Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 5 hónapos kutyát nem tudom...

5 hónapos kutyát nem tudom fegyelmezni?

Figyelt kérdés
Még kicsi volt egész jól ment és most is vannak jobb napok, de a több a rossz. Pontosan tudja a nem, nem szabad szavakat és azt is, hogy éppen rosszat csinál. Ha rajtakapom és rászólok akkor visszaugat és csak azért is folytatja. Ha odamegyek odébb ugrik de azt várja hagyjam ott az adott dolgot pl virág a cserépben vagy megpróbál a lábam mellett odaslisszolni és körőzünk. Ha megrángatom a grabancát akkor ugat, csattogtatja a fogát és úgy csinál mintha meg akarná harapni a kezem, de csak blöfföl. Ha kap egy könnyed pofont ugyanez. Nem akarom igazán megütni. Azt is próbáltam, hogy elzárom büntetésbe de hiába, mert pár óra múlva vagy másnap ugyanez történik. Olyan is van, hogy mondjuk felkapja az adott tárgyat és elszalad vele. Ha utól érem es kiveszem a szájából húzogatja a száját, vicsorog. Ez csak itthon van, kint a vilagban hallgat rám. Mit tegyek, hogy komolyan vegyen itthon is? Miért pont itthon rossz és nem kint?
tegnapelőtt 17:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Teljes mértékben leírtad az én Edvárd nevű fél éves puli keverék kiskutyámat :) mdgkérdeztük az állatorvost, azt mondta ne aggódjunk, ezek a szokások szépen lassan el fognak múlni, idő kell neki, mi is fegyelmezzük, de van rajta mit formálni. Debmindemellett egy nagyon okos kiskutya :)
tegnapelőtt 18:09
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
vidd kutyaoviba, ott megtanítanak hogy kell a serdülő kutyával bánni. Ignorálni sem szabad de elverni sem, meg fogod tanulni.
tegnapelőtt 18:19
 3/9 A kérdező kommentje:

Olyan jó, hogy nem vagyok egyedül :D

A kutyaovi eléggé messze van. Nincs valami tanácsod?

Még azt kifelejtettem, hogy ha éppen van jutalomfalat a zsebemben és megmutatom neki majd adok egy parancsot, hogy lábhoz akkor rögtön átvált más üzzemmódba, még a tekintete is megváltozik. Azonnal csinálja. Gyakorlunk pár feladatot, aztán el tudom hívni onnan és el is felejti mivel foglalatoskodott előtte. Ha nincs jutalomfalat akkor nem csinál meg semmit. Viszont azt szeretném ha egyszerűen a nem szó működne és nem kellene trükközni.

tegnapelőtt 19:04
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Kezdj el vele foglalkozni napi szinten, add meg neki a kellő mentális stimulációt, vidd sétálni, változatos helyekre, taníts neki trükköket, menjetek oviba, majd suliba, online is van rengeteg segítő tartalom és hagyd játszani jól kommunikáló kutyákkal, meg persze legyél mindig következetes.
tegnapelőtt 20:07
 5/9 anonim ***** válasza:
45%
Hagyd már játszani azt az 5 hónapos kölyköt! Láttam már sz@rrá fegyelmezett, oktatott kutyákat. Rákosak lettek, behugyozósak vagy megbolondultak.
tegnap 06:05
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekik is van dackorszakuk, sőt, tini-korszakuk is. Néha egyenesen lázadnak, tesztelik a határokat.

Légy szeretetteljes, de határozott és következetes. Legyenek ésszerű szabályok, azokat be kell tartani, ugyanakkor légy figyelemmel a jelzésekre is. Más, amikor csak hisztizik, és más, amikor pl. túl sok a felgyűlt energiája, és nem tud mit kezdeni.

Foglalkozz vele sokat - sok séta, játék, mentális lefárasztás. Bünti helyett először próbáld meg átirányítani, ha nem megy, akkor tasli helyett zárd ki - azaz 5-10 percig külön van, nem mehet oda a családhoz. Ne várd egyetlen ilyen alkalomtól, hogy azonnal "megjavuljon", hadd kösse össze, hogy helytelen viselkedés -> unalmas egyedüllét, helyes viselkedés -> figyelem, dicséret

tegnap 06:58
 7/9 A kérdező kommentje:
Rengeteget van vele foglalkozva. Home officeban vagyok de nem vagyok a laptophoz kötve. Van játék, szabadfoglalkozás, tanulás, játék, pihi a lábamnál, játék, pihi, tanulás,szabadfoglalkozás, séta. Kb van egy napirend. A játék is változatos. Labdázunk, rongyozunk, kergetőzünk, keresős játék. Napi minimum kettő de inkább három tanulás. Ismer sok parancsot és szereti is csinálni őket. Más kutyát sajnos még nem ismerünk akivel tudna jót játszani. A kert nagy es nagy %-ban ha megrág valamit az nem baj. De van néhány dolog amit egyszerűen nem szabad csinálni és ő tudja is és ugyanazokhoz tér vissza. Virágok a cserépben, papucs lopás, zsebkendő lopás.
tegnap 08:10
 8/9 anonim ***** válasza:

Gondolom mert az vált ki reakciót. Nálam a macskával van ez, ha a tévé felé közelít, én oda sem nézek :D Sok gazdinál láttam azt, hogy a macsek direkt baszogatja a tévét, mert akkor hirtelen a gazdi összes figyelme rá irányul. Meg egy-két komment az édesanyja foglalkozására, de az is figyelem :D

Szerencsére az enyém hamar elhitte, hogy nem érdekel ha a tévé körül legyeskedik, nem megy vele semmire.

tegnap 09:28
 9/9 anonim ***** válasza:

"Pontosan tudja a nem, nem szabad szavakat és azt is, hogy éppen rosszat csinál. Ha rajtakapom és rászólok akkor visszaugat és csak azért is folytatja. Ha odamegyek odébb ugrik de azt várja hagyjam ott az adott dolgot pl virág a cserépben vagy megpróbál a lábam mellett odaslisszolni és körőzünk. Ha megrángatom a grabancát akkor ugat, csattogtatja a fogát és úgy csinál mintha meg akarná harapni a kezem, de csak blöfföl."

Vagyis, nem tudja, hogy mit jelent a "nem szabad". Legfeljebb azt tudja, hogy mikor ezt mondod, akkor játszani fogsz vele.

Egy 5 hónapos kutyának ilyen alapdolgot már nagyon régen tudni kellene. Az anyja már 5 hetes korában megtanítja, hogy ha rámorog, mert az étel közelébe megy a kicsi, akkor vagy visszafordul, vagy kap egy csípést. És 6 hetes korra a kicsik már üzembiztosan ismerik ezt a tiltást, tehát az ember által mondott "nem szabad"-ot is képesek értelmezni vagy már ekkor, vagy 2 hónapos korban legkésőbb.

A fő baj az, hogy nem ismeri el, hogy a főnöke vagy, mert utasítás helyett könyörögsz neki. Ez így nem jó. Keresned kell valakit, aki megtanít téged a kutyával bánni.

Egy kiskutya igényli is, hogy legyen vele valaki, akire felnéz, mint falkavezérre. Ez ad neki biztonságérzetet. Nálatok ez nincs meg, ezért egy idegbeteg, fékezhetetlen kutya lesz belőle, ha nem változtatsz.

tegnap 20:39

Kapcsolódó kérdések:

5 hónapos szuka drótszűrű foxterriernek a Fressnapf-ból milyen száraz tápot vegyek ami a legjobb ár-érték arányú? (kérdésem nem hirdetés! indoklás lentebb)

Természetesen nem akarok méregdrága extra prémium, de ócska túlárazott vagy olcsó és rossz minőségű tápot se. Első körben kérlek a Fressnapf kinálatából ajánljatok a kérdésnek leginkább megfelelő tápot, másodsorban lehet akárhonnan. Előbbi kérés azért fontos, mert...

Ezt a Friskies nedves kutyatápot adhatom a 4,5 hónapos drótszőrű foximnak?

Azt írja felnőtt kutyatáp. Nem tudom az enyém annak minősül-e, súlya 5 kg körül lehet (2 hete 4 kiló 70 deka).Igazából a második képen szereplő adagolási ábrát abszolút nem értem.Annak megértésében (és a felmerült kérdések megválaszolásában) segítenétek kérlek?

Mekkorának kell lennie egy 5 hónapos lagottonak es közép uszkárnak?

Most az 5 hónapos szuka lagotto kiskutyám 41 cm es 8 kg. ez jó? A kan közép uszkárom 40cm es 5 kg. Mekkorának kell lenniük?

1,5 hónapos foxterrier kiskutyám van. Válaszolnátok pár kérdésre?

Van egy 1,5 hónapos nem törzskönyvezett kölyök (szuka) kutya és laikusként szeretnék normális viselkedésű kutyát faragni belőle. 1. Gondolom költői kérdés, de házban higiénikus tartózkodásra esélytelen egy ilyen mozgékony kutyát betanítani? Úgy látom azért nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!