Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések

A kérdés

Keresztszülő csak katolikus vallású lehet? Milyen papírok kellenek a keresztelőhöz mind a szülő, mind a keresztszülő részéről?


 2007. szept. 17. 07:40  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Az EGYIK keresztszülőnek katolikus vallásúnak kell lennie. De! Papja válogatja, de a szabályok szerint keresztelni lehet keresztszülő nélkül is, így ha más vallású (de keresztény!!!) a kiválasztott keresztszülő, akkor ő a hivatalos papírokon úgy fog szerepelni, mint a "keresztség tanúja". De ez csak papír, a gyakorlatban ő lesz a keresztszülő. A szülők részéről viszont biztosítottnak kell látniuk a katolikus nevelést, ezért kérik a templomi házasságot, amivel ugye együtt jár, hogy ők is meg vannak keresztelve, valamint voltak elsőáldozók. Ezeknek a hiányában a pap elhalaszhatja a keresztelőt. Ha nem látja biztosítottnak a szülő részéről a gyermek katolikus nevelését, akkor addig szokták halasztani, amíg a gyermek maga kéri a keresztséget. (kb. 6-7 éves koráig).
Ha nem vallási okokból szeretnétek megkereszteltetni a gyereketeket, csak hagyományból, akkor azt javaslom, keressetek meg inkább egy református lelkészt, ők lazábbak, de ebben az esetben szerintem nincs is értelme a keresztelőnek. (amúgy a református keresztséget is elismeri a katolikus egyház)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/4Időpont 2007. szept. 17. 08:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A keresztszülőnek kereszténynek kell lennie, nem feltétlenül katolikusnak (főleg, mert nem csak katolikus lehet a keresztgyerek sem), de nem kötelező pont olyan vallásúnak lenni, mint a keresztgyerek. Csak meg kell hogy legyen keresztelve, lehet akár református, vagy evangélikus, vagy mit tudom én mi van még (van egy pár)... A keresztszülőnek rendelkezni kell keresztlevéllel, amit (ha nincs meg neki a sajátja) annak a gyülekezetnek a templomában tudja megszerezni (a másolatát), ahol megkeresztelték.

A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/4Időpont 2007. szept. 19. 19:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ezt valóban papja válogatja. Nálunk nagyon "liberális" volt a katolikus pap. Kezdve ott a történetet, hogy amikor 11 éves voltam el döntöttem, hogy meg keresztelkedem, anyám református, apám katolikus, keresztanyám katolikus, keresztapám református, egyikük sem esküdött templomban. Én mégis el intéztem meg rendeztem a saját keresztelőmet, a Pap, Imre atya meg is keresztelt.
Majd a nagylányom kereszt apja a szüleim kérésére a tesóm lett ő meg sincs keresztelve a mai napig.
Kisebbik lányom kereszt apja a párom öccse aki református kereszt anyja egyiknek sincsen.
A kisfiamnak a kereszt szülei pedig azt hiszem mind a ketten katolikusok.
Egyik esetben sem volt semmi ellenvetése Imre atyának, ahogyan az esküvőnknél sem, pedig a férjem református...

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 97%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/4Időpont 2007. nov. 7. 10:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Papírforma szerint igen,csak katolikus lehet a keresztszülő,ha a gyermeket katolikus vallàsúnak akarod keresztelni.Úgy szokták megoldani,hogy a családból ráírnak egy katolikus keresztszülő nevet is,de számotokra nincs jelentősége.

A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/4Időpont 2015. máj. 29. 15:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Érdemel egyéltalán az ilyen szülő védelmet még?
Mindig a szülő és csakis a szülő a hibás?
Ez normális reális dolog egy szülő részéről? (40-50 év közöttiek is válaszoljanak! )
Meg tudnál változni egy olyan emberért akit nagyon szeretsz? (szülő, barátok, kedvesed)
Mi a teendő olyankor, ha a szülő minden héten elmondja minden lusta dögnek a gyerekét, miközben a gyerek mindig igyekszik segíteni és sokat is segít otthon, csak ezt a szülő nem veszi észre?
A szülő köteles vagy el kell mondania a gyerekének ha biszexuális?

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | WebMinute Kft. | | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu