el helyezkedni benne ha sikerül.

Kutyakozmetikus is érdekel.

Érdekel még habilitációs kutyakiképzés,vakvezető és terápiás kutya kiképző is.

Én mint magánszemély ha el végzek egy terápiás kutyafelvezető tanfolyamot milyen lehetőségeim vannak?

Mennyire fizet jól egy kutyakiképzői állás? Vagy egy egyéb kutyákkal foglalkozó állás?


Mindenképpen kutyákkal szeretnék foglalkozni főleg a képzésük érdekel.

Vagy ha más nem olyan munkahelyet szeretnék ahová vihetem magammal a kutyám esetleg többet is :)

Tudtok valamilyen kutyabarát állást?


Érettségim van jelenleg egy állattenyésztői technikusira járok.


Válaszokat előre is köszönöm.febr. 21. 12:24
1 2
 1/11 anonim válasza:
62%
Még a rendészeti van,külön a kutyás rendőr,de ilyen kiképzővel szerintem ott is el lehet helyezkedni. Arról sajnos már nincs infóm mennyit keresnek:/
febr. 21. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ régebben gondolkoztam a rendőrségen sőt ami azt illeti 8 évig annak készültem de bizonyos okok miatt egyenlőre hanyagolom.
febr. 21. 12:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj a kutyakiképzősdivel, hogy ha nincs valós kutyás tapasztalatod, hiába végzed el a tanfolyamokat, nem leszel benne jó. Megtanulhatod a módszereket, de minden kutya egyéni foglalkozásmódot igényel, és ezt neked tudni kell felismerni.

A kutyakozmetikushoz szintén kell egy bizonyos kutyás tapasztalat, én sajnos tanfolyamon láttam olyat, hogy rögtön ki is fordultam, úgy bántak a kutyákkal.


Pedagógusokról és pszichológusról tudok, aki kutyával terápiázik, vagy kutyás fejlesztő foglalkozásokat tart.

febr. 21. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Bár fiatal vagyok van kutyás tapasztalatom amit folyamatosan fejlesztek.

Otthon 5 kutya van a családban ebből hármat gondozok én. Mind keverék különböző természettel.Ugyan nem tökéletesek,mindegyiknek megvan a saját problémája amin folyamatosan dolgozom velük.


A kutyakozmetikussal annyi probléma van,hogy lehet nem lenne hozzá érzékem :/ fazonra nyírni a kutyákat meg ilyesmi.


Úgy olvastam,hogy néhány pedagógus vagy pszichológus a kutya felvezetőjével dolgozik együtt így tartva közös foglalkozásokat.

febr. 21. 13:18
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A kutyabarát munkahely olyan, hogy az az adott helytől és főnöktől függ. Tesóm pénzügyi főni egy oktatási cégnél. Irodai munka. Ő engedi a kutyát, van is egy kutyus, aki egész nap bent van velük.

Aztán olyan hasonló helyet is tudok, ahol kb. ugyan ez a munka, de soha nem engednék meg.

Nyilván vannak szakmák, ahol nem lehet bent kutya, mert nem lenne biztonságos/higiénikus/stb.

febr. 21. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 Frenzee ***** válasza:
Itt tudsz célzottan kutyabarát cégekre keresni, és látod az aktuális álláshirdetéseiket is: [link]
febr. 21. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
46%
gyepmester
febr. 21. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Kutyaoktatas jol nez ki a TVben ... de a valosagban sokszor van rossz ido, reggel deres a fu, borzasztoan tud fujni a szel ... szoval nem leanyalom a valosagban :)


Ellenben kutyas vallakozasod barmikor lehet, oda beviheted a sajat kutyadat es sok ugyfel csak azert fog menni, mert viheti a kutyajat is.

febr. 21. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Részletesebben a kutyakiképző szakmáról tudok mesélni, azzal van tapasztalatom.

A tanfolyam az mindenképpen kell, ad egy elméleti alapot (meg egy pici gyakorlatot is, ha olyan a képzés), de nagyon nem mindegy, hogy hol végzed el, mivel nincs egy egységes elvárásrendszer és jellemzően azok tartanak ilyen kutyakiképző tanfolyamokat, akik a '80-as, '90-es években tanultak és nagyrészt ezt a tudást adják át, ugyanis nem igazán követelmény, hogy tisztában legyenek a szakma tudományos hátterével, legújabb kutatási eredményeivel.

Tehát lényegében nincs egy tudományos alap, nincsenek univerzális irányelvek és mivel a kutyakiképzés nem egy egzakt tudomány nem is lehet egyetlen módszer alapján tanítani, viszont (és ez a lényeg!) még mindig sokan azt gondolják, hogy az a jó oktató, aki sok módszert ismer és akkor a sokból lehet találni egyet, ami az adott kutyánál beválik, de valójában az a jó oktató, aki tudja, hogy MIÉRT az a módszer válik be és ez hatalmas különbség. Erre egy nagyon egyszerű példa: van egy nagyon érzékeny, konfliktuskerülő kutya valószínűleg megvezetéssel fogsz tudni neki szép lábnál követést tanítani, nem azzal, hogy ha fojtóval berántod magad mellé, mert utóbbi esetben ezt konfliktusnak fogja érzékelni és inkább kimenekül az egész feladatból. Viszont a fojtó is egy "módszer" ha először ezt alkalmazzák egy ilyen kutyán, mert az adott kiképző ezt ismeri, látta, hogy ez is bevált, valószínűleg ez a kutya az egészet gyűlölni fogja. Szóval nagyon nem mindegy, hogy milyen kutyával milyen módszerekkel "kísérletezünk" sőt az lenne a legjobb, ha nem is nagyon kéne kísérletezni, hanem ismernénk már előre a kutyák viselkedését annyira, hogy tudjuk az adott egyednél milyen módszer hatékony. Ugyanis habár a tükrös sulik pozitív megerősítéses módszere szinte univerzális, nem nagyon okoz kárt egyik kutyánál sem, de ennek is megvannak a maga kudarcai is, nem minden kutyát lehet eredményesen felkészíteni magasabb szinten kizárólag pozitív megerősítéssel.

Ennek az elméleti hátterét pedig leginkább az etológusok ismerik, nekem ezért is szimpatikus a Sci-dog, keress rájuk, ők is tartanak kutyakiképző tanfolyamot, és etológusokkal, állatorvosokkal, pszichológusokkal, tudományosan megalapozott ismereteket tanítanak.


Másrészt ami nagyon hasznos még, ha elmész előadásokra vagy meghallgatsz különböző neves kutyakiképzőket, egy-egy kutyás sportban kiemelkedő versenyzőket, ők szoktak tartani szemináriumokat, ahol mesélnek a módszerükről, sőt be is mutatják. Mivel így több különböző kiképző módszerét tanulhatod meg, míg ha elmész mondjuk egy tükrös tanfolyamra, ott azt tanulod meg, hogy Korom Gábor (és maximum még azok, akiktől ő tanult) hogyan képezték a kutyáikat. Persze ezek az előadások sokkal specifikusabbak, a tanfolyam kell, hogy egy általános szemléletet, egy általános szakmai tudást kapj, és nem is állítom, hogy egy Kivágó Arnold szeminárium után te is országos IGP bajnok leszel, viszont a kiképzés rendkívül összetett, nincs olyan kiképző, aki mindenhez is ért, ezért jó, ha több eredményes kiképző módszereit is megismered.


Harmadrészt pedig képezd a saját kutyáidat, az alap igazság, hogy egy oktató maximum arra a szintre tud felkészíteni egy gazdit, amit ő el tudott érni a saját kutyájával, feltéve, hogy ismeri a kiképzés elméleti hátterét (az, hogy fel tudtam készíteni egy malit IGP-re nem jelenti azt, hogy egy vizslát is fel tudok rá készíteni, értenem kell teljesen más habitusú kutyákhoz is) és ezt át is tudja adni, utóbbihoz kell a rengeteg gyakorlati tapasztalat, tehát, hogy hús-vér gazdikkal foglalkozz, megtanuld, hogy hogyan tudsz kommunikálni velük.

Szóval foglalkozz sokat a saját kutyáiddal, tanulj nálad képzettebb emberektől, olvass minél többet a kiképzés tudományos hátteréről és ezeket először a saját kutyáidon "próbálgasd", tapasztald ki, hogy velük mi válik be (persze úgy, hogy mindig legyen letisztázva számodra, hogy mit miért csinálsz), az már ad egy alapot, amin később el tudsz indulni.


Egyébként egy jó kutyakiképző olyan helyen, ahol van rá igény nagyon jól tud keresni (Budapesten átlagosan 2.500-6.000 között mozog egy alkalom ára, ami általában nincs is egész 60 perc), nyilván egy vidéki kis faluban, ahol jellemzően nem társállat a kutya, ott kevésbé, olyan helyen, ahol meg szinte egymást érik a kutyasulik nagyon kiemelkedőnek kell lenned ahhoz, hogy tanítványokat tudj szerezni, de egyáltalán nem lehetetlen.Terápiás kutya: általában állatasszisztált terápiákat szoktak tartani ilyen kutyákkal, jellemzően olyan gazdik, akiknek pedagógiai vagy pszichológiai képesítésük is van mellette. Olyan is van, hogy egy pedagógus, pszichológus hív képzett terápiás kutyát a felvezetőjével foglalkozást tartani, de ez sokkal alkalom jellegűbb és ha ez a cél, akkor nem árt ha van hozzá neked végzettséged. Egyik ismerősöm tart ilyen állatasszisztált foglalkozásokat, neki van kiképzett terápiás kutyája, mellette drámapedagógus és pedagógia asszisztens végzettsége, ő egy iskolával van szerződésben, ott dolgozik és hetente egyszer tart ilyen foglalkozásokat, de mellette a végzettségének megfelelően dolgozik a suliban, tart drámaórákat, ellátja az asszisztensi feladatokat. Szóval ebből - jelenleg! - más képesítés nélkül szerintem nem nagyon lehet biztos havi bevételt szerezni. Ha azt szeretnéd oktatni, hogy hogyan kell terápiás kutyákat, esetleg vakvezetőket képezni, akkor ott megintcsak az az első lépés, hogy neked legyen már egy erre felkészített, kiképzett kutyád, ha ez sikerült, akkor lehet továbblépni.


Kutyabarát munkahely: ez megint egy teljesen más irány, ahogy egy előző válaszoló írta nagyon függ attól, hogy milyen a vezetőség. Jellemzően állatokkal kapcsolatos munkahelyek állatbarátok, állatpatikák, rendelők, eledel boltok. Utóbbi sem egységes, multiknál ez kevésbé jellemző, a fresnapf-ba, aplhazoo-ba saját kutyát nem vihetsz, ott a munkának sok köze nincs is az állatokhoz, nagyobb hangsúly van az áruk kipakolásán, rendezésén, hagyományos eladói feladatokon, míg mondjuk a barfshopba az eladók kutyái is bent vannak, ott egyébként sokkal fontosabb is, hogy kutyásként, a bolt arculatát képviselve érts is ahhoz, amit árulsz, saját tapasztalat alapján tudj tanácsot adni.

Mindettől függetlenül a kutyabarát munkahely nem egy aktív kutyás munka, nem a kutyáddal dolgozol, ugyan ott lehet veled, de a kutya szempontjából lényegében szinte mindegy, hogy a boltban vár rád, amíg dolgozol vagy otthon, míg kiképzőként aktív részese a folyamatnak, hiszen te is a kutyáddal tanulsz, vele fejlődsz és habár a foglalkozásokon, amikor tanítasz nincs veled, mégis folyamatosan vele is dolgoznod kell, ahhoz, hogy eredményes legyél.

febr. 21. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

A kutyás munkákat előttem leírták, kivéve talán a panzióztatást, ahhoz is kell valami kutyás végzettség és nagyon jó kiegészítés lehet a kozmetika vagy kiképzés mellett.


A kutyás munkahelyek pedig leginkább irodai munkák, pl programozó vagy ilyesmi, de egyre több helyen dolgoztatnak otthonról (koronától függetlenül), ott is melletted lehet nyílván a kutyád :) Ha pedig vállalkozó leszel, akkor már te szabod meg, hogy "kutyabarát" vagy-e :P (pl elmész könyvelőnek)

febr. 22. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!