Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha úgy érzed, hogy egy eszköz...

Ha úgy érzed, hogy egy eszköz vagy a nagyszülőknek, hogy cselekednél?

Figyelt kérdés

Azt tudni kell, hogy szüleim nagyszüleim mióta elköltöztem és külön családi életet élek azóta nem segítettek, hanem hátráltattak életünk során, annak reményében, hogy minden úgy lesz mint azelőtt. Nem hallgatott a család, apám ránk, hiába mondtuk, hogy az ingatlant el kell adni, a családoktól el kell határolódni mert gond lesz. Meg sem hallgattak!


Szóval a történet anyám halála előtt kezdődött. Két kisebbségi család költözött a közvetlen, és közvetett szomszédságba. Eleinte kedveskedtek, főztek, és jóba lettek szüleimmel. Anyám halálát (2018) követően, jöttek a bonyodalmak. A közvetlen szomszéd újbóli házasságra akarták rávenni apámat, de erről sikerült lebeszélni. Anyám halálával a hagyatéki tárgyalás követően, a nagyszülők által épített ingatlan, valamint a telek, fele tulajdonjoga apámat, fele tulajdonjog rám szált, valamint apám kapott haszonélvezeti jogot, a két haszonélvező nagyszülők mellé. Telt az idő, és a két család a ház megszerzésén ügyeskednek. A pár házzal odébb lakó család összehozta az özvegyen élő nagyszülőt apámmal, aki életárasként oda is költözött. Vele együtt oda, és ott lakik az egyik 18év körüli leány gyermek is a sok közül. Ez ez a említett gyermek irányítja, és sakkban tartja az egész családot, többek közt apámat is. Apám még ki is áll mellette velem szemben, neki ad igazat. Kicsalták apámtól az összes megtakarított pénzét, ami több millió volt. A közvetlen szomszéd eltartás szerű szerződést köttettek apámmal, ami azt tartalmazta, hogy napi 3x étkezést és havi 60.000 Ft-ot biztosítanak apámnak x ideig. Ez az idő két év lett volna és akkor a fele ingatlan az ő nevükre is kerül, és került is. A másik család küldte a földhivatali papírt ahol már apám tulajdonrésze a szomszéd nevén van. Nagy szülök, rokonok segítéségével ügyvéd által sikerült vissza csinálni a dolgot. Majd hogy ez ne történhessen meg újra a tulajdonjogát apám rám, az egyetlen örökösnek ajándékozta. Haszonélvezeti joga, illetve az ingatlanban tartózkodása élete végéig szól.

Nagyapa és a rokonság azon vannak, hogy az ingatlanból apám élettársát, és a lányt kiűzzük. De mi úgy érezzük, hogy ebben mi kevesek vagyunk, mivel nem lakunk ott.


Kérdéseink:


Ha jogilag el is érhetjük azt, hogy az ingatlanban ne tartózkodjanak az élettárson és apámon kívül senki, hogyan tudom ez be is tartatni, ha nem tudom ellenőrizni, hisz nem lakom ott?

Van értelme elkülöníteni a szintet egy válasz fallal?

Mit tehetek ha apám mégiscsak mellettük áll, és nekik ad igazat, és támogatja is őket?

Jelenlegi tulajdonjog mire jogosít fel?

Intézkedés történhet e rendőri jelenléttel?

Ha mindezek után apám házasodik, akkor az eltartási kötelezettség kire hogy vonatkozik?


Aki tud valami tanácsot adni, azt megköszönöm!2022. júl. 27. 06:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Apádnak a teljes ingatlanra van haszonélvezete? És a nagyszőknek?

Haszonélvezettel terhelt tulajdonrésznél te semmit sem tudsz tenni az ott lakók kapcsán.

2022. júl. 27. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
* nagyszülőknek
2022. júl. 27. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Haszonélvezeti arány nem derül ki a határozatból A nagyszülőknek : "Holtig tartó haszonélvezeti jog, közösen illető" van a határozatra írva. Apámnak meg: "Holtig tartó haszonélvezeti jog" van írva.
2022. júl. 27. 07:29
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
A haszonélvező döntheti el, ki lakhat az ingatlanban. Szerintem ha mindenkinek az egész ingatlanra van haszonélvezeti joga, akkor apukád haszonélvezeti joga csak a nagyszülők halála után lép érvénybe, mivel ők kapták előbb. De erről egy ügyvédet kellene megkérdezni.
2022. júl. 27. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Sorban igy van, ehhez nem kell ügyvéd.
2022. júl. 27. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!