Hogyan lehet tudatosan, értelmesen kezelni azt, amikor válás után az exed tervezi bemutatni a gyermeket az új párjának?
Sziasztok!
Van egy 5 éves közös gyermekünk, akivel hála istennek erős a kötelékem, sokat vagyok vele, sokat foglalkozom vele, viszont az exem 1 hónapja "bepasizott", szerelmesek meg minden, és tervezi bemutatni a gyermeket.
Ez engem nagyon dühít, elszomorít, nehezen viselem, és szeretnék tanácsot kérni, hogy miként lehet ezt higgadtan kezelni? Félek, hogy a férfi beszipojozza a gyermekemet, nem bízom benne (nyilván az exemben sem akkor már), mert a férfi is szívesen találkozna a gyermekkel. Neki is van egy 14 éves lánya, úgy hogy nem lenne idegen a dolog számára. Vagy mi van, ha az idegen férfival is jól érzi magát a gyermekem, pláne megtud neki adni olyan dolgokat, amiket én pl. nem.
Nem voltunk házasok, bíróságon sem voltunk, alapvetően mindent megtudunk beszélni, mondhatni jól kijövünk így a szakítás után, ő volt a szakító fél.
Féltem az apaságom, az apa pozícióm.
Jó apja vagy a gyerekednek? Sokat foglalkozol vele, érzi, hogy szereted? Ha veled van, nem hangolod az anyja ellen? Ha úgy érzed jó apja vagy, akkor nincs okod félni.
Ha nem vagy jó apa, akkor meg a gyereknek csak jó ha van egy jobb apafigura az életében.
Mire számítasz az exedtől? Ha szerinted a férfit "új apuka"-ként mutatja be a gyereketeknek, apának szólíttatja vele, a férfinak engedi, hogy belekontárkodjon a gyerek nevelésébe (mármint olyan értelemben, hogy önállósítja magát, és az anya helyett "intézkedik", esetleg magát a nevelést is új alapokra helyezi, új elvek szerint enged, dicsér, büntet), akkor érthetőek az érzéseid, és a volt pároddal érdemes beszélned a félelmeidről.
Egyébként a gyerek számára még akkor is te maradnál az egyetlen, igazi apa. Ha az apa rendszeresen részt vesz a gyerek életében, és jó vele a kapcsolata, akkor egy, a családba belépő másik férfi egyszerűen nem tudja átvenni az apaszerepet, ugyanis az már foglalt, be van töltve. Vele másmilyen kapcsolata alakul ki a gyereknek, ami szintén lehet nagyon jó, de nem apa-gyerek kapcsolat, hanem egy olyan "anyám párja"-gyerek kapcsolat, aminek azt hiszem, még nem adott nevet a társadalom. Nem olyan módon fog hozzá kötődni, mint hozzád, az egy teljesen másik műfaj.
Ha viszont úgy gondolod, hogy az exed ebben a kérdésben tök normális lesz, nem akarja a gyerekre apaként erőltetni a pasiját, és a gyerek nevelését is a saját hatáskörében tartja, akkor csak nyugodj meg, értelmetlen pánik tört rád.
Olyan könnyen és rideg módon osszátok az észt itt, amíg nem ti vagytok ilyen helyzetben.
Én megértem a fickót. Sajnálom is.
3-as voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!