Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 3-4-5 hónapos pörgős kölyökkel...

3-4-5 hónapos pörgős kölyökkel napi rutin?

Figyelt kérdés
Akinek volt pörgős kutyával tapasztalata amelyinek kell a fizikai és mentális fárasztás is mi volt a bevált rutin? Kertes ház. Valószínűleg németjuhász-malinois mix, mentett. Egy kis raptor már 2 hónaposan.

máj. 5. 09:09
 1/10 anonim ***** válasza:
29%

Malinois egy teljesen más szinten van. Ha tényleg van benne ez a fajta akkor nincs remény akár futhatsz vele 2 maratont egymás után ő úgy fog rád nézni hogy "csak ennyi?"

Futtatni kell nagyon sokat nem elég a kertbe kiengedni. Labnázni kell vele egész nap megállás nélkül 0/24ben ha estére egy olyan kutyát akarsz akki már "csak" egy fél maratont akár lefutni.

Ez a fajta nem játék nem szokás csak úgy hobbiból tartani.

máj. 5. 11:11
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
Munka borderemnél nagyon para gazdi voltam, rengeteg "rémtörténetet" hallottam, hogy a túlzásba vitt fizikai aktivitással hogy nyírták ki a gazdák a kutyáik izületeit vagy a kutyák saját magukat. Szerintem a legfontosabb a következetesség, minden aktívkodást te kezdeményezz és így gyorsan megszokja, hogy csak akkor kapcsolhat be, ha te azt kéred - az meg alap, hogy legyél vele korrekt és sokszor kezdeményezz. Vidd különböző helyekre (pl erdő, parkok, tömegközlekedés, pláza) és az ott lévő ingerek nagyon gyorsan úgy leszívják az agyukat, hogy a nap további részében csak aludni fognak. Mindig legyen neki elérhető biztonságos rágnivaló, így kevésbé fog hibázni és nem kívánt cuccokat szétrobbantani, meg persze az is fárasztja. Vidd oviba, suliba, jól kommunikáló kutyák közé.
máj. 5. 11:23
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A kölyökkutyák amúgy is pörögnek, még azok is amik felnőttként már nyugisak. Ez a két fajta meg munkakutya eredetileg, így persze hogy méginkább nem bír magával, de ez valszeg így is marad felnőttkorára is. Ahogy az előttem szóló mondta, meg kell tanítani neki hogy akkor van aktívkodás amikor te úgy döntesz és akkor jobban kontroll alatt lehet tartani. Remélem sportos ember vagy...ha nem, most majd az leszel :D Legalábbis ajánlott lefárasztani legalább valamennyire, másképp szét fogja szedni a kertet (vagy a lakást, ha be is mehet).

Ne ijedj meg, meg lehet vele bírkózni, csak akarni kell.

máj. 5. 11:55
 4/10 anonim ***** válasza:
87%
Nem fizikailag kell lefoglalni hanem mentálisan. Egy mali keverék juhászkutyát csak így lehet lenyugtatni.
máj. 5. 12:27
 5/10 anonim válasza:
13%
Pörög a kutyád? Mit adtál neki?
máj. 5. 15:17
 6/10 anonim ***** válasza:
3%
🤣🤣🤣🤣
máj. 5. 15:57
 7/10 anonim ***** válasza:
77%

Nagyjából nincs olyan fajta, ami 3-4-5 hónaposan nem pörög. Mindegyik pörög.

És igen, valóban nem fizikailag kell lefárasztani, leestem a kanapéról attól, amit az első válaszoló írt, hogy 0-24-ben labdázni kell vele, meg futtatni...Kérlek ne. 1-1.5 éves koráig, amíg fejlődik a csontozata, rohadtul vigyázni kell rá.

Ökölszabálynak jó az, hogy ahány hónapos a kutya, egyhuzamban annyiszor 5 percet lehet vele fizikailag foglalkozni (futtatni, labdázni, etc.). Tehát egy 5 hónapos kutyát egyszerre max 25 percig lehet fizikailag fárasztani. Utána át kell térni a mentális gyakorlatokra, nem az a megoldás, hogy kétszer, háromszor, négyszer annyit futtatod.

máj. 5. 19:05
 8/10 anonim ***** válasza:
Reggwl vidd el egy 10-15p es rovid setara, gyakoroltasd vele az alapokat pl hogy ul, fekszik stb. Delelőtt hagyjd aludni, hagy pihenjen kicsit, utan 5-10p ig tanitgathatod kicsit. Dwlutan kell nwki egy hosszabb seta, akkor mar a labdat is igenybe lehwt venni. Este megint csak lwgyen egy rovid seta. Es persze nap kozben reggwl is meg este is tegyel ki neki kajat meg vizet. A jutalomfalatokat is adhatod nwki ha valamit ugyesen csinal. Nem szabad tulfarasztani fizikailag a novekedese miatt. Inkabb csak rovid foglalkozasok legyenek. Megkell tanitani őt pihenni, ez a legnehezebb egy raptornal. Napi 3x 5x 5-10p trening belefer, dolgozzon meg a kajaert es ne mindig a talbol kapja, legyenek a porgwsen kivul is szabalyok jatek kozben! Ha ezeket nem kapja mwg szetrag mindent, tulporog, es harapdalos lesz
máj. 6. 01:10
 9/10 A kérdező kommentje:
Igen azt tudom, hogy fizikailag nem kell sok, főleg futtatás egy kölyöknek. De felnőttként se, mert csak egyre többet fog bírni és akarni. Most még mentálisan max 5 percet bír koncentrálni, ez is napi kétszer és hangulatban kell legyen hozzá. A labda valamiért nem érdekli csak mozgó tárgyak amiket lehet tépni, húzni de ezek is csak rövid ideig. Ugyanaz a dolog rövid ideig köti le, kivéve ha a kezem vagy a nadrágom kell rágni, azt nem unná meg. Nem jöttem rá mivel lehet igazán kifárasztani. Nehéz lepihentetni és magától nem pihen. Erre is én figyelek, hogy most már ideje. Viszont ha pihen akkor pihen rendesen, nem ébred fel könnyen, ami jó. Még két hét múlva kapja a második oltást, szóval még három hétig se séta, se suli. Ezért is érdekel napirend, másoknak mi vált be hátha van egy teljesen strukturált napi terv, ami univerzálisan jó az ilyen típusú kutyáknak.
máj. 6. 07:13
 10/10 anonim ***** válasza:

“ Akinek volt pörgős kutyával tapasztalata amelyinek kell a fizikai és mentális fárasztás is ”

Minden kutyának kell a foglalkozás, nem kaktuszok, hogy berakod őket a szobába oszt’ jóccakát…

Ha malinois mixet szereztél, akkor meg remélem tudod, hogy minden nap órákat kell vele foglalkoznod, sétálnod, különben szétszedi a kertet vagy ugatni fog unalmában egész nap.

Egy kölyökkutya meg akármilyen fajta, mindig pörgős. Amikor az én kutyáim voltak kicsik, sokat játszottam velük, labda, kötélhúzás, plüssjátékok, rágcsák stb, aztán 10 perc játék után fél órát szundiztak, majd újra :D Meg 4 hónapos koruktól kutyaoviba is vittem őket minden héten.

Nálunk az a rutin alakult ki, hogy reggel-este rövid séta, délután 45 perces (az enyémeknek ennyi elég, nem munkakutyák), plusz délután van játék is. Ezt már megszokták, így a nap többi részében csak pihennek. Alakíts ki egy napirendednek megfelelő rutint.

máj. 6. 09:06

Kapcsolódó kérdések:

5 hónapos szuka drótszűrű foxterriernek a Fressnapf-ból milyen száraz tápot vegyek ami a legjobb ár-érték arányú? (kérdésem nem hirdetés! indoklás lentebb)

Természetesen nem akarok méregdrága extra prémium, de ócska túlárazott vagy olcsó és rossz minőségű tápot se. Első körben kérlek a Fressnapf kinálatából ajánljatok a kérdésnek leginkább megfelelő tápot, másodsorban lehet akárhonnan. Előbbi kérés azért fontos, mert...

Ezt a Friskies nedves kutyatápot adhatom a 4,5 hónapos drótszőrű foximnak?

Azt írja felnőtt kutyatáp. Nem tudom az enyém annak minősül-e, súlya 5 kg körül lehet (2 hete 4 kiló 70 deka).Igazából a második képen szereplő adagolási ábrát abszolút nem értem.Annak megértésében (és a felmerült kérdések megválaszolásában) segítenétek kérlek?

Mekkorának kell lennie egy 5 hónapos lagottonak es közép uszkárnak?

Most az 5 hónapos szuka lagotto kiskutyám 41 cm es 8 kg. ez jó? A kan közép uszkárom 40cm es 5 kg. Mekkorának kell lenniük?

1,5 hónapos foxterrier kiskutyám van. Válaszolnátok pár kérdésre?

Van egy 1,5 hónapos nem törzskönyvezett kölyök (szuka) kutya és laikusként szeretnék normális viselkedésű kutyát faragni belőle. 1. Gondolom költői kérdés, de házban higiénikus tartózkodásra esélytelen egy ilyen mozgékony kutyát betanítani? Úgy látom azért nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!