Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan előzzük meg hogy a...

Hogyan előzzük meg hogy a kutyánk átvegye a másik kutya rossz szokásait?

Figyelt kérdés
családi házban lakunk, és ugy van kialakítva hogy az udvaron két ház van, az egyik a miénk a másik a szomszédé. a szomszédunknak van egy kutyája..ugyebár amilyen a kutya olyan a gazdája...szóval buta és neveletlen, mindenkit ugat, de rossz értelemben, szóval nem csak az idegeneket. Barátom kutyája eddig a nagyszülőknél volt, most fog hozzánk kerülni mivel a helyét csináltuk, de félünk hogy átveszi majd ezt a rossz szokást a másik kutyától. Mit tehetnénk? Hogyan előzzük meg vagy tartsuk kordában ezt az egészet? nem kis termetű kutyákról van szó, ettől az egy buta kutyától is zeng az egész udvar... nekünk kell állandóan rászólni hogy fejezze már be az ugatást mert a drága gazdája csak szépen csendesen mondja neki h nem szabad, és közben simogatja xD nemcsodálom hogy csóri kutya azt hiszi jót csinál...nem lenne gond az ugatásával ha normálisan csinálná, nem pedig mindent és mindenkit..

2015. febr. 1. 10:35
 1/2 anonim ***** válasza:

Minálunk hasonló volt a helyzet. Anyósék haza hoztak egy tacskót,akire nem lehetett rászólni, mert milyen aranyos. Próbáltam tanítani, meg minden, az elején még lelkes is volt, de amikor a családból egyedül én követeltem, a többiek lepottyantották nagy ívbe, így a kutya bár imádott, nekem néha szót fogadott, de ennyi.

Egyik nap úgy döntött a párocskám, hogy bizony nekünk is kellene egy kutyus, kuvasz méghozzá, mert az előző is olyan fajta volt,nem olyan rég hunyt el. A kuvasz pici volt, aranyos, rögtön mindenki imádta, ő volt a család pici ékköve, a tacsival rajtam kívül más nem törődött. Amikor a kuvasz annyi idős lett, elkezdtem tanítani. Mit ne mondjam, nem volt egyszerű.A tacskó kutya mindig elterelte a figyelmét. Próbáltam egyszerre foglalkozni velük, a tacsi elszórakozta, a kuvasz kutyuska a tacsival játszott volna, én meg álltam tehetetlenül. Gondoltam, hogy a tanulás alatt a tacskót bezárom a helyére, legalább nyugton lesz. Nos, rosszul gondoltam, mert elkezdett vonyítani, anyós meg jött ki,hogy ne kínozzam a kutyáját, mert bizony ő is szeretne tanulni. Sétáltatás megint ilyen nehezen ment. A játékról, futkározásról mit sem szólva. Az elején szépen futkároztunk, csak hogy a tacsi imádott a kutyánkkal úgy rohangászni, hogy direkt a talpa alá rohant, bele harapott a szőrbe, ezzel is hátráltatva. A közös futkározás lassan átcsapott abba, hogy nem csak a tacsi rohant a lábaim alá, a kuvasz próbálta letépni a kabátomat, mert attól a dögtől azt látta. Hiába próbáltam fegyelmezni, rájuk szólni, mindig kaptam a választ, hogy a tacsi ilyen, a vérébe van, és milyen jó, hogy a kutyánk mellette nőhet fel, mert sok mindent eltanulhat tőle. Az ásáson, a szófogadatlanságon kívül nem igen látott mást. Nem egyszer volt olyan, hogy a tacsi ingerelte a kutyánkat ( szemezés), vagy ami a kuvasznál volt, elvette. A kutyánk meg vissza szerette volna kapni, és kialakult a veszekedés. Hát persze, hogy anyóstól a mi kutyánk kapott, holott tudta, hogy ártatlan az egészbe, de " el kell verni" mondogatta, mert egyszer megöli szegény tacsit, persze mindig akkor kellett verni, mikor én vagy a párom nem voltunk otthon. A kutyánk a végén egy nyámnyila kutya lett,szófogadatlan, fél a bottól, a csattanásoktól , a víztől ( egy ilyen egymásnak ugrás során télen jeges vízzel öntötte le).

Egy év múlva szerencsére el tudtunk költözni, jött velünk a kutyánk, félénken. A seprűtől tartott, ahogy minden mástól, mi meg pislogtunk, hogy miért is ez a félénkség, utólag derült ki,hogy ő bizony akkor is kapott, ha a tacsi ép a kajáját ette, és anyós püfölte a miénket, hogy ne morogjon a tacskóra, majd kap legközelebb enni.Mindig az ilyen dolgokat úgy időzítette, hogy ne legyünk a közelbe, mert a kuvasznak meg kell mutatni, hogy ki az erősebb. Tőle féljen, mert...Időbe telt, mire a kutyánk kiegyensúlyozott lett megint, anyóst imádja, mindig hoz neki pár szelet kenyeret, nehogy megkapja(?).

Ha tinálatok is egy helyen lesznek a kutyák,a közös udvarba, nem fogod sehogy sem megoldani, hogy ne utánozza a másik kutyát, és ne barátkozzanak össze, valamint a szomszéd ne fegyelmezze a kutyátokat. Ha esetleg még nem is lesznek ivartalanítva, akkor még verekedni is fognak, míg ki nem alakul a hierarchia.

Az ugatásnál a gazdinak kellene igen is szólni,hogy ha nem tesz semmit sem, fel lehet jelenteni, mert a kutya nem ugathatja át az egész éjszakát, erre sok helyen harapnak is. Viszont ha egy idősebb, nagy testű kutyát visztek a portára, akkor addig fogja szekírozni a nagyobbat, hogy ő kerüljön a magasabb pozicíóba. Ha fáj a nagyobb oldala, oda fog direkt ugrálni, fájdalmat okozva, ha esetleg fáj a lába, direkt azt fogja harapgálni. A párom kutyája annak idején is hasonlóan ment át, a tacsi kínozta ezerrel. A végén egy tumor nőtt ki az oldalán, amit a kora miatt már nem lehetett leoperálni. A tacskó mindig oda ugrott, a kuvasz majd össze esett ilyenkor a fájdalmába. Hiába szóltunk a tacsira, hiába szidtuk és hasonlóak, apósék azzal jöttek, hogy nem lesz semmi baja.

2015. febr. 1. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
nekünk is tacsink volt, de ő nagyon okos volt. igen sajnos látszik hogy a nevelés mennyit számít..anyósodék rosszul nevelték a tacsit nemhiába lett olyan amilyen.. a szomszédunk kutyája se csoda hogy ilyen..a hierarchiával nincs gond, mivel barátom kutyája a főnök ez már többször is kiderült. már volt fent nállunk és ő a dominánsabb kettőjük között. De ha itt marad nem tudom mi lesz ezzel az ugatás dologgal.. az biztos h én már pedig ráfogok szólni a szomszéd kutyára. a hangsúlyon is nagyon sok múlik.. mivel én határozottan szólok rá nekem becsitul de a drága gazdikájának a cuki kis beszédére vele szemben persze h nem hagyja abba mivel azt hiszi így h jót csinál... ajj..majd elválik.
2015. febr. 1. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!