Adasveteli szerzodes nelkul lovasarlas? Surgos!
Nos en vettem egy ponit adasveteli szerzodes ,papirok nelkul.Akitol en vettem a lovat o is szerzodes nelkul papir nelkul vette egy illetőtöl.
En ezt a lovat eladtam szinten minden papir nelkul.
Most az elso gazdaja reklamal hogy o minden aron vissza akarja venni a lovat mert hogy en megigertem neki 2tanu elott szóban hogy visszavásárolhatja tőlem. Nos ez nem teljesen igaz mert nem mondtam neki h neki adom el hanem hogy majd megbeszéljük.
És most követeli hogy mondjam el neki kinek adtam el,es ha nem adjak neki vissza(fizet érte)akkor megy a rendőrségre és feljelent mindenkit akinel eddig jart a lo.
De ha nincs papir rola semmi joga hozzá már.Eladta már nem az övé.
És fenyegetőzik.
Kérlek segitsetek milyen jogai vannak ilyenkor neki illetve nekem?
A helyzet mindenképpen kellemetlen, de hiába megy akármerre, ha egy sajtcetlije sincs arról, hogy merre volt a ló, vagy hogy ki vitte ki tőle...
Legközelebb azért írj valami papírt... Neked sem jó így, ha gáz van.
Rendőrségen mondhatja azt, hogy ellopta valaki a lovát és értékesítéssel próbáltak hasznot húzni.
Viszont így ismeretlen tettes ellen indul eljárás sem az első, sem a második sem a harmadik tulaj nem indul kiesőként, vagy ¾-be verik le mindenkin pl ló értéke 1.000.000 ft, akkor mindenki fizet 350.000 ft körüli értéket.
Legalábbis több ilyen esetet ismerek..
Nem mondta azt hogy elloptak allitolag.
De mindenaron vissza akarja kapni,de nem ertem mire fel ha mar eladta.
de szóban se szerződtünk.
Csak hogy majd megbeszéljük.
a tanui meg persze hogy neki fognak igazat adni hisz az o ismerosei.
Ha szóban létre is jött a szerződés említett lóvásárlás esetében, annak tartalma azért vitatható. Azt szerintem két egybehangzó vallomás ellenére is nehéz lenne elhitetni a bírósággal, hogy valaki úgy adja el a lovát, valaki pedig úgy veszi azt meg, hogy eladónak megmarad a bármikori visszavásárlás lehetősége. De még, ha bizonyítást is nyerne ez a verzió, akkor is "csak" az első vásárlóval szembeni kártérítési igény köveztkehetne ebből, és nem az, hogy a ló visszakerül az első eladóhoz.
(Egy jogász biztosan biztos tanácsot tudna adni, ezt én csak laikusként gondolom.)
Feljelenteni bárkit bármiért fel lehet, beperelni szintúgy, közel sem biztos, hogy bármi is lesz belőle.
Valóban lehet szóban szerződést kötni, nem feltétlel az írásbeliség. A legnagyobb problémát én ott látom, hogy a lónak nem volt papírja, ami kötelező, hogy legyen, és mivel nem volt papírja, a valaha volt tulajdonjogát sem tudja igazolni. Szerintem itt már elbukik az egész, szóval én olyan nagyon nem aggódnék a helyedben.
Ha valóban feljelentene vagy beperelne, akkor majd beszélsz ügyvéddel és megmondja a tutit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!