Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Megfelelő nekem a közép-ázsiai...

Megfelelő nekem a közép-ázsiai juhászkutya?

Figyelt kérdés
Egy testőrre lenne szükségem, és egy olyan kutyusra amelyik meg tud nevettetni, mindig kész a játékra, csak engem fogad el igazán, de a rosszakaróim ellen meg tud védeni. Tisztában vagyok a fajta erejével,méretével és mozgásigényével. Lakásban élek, de mielőtt mindenki nekem ugrana ezért, szeretném elmondani, hogy lovam van, és szinte a szabadidőmet a lovardában töltöm. Emellett minden nap futok kb. 2 km-t.
2012. márc. 7. 17:24
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
52%
Volt már kutyád??
2012. márc. 7. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:

Volt.

Tudom, hogy nem lakásba való, de ennyi mozgás mellet sem??

2012. márc. 7. 17:32
 3/14 anonim ***** válasza:
11%

Persze, hogy ajánlott, ha megfelelően tudod kezelni a hihetetlenül magas ösztönhőmérsékletét. A lakás nem gond, ha naponta a kellő fizikai és szellemi lefárasztást meg tudod oldani és ki tudod elégíteni az ösztöneit. Itt különösen a védőösztönre gondolok, vagyis én mindenképp ajánlanám, hogy járj vele suliba és utána mindenképp ÖV-z vele. Szüksége lenne rá.

És kérlek, normális kennelből vegyél kutyát, különben különösen nagy gondok lehetnek.

De ez egy nagyon jópofa, kedves kutya a gazdája felé, csak tudni kell kezelni és kontrollálni.

2012. márc. 7. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
79%

lyaly... ez az utolsó választ ezt felejtsd el!


egyrészt, a lakás nem alkalmas közép-ázsiai juhászkutya tartására! akkor sem, ha sokat sétálsz vele. egyszerűen azért nem, mert ezeknek a kutyáknak inkább TÉRRE van szükségük, mint kilométerre!

nagyon erős territoriális ösztönnel bírnak, területvédő kutyák. az őshazájukban több száz hektárokon barangoltak szabadon, ahhoz vannak szokva "genetikusan" hogy ameddig csak ellátnak a kutyaházból a négy égtáj felé, azt megvédjék. ezért nem alkalmasak kertvárosi környékre sem házőrzőnek a zsebkendőnyi telkekre... legalább egy 1000-2000nm-t illő biztosítani nekik, és akkor ehhez még plusz sétákat! és még ilyen feltételek mellé is egy bitang kerítést, mert ezer nm-es kert mellett még bőven be fogja védeni saját területeként az utcafrontot is! lakásban szerencsétlennek semmi tere nem volna, nem tudná levezetni a territoriális védőösztönét. ennél még az is jobb megoldás lenne, ha a lovardában tudnád megoldani a tartását egy kennelben, vagy akár futóláncon... az is jobb neki a panelnél.


a másik az őrző-védő. HA a magyar viszonyokban láttam volna már példát arra, hogy nomád pásztorkutyát az ő igényeihez és képességeihez mérten képeztek volna, akkor azt mondanám, persze. de nem, sőt, épp ellenkezőleg...! alapvetően lenne módja az ő ösztönszintű kielégítésüknek is, de sajnos az itthoni segédek nem nagyon tudnak átállni a beprogramozott "német juhász" üzemmódról. ezek a kutyák pedig nem tartanak fogást, nem zsákmányosak, csak védősek. és normális esetben a védőösztönük sem reagál akkor, ha a gazda semleges, tehát abban az élethelyzetben, mikor körhergelésnél, vagy egyedi foglalkozásnál csak áll, és fogja a pórázt. abban az esetben, amikor a gazda bepöccen, és ő is harcba indul, akkor normális a kutyánál is, hogy támad, addig nem! de ehhez nagyon jó színészi képességek kellenek. és megfelelő felszerelés is, mert a pásztorkutya nem karra fog, hanem oda, ahol ér, és az a jó(!) ha fogást ereszt, és keresi a másik harapási lehetőséget. külföldön ezt nagyon sokan nagyon jól űzik, csak nálunk nehéz kutyasulis keretek közt összehozni. mert általában az a vége, hogy a segéd addig húzza a kutyát, míg az kitámad, a gazdi rádicsér, és szépen lassan létrehoznak egy "élesre állított" fegyvert, ami azért egy társas lakótelepen nem éppen egészséges.

2012. márc. 7. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
20%

Pedig a második válaszoló nem mond hülyeségeket, kellő tudatosság, felkészültség és törődés mellett szinte bárhol lehet egészségesen tartani szinte bármilyen kutyát. Egy KÁJ keverékem volt, nyolc évig lakásban élt velem Bp-en. A világon semmi gond nem volt vele, egy igazi ösztön lény, de mert ezt tudtam kezelni, nem is lehettek volna problémák. Reggel másfél órás séta, és még délután 3-5 óra volt, többségiben más kutyákkal, tanítással, neveléssel. Az normális, hogy engem bevédett emberektől, idegen kutyáktól, de agressziót nagyon ritkán mutatott ekkor, tudta, tilos. Heti háromszor jártam vele ÖV-re, minden nap ha csak tudtunk nyom-követtünk kicsit, ez is hihetetlenül fárasztotta őt. Én azt láttam és éreztem mindig rajta, hogy számára mindegy, mekkora területen van. Bármikor bármilyen helyzetben le tudtam állítani, pedig a fajtához híven egy kemény kutya volt. De úgy is csak aludt, ha nem voltam otthon, a napi törődéstől kellően lefáradt. És ugyan ezt látom most is több ismerősömnél, akik kis kertben vagy akár hozzám hasonlóan lakásban tartják az ázsiai juhászukat. Ha a kérdező viszont nincs felkészülve tudásban, tapasztalatban sem kemény küzdelmek sorára, míg sikerül elérnie, hogy beálljon mögé a kutya, addig semmiképp ne tartson ilyen kutyát. Egyik félnek se lenne jó.


#3

Tartottál már valaha ázsiai juhászt? És lakásban? Csak kíváncsiságból kérdezem, ha már ennyire szakképzettnek gondolod magad.

2012. márc. 7. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
84%

Utolsóval értek egyet.


Keleti-típusú pásztorkutyát lakásban nem javallott tartani és az ŐV is felejtős.

2012. márc. 7. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
84%

Illetve most már nem az utolsóval, hanem a 4. válaszadóval.


Tehát ŐV felejtős, mert azok személyvédő őrkutyáknak vannak kitalálva, nem pásztorkutyáknak. Másrészt a terület és a szabad ég ezeknek a kutyáknak fontos. Sem a méretük, sem a habitusuk nem alkalmas lakásban tartásra.

2012. márc. 7. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
11%

#5 vagyok

Először is az utószó nem a #3-nak szólt, hanem a #4-nek.


Kedves előző válaszoló, tőled is kérdezném, tartottál már ilyen kutyát lakásban? Ha nem, akkor miért is beszélsz olyan dolgokról, amikről vajmi keveset tudsz?

"Tehát ŐV felejtős, mert azok személyvédő őrkutyáknak vannak kitalálva, nem pásztorkutyáknak."

Ennek semmi értelme nincs. Te kevered a terelő juhászkutyákat a nyájőrző pásztorkutyákkal. Az ázsiai juhászokat mind arra tenyésztették, mint a kuvaszt, komondort is, őrzésre, védelemre. Egy BC-vel valóban nem ajánlott, nem is lehetne ÖV-ni, de egy olyan kutyával, akiben óriási a védőösztön -megint emlékeztetnélek, erre tenyésztették ki- annak szüksége van, hogy ezt az ösztönét kiélhesse. Olyan a felfogásod, mintha azt mondanád, hogy nem szabadna egy rottweilerrel ÖV-ni, egy labradorral vadászni vagy egy nj-vel terelni.

Azért ezen a megjegyzéseden jót nevettem. :)

2012. márc. 7. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
71%

nem tartottam lakásban, mert mindig is úgy gondoltam, hogy nem való nekik. viszont van kert, és a házba nyáron nyitva volt az ajtó. időnként bent héderelt, de ahogy hallott valamit, rongyolt ki a kapuba, tenni a dolgát (eddig mindegyik pásztorkutyám). mert erre van kitalálva: területet őrizni. ha nincs terület, mit őrizzen?


az, hogy a KEVERÉKEDnek jól ment az őrző-védő, nem jelenti azt, hogy ez minden pásztorkutyának javallott... -.-, sőt, ahogy már azt leírtam - pedig szerintem elég szájbarágóan írtam le - a magyar kutyasulikban n e m é r t e n e k a pásztorkutyák képzéséhez. mondom mindezt általánosságban persze.


az ösztönszintű kielégülés pedig náluk imígyen néz ki: adott a falka, a család, akivel együtt él, a jószág (akik szintén a "falkát" képezik), és a terület, ami az övé. ezt a területet rendszeresen bejárja, itt rengeteg új szag, információ éri (nem napi 1-2 órás séták, vagy 2km-es futás, hanem fél-egész napos túrák!). és mellette egész nap készenlétben van, ha pedig behatolót lát, akkor cselekszik, véd. a falkájával együtt! ez lenne a ideális élet egy olyan nomád pásztorkutya fajtának, mint a közép-ázsiai.


ezt egy paneldzsungelben egyszerűen nem tudod lemintázni neki. lehet, hogy beletörődve a dolgokba eléldegél szerencsétlen, de ha még egyszer elolvasod az előző részt rájössz, hogy csak egy félélet szerencsétlennek...

eggyel jobb a helyzet, ha van egy nagy kertje, ahol az utcafronton szellemileg lefáradhat, ugatja az arra járókat, és járőrözhet a telken, de már ott is kell neki rendszeres séta.


továbbra is azt mondom, hogy a lovardában lenne célszerű intézni neki egy helyet.


és még mielőtt belekötnének: nem vagyok a lakásban tartás ellen! nekem is volt nagytestű kutyám lakásban, de NEM PÁSZTORKUTYA! hanem juhászkutya, munkás, pörgős, dolgozós fajta. neki nem a térre volt szüksége, hanem a foglalkozásra, neki megfelelő volt az, hogy napjában többször levittem labdázni, foglalkoztattam, kutyasuliztunk. a pásztorkutya teljesen más világ... tudom, volt/van mindkettő.

2012. márc. 7. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
84%

5.


Lakásban nem tartottam, de Te sem. Egy keverék kutyád volt, amiben fene tudja mennyire dominált az eredeti pásztorkutya vér. Amit írtam annyi volt, hogy nem javallott lakásban tartani. Ezeknek a kutyáknak a lakásban tartás egyáltalán nem természetes, a szabad éghez vannak szokva. A biológiai ritmusukat is megzavarja, hiszen télen ők a -20-40 fokhoz, nyáron a +30-40 fokhoz vannak szokva. Gyakorlatilag a kultúrtartással csak tönkre teszed a kutya életvitelét, ritmusát, stílusát, karakterét. Ráadásul akárcsak a megkötés, a szűk helyen tartás is veszélyessé teheti. Továbbá a mérete miatt 70-80cm marmagasság és 40-70kg azt mutatja szintén, hogy nem lakásba való.


ŐV

Azért nem való ezeknek a pásztorkutyáknak, mert a zsákmányösztönre épülő úgynevezett személyvedelmi őrző-védőzés tönkreteszi az ösztönkészletét ezeknek a pásztorkutyáknak.

Mi a jellemzője a pásztorkutyának?

- erős falkaösztön

- kevés táplálék jó hasznosítása

- nagy területek őrzése, territoriális viselkedés, a behatoló elriasztása, végső esetleg megölése

- a rá bízott állatokkal való együttélés


Az utóbbi miatt a kutyában a zsákmányosság a szelekció során a miminálisra lett csökkentve, gyakorlatilag az ŐV foglalkozások pedig pont a zsákmányosságra épülő játékos nevelésről szólnak. Ezek a kutyák nem játékok, ők nem is annak tekintik, hanem ösztönösen kőkemény harcnak. Nem fog a karon lógni, hanem bele harap a karba, elengedi, beleharap a lábba, közben próbálja forgatni az áldozatát, megpróbálja feldönteni, ha tudja, elkapja akár a torkát is. Ugye erre a nem kitartott fogásra azért volt szükség, mert pl. több farkas, vagy medve ellen ha kitartotta a fogást, akkor halott volt.


Egy a lényeg. Az őrző-védőzés nem pásztorkutyának való. Arra ott vannak a juhászkutyákból lett munkakutyák (német juhászkutya, belga juhászok alfajai, és a személyvédő őrkutyák - roti, doberman, schnauezer, stb.).

2012. márc. 7. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!